Siden høstferien har femteklassingene ved Gamlebyen skole jobbet med å lære seg opera. Torsdag og fredag holdt de konserter i skolens gymsal for elever og foresatte. Foto: Christian Boger

På Gamlebyen skole må nisser og reinsdyr vike for Wagner og Mozart. Elevene fremfører opera

I løpet av høsten er femteklassingene ved Gamlebyen skole nesten blitt proffe operasangere. Og holdt denne uka fire storslåtte forestillinger for elever og foresatte.

Publisert

I den søte førjulstid er osloskolene som oftest fylt av juleavslutninger, skuespill og juleforberedelser. Men ved Gamlebyen skole går de andre veier.

Siden høstferien har femteklassingene og mottaksklassene for flyktninger øvd på å bli operastjerner.

I samarbeid med formidlingsavdelingen ved Den Norske Opera og Ballett har elevene fått være med å sette opp en hel operaforestilling. Torsdag og fredag denne uka fikk resten av skolen og foreldrene oppleve oppsetningen i skolens gymsal.

— Morsomt å prøve noe nytt

Når VårtOslo får audiens hos de unge operasangerne rett før onsdagens generalprøve er det et yrende liv i skolens gymsal.

Elevene, skuespillere og instruktører er i ferd med å legge siste hånd på verket. Til tider litt kaotisk, men regissør Elisabeth Motzfeldt, er svært fornøyd med sine unge elever.

— Det tok litt tid i begynnelsen for å få ungene til å skjønne hva de skulle gjøre, men de har vært kjempeflinke. Dette har vært et veldig morsomt prosjekt, forteller Motzfeldt til VårtOslo.

Med stor lærevilje og innlevelse har elevene ved Gamlebyen skole gått til verket med å bli operastjerner. Foto: Christian Boger

Og regissørens entusiasme deles av femteklassingene Vera og Miriam.

— Det har vært morsomt å prøve noe nytt. Og så har vi lært 13 helt nye sanger. Det er ikke alle som får lære om opera på skolen, smiler de.

Byttet ut skole med artisthverdag

Siden høstferien har elevene i femteklasse og mottaksklassene ved skolen jobbet med prosjektet en dag i uken. De siste tre ukene har skolearbeidet kommet helt i bakgrunn.

Da har de mer eller mindre hatt en hverdag som vanlige operasangere, med innføring og prøver.

— Det har vært veldig morsomt å drive med noe annet en skolearbeid de siste ukene.  Men det har også vært hardt arbeid. Det er mye nytt vi har skullet lære. 13 sanger og sceneopptreden har tatt tid å lære seg, forteller Vera.

Kostymer må til i en skikkelig operaforestilling. Foto: Christian Boger

Og til tross for at dette er helt nytt for dem, er det lite premierenerver å spore hos de to femteklassingene.

— Vi er kanskje litt nervøse, men vi gleder oss og tror dette blir veldig bra, sier Vera og Miriam.

Vil tenne interessen for opera

Bak prosjektet står formidlingsavdelingen ved Operaen. Gamlebyen er den ellevte skolen hvor operaen stiller med instruktører og fagpersonell for å lære elevene om opera og sceneopptreden.

I tillegg til personalet fra Operaen er det hentet inn skuespillere fra Teater Joker og profesjonelle musikere.

Ikke bare sangene, men også scenekunsten må være på plass før forestillingene kan starte. Foto: Christian Boger

— Tanken bak prosjektet er å forsøke å spre interessen for opera i en tidlig alder, og vi føler at vi lykkes godt. Det er veldig artig å se hvor fort ungene klarer å finne sin plass i en slik forestilling, sier regissør Motzfeldt.

Forestillingen er satt sammen av kjente nummer fra flere av verdens mest berømte operaer. Her finnes sanger fra både Tryllefløyten, Madame Butterfly og andre verdenskjente operaer.

Sangene er dog oversatt til norsk og forenklet noe, slik at de skal være så enkle som mulig å lære seg for ni- og tiåringene som deltar.

— Det er veldig greit å slippe å lære seg italiensk eller tysk for å kunne synge sangene, ler de to kommende operastjernene.

Powered by Labrador CMS