Det gamle klubbhuset på Dælenenga vil bli revet for å gi plass til ny flerbrukshall, om bystyret får det som de vil. Foto: Ole Anders Flatmo / Wikimedia Commons
Det gamle klubbhuset på Dælenenga vil bli revet for å gi plass til ny flerbrukshall, om bystyret får det som de vil. Foto: Ole Anders Flatmo / Wikimedia Commons

Bystyret sørget for idrettshall-jubel på Dælenenga. Riksantikvaren kan likevel stoppe festen

Publisert

Bystyret vedtok onsdag kveld endelig å bygge flerbrukshall på Dælenenga. Innsigelser fra Riksantikvaren kan likevel stoppe planene.

I over 20 år har folket i bydel Grünerløkka ventet på å få et skikkelig treningstilbud for bydelens mange idrettslag og foreninger. Nesten like lenge har debatten rundt byggingen av en moderne flerbrukshall på Dælenenga gått. Idrettens interesser har stått hardt mot verneinteressene hos dem som har villet ta vare på det gamle klubbhuset ved anlegget.

Siden maktovertagelsen i 2015 har det rød-grønne byrådet varslet at deres ønske har vært å bygge en ny flerbrukshall. For å få dette til har de vært innstilt på å trosse verneinteressene og gå inn for riving av det gamle klubbhuset. Onsdag kveld fikk byrådet gjennomslag for sine ønsker i bystyresalen.

— En gledesdag for idretten på Løkka

Leder for byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen (Ap). Foto: Arbeiderpartiet
Leder for byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen (Ap). Foto: Arbeiderpartiet

— Dette er en stor dag både for bydelen og ikke minst idrettslivet i bydelen. I alt for mange år har vi stått uten skikkelige treningsfasiliteter. Som Løkka-beboer de siste 13 årene, er jeg i dag svært stolt over å ha fått banket gjennom dette forslaget, sier leder for byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen (Ap).

Også byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MdG) var fornøyd med vedtaket. Hun ber likevel bydelens innbyggere smøre seg med litt tålmodighet, grunnet innsigelsene mot riving av klubbhuset fra Riksantikvaren.

— Riving det eneste riktig

— Dette skulle vært en gledens dag, men motstanden fra Riksantikvaren gjør at vi ennå ikke kan ta det for gitt at hallen vil bli bygget etter vårt forslag. Nå får vi se hva prosessen videre vil føre med seg. Jeg håper selvfølgelig at vi får medhold, sier Marcussen.

Byråden er klar på at både hun og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) mener bygging av en ny flerbrukshall og riving av det gamle klubbhuset er det klart beste alternativet.

— En sammenslåing av dagens ishall med en ny flerbrukshall, som både Høyre og Riksantikvaren foreslår, vil føre til at prosessen tar mye lengre tid og blir mye dyrere enn vårt forslag, påpeker hun.

Høyre ville bevare

I bystyresalen utpekte Høyre seg som partiet som helst ønsket å bevare klubbhuset. I stedet for å stemme for byrådets forslag, fremmet partiet et eget forslag om å slå sammen

Høyres Pia Farstad von Hall gikk inn for å bevare det gamle klubbhuset på Dælenenga. Foto: Oslo Høyre
Høyres Pia Farstad von Hall gikk inn for å bevare det gamle klubbhuset på Dælenenga. Foto: Oslo Høyre

den nåværende ishallen, Grünerhallen, med en ny og moderne flerbrukshall. På denne måten mener partiet man kan komme både idretten og kulturminneinteressene i møte.

— Vi mener byrådet gjør en grov feil når de går inn for å rive det gamle klubbhuset. Dette er i dag det best bevarte minnet vi har fra tidlig idrettskultur i Oslo og slikt er viktig å ta vare på, sa Pia Farstad von Hall.

Uklar tidshorisont

Etter motstanden fra Riksantikvaren, er det nå usikkert når en endelig avgjørelse i saken vil kunne komme. Overfor VårtOslo opplyser idrettsbyråden at gjennomsnittlig saksbehandlingstid for slike saker hos departementet ligger på rundt seks måneder. Hun ønsker likevel ikke å spekulere i når en eventuell avgjørelse kan foreligge.

— Nå vil det bli innkalt til ny mekling hos fylkesmannen. Blir denne resultatløs, vil saken bli oversendt departementet for en endelig avgjørelse, opplyser hun i en epost til VårtOslo.

Powered by Labrador CMS