Interessen var stor blant Løkka-beboerne og køene lange for å ta det nye biblioteket på Schous plass i nærmere øyesyn lørdag. Foto: Christian Boger

Etter ti måneder uten bibliotek gikk Løkka-folket «mann av huse» ved nyåpningen

I går kunne Deichmans filial på Schous plass endelig åpne etter ti måneders rehabilitering og oppussing. Folk sto i kø for å komme inn.

Siden 1914 har den staselige hvite murbygningen på Schous plass på nedre del av Grünerløkka huset et bibliotek. Det var her Oslos første folkebibliotek så dagens lys for over 100 år siden.

Men de siste ti månedene har bydelens innbyggere måttet gå andre steder for å låne bøker eller tegneserier. En lenge tiltrengt rehabilitering har vært årsaken.

Lørdag kunne biblioteket igjen åpne dørene, og responsen fra publikum lot ikke vente på seg. Inne var det stappfullt, og utenfor var det lange køer for å komme inn og ta det nyoppussede biblioteket i nærmere øyesyn.

Det var mange som hadde tatt veien til åpningsseremonien for det rehabiliterte biblioteket på Schous plass. Foto: Christian Boger

Stappfullt og lange køer

— Dette er en helt fantastisk dag. Det er gøy å se hvor fint det har blitt. Ikke minst er det utrolig å se hvor mange som har dukket opp for å feire sammen med oss, sier seksjonsleder for Deichman Grünerløkka, Kenneth Korstad, til VårtOslo mens han skuer ut over køen som venter på å komme inn.

At det var populært blant Løkka-beboerne å endelig ha fått tilbake lokalbiblioteket, var tydelig. Allerede i god tid før den offisielle åpningsseremonien klokken 12, var det stappfullt inne. Utenfor stod det ved en anledning flere hundre mennesker i kø for å komme inn og ta en titt.

Åpent utenom åpningstidene

— Det har gått ti lange måneder, og vi har stort sett henvist kundene våre til biblioteket på Tøyen. Nå er det godt å komme i gang igjen. Vi satser på å gi brukerne en enda bedre låneopplevelse enn tidligere. Framover vil vi invitere til ulike arrangementer, som verksteder, fiksefester og byttemarkeder, forteller seksjonslederen.

Leder for biblioteket på Schous plass, Kenneth Korstad, er svært fornøyd med bibliotekets "make-over". Foto: Christian Boger

 

— Jeg tror vi har et stort potensial for å øke antallet brukere her. Ikke minst tror jeg det vil gi oss et positivt dytt at vi blir et meråpent bibliotek. Da kan enda flere få en sjanse til å benytte oss, smiler han.

Manglet handikapheis. Totalrehabiliterte

Da ombyggingsplanene begynte å ta form for over ett år siden skyldtes det et krav om universal utforming av lokalene. Mangelen på en handikappheis gjorde at biblioteket måtte se på muligheter for å få denne bygd inn i den gamle bygningen.

Etter hvert som tiden gikk og det kom penger både fra kommunen og staten, ble planene mer og mer vidløftige. Til slutt ble det til en total renovering av lokalene.

— Vi har på mange måter fått et nytt bibliotek, men vi har også tatt vare på veldig mye av det gamle, og så har vi flyttet om på noen avdelinger. Nå har vi fått et tidsriktig bibliotek som vil bli til glede både for kundene våre og oss som jobber her, konstaterer Korstad.

Den nye barne- og ungdomsavdelingen har blitt både fargerik og spennende. Foto: Christian Boger

Tegneseriene er flyttet ned

Som en del av ombyggingen har filialens unike tegneseriesenter blitt flyttet fra andre til første etasje i bygget. I andre etasje har biblioteket vært tro til sine røtter og anlagt en helt ny og spennende avdeling for barne- og ungdomsbøker.

— De siste årene har vi oppgradert flere av bibliotekene våre, og vi ser hvor mye det betyr for folk. Nå gleder vi oss til å se hvordan folk på Grünerløkka vil bruke biblioteket til å berike livene sine i denne travle, mangfoldige og spennende bydelen, sier biblioteksjef i Oslo, Knut Skansen.

— Sted for folkeopplysning og nysgjerrighet

I en stadig skiftende tid, der sosiale medier tar stadig mer og mer av oslofolks tid, er det overraskende hvor godt bibliotekene har holdt seg i kampen mot de digitale mediene. Stikk i strid med hva mange hadde trodd, har bibliotekene ikke mistet grepet. Tvert imot viser utlånstallene fra byens biblioteker de siste årene at utlånet er på vei opp igjen etter en nedgang siden 2014.

Tegneserieavdelingen ved Deichman Grünerløkka er landets eneste. Under lørdagens åpningsfest fikk unge og gamle en innføring i tegneserietegning av seriekunstner Tore Strand Olsen. Foto: Christian Boger

— Bibliotekene spiller en viktig rolle i folkeopplysningen. Deichman Grünerløkka skal være en verktøykasse for lokalsamfunnet. Hos oss kan folk låne både bøker, verktøy og frø. Her skal folk få ro, være sammen og få stillet nysgjerrigheten sin, sier Korstad.

Powered by Labrador CMS