Nabo til Nordbygata 52, Cristine Baggethun og leder av byutviklingskomitéen i bydel Gamle Oslo, Steinar Heldal (SV), ønsker ikke boligbygg eller hotell i Nordbygata 52. Foto: Christian Boger

Naboer vil ikke ha høyhus og hotell i Nordbygata på Grønland. – Vi må ikke bygge igjen hele bydelen

I dag er Nordbygata 52 på Grønland en parkeringsplass. Tomteeier ønsker å gjøre plassen om til høyhus og hotell. Naboene fortviler og vil heller ha park og grøntområde på eiendommen.

Midt på tjukkeste Grønland står en åpen parkeringsplass. Plassen omkranses av verneverdige småhus og leilighetsbygg. Men her ønsker tomteeier, Maya Eiendom, å bygge boliger eller hotell over flere etasjer. Naboene til tomta er svært lite glade for forslaget. De vil gjerne ta vare på den åpne plassen og gjøre den om til en liten park.

– Grønland er i ferd med å bli helt bygget igjen. Derfor er det viktig at vi tar vare på de få åpne plassene vi har og utnytte disse til fellesskapets beste, sier nabo Cristine Baggethun, til VårtOslo.

Oslos minst grønne bydel

Baggethun bor rett ved siden av Nordbygata 52. Hun er bekymret for den stadige nedbyggingen av bydelen.

– Grønland er kanskje den minst grønne delen av byen vår. Det er trist å se hvor grått og trist det har blitt her, sier hun.

Med unntak av Fengselsparken, noen steinkast unna, mener Baggethun det mangler grønne friområder sentralt på Grønland.

— Går du tur fra Grønland opp til Botanisk hage, er det påfallende hvor grått og trist det er før du kommer til Tøyen. Du ser knapt en grønn lunge eller et grønt tre. Det er trist at bydelen er i ferd med å bli så igjenbygd, mener den engasjerte Grønland-beboeren.

— Viktig med fokus på gode bomiljøer

Med tanke på en stadig voksende by og bydel med store utfordringer på mange nivåer, mener Baggethun det nå er på tide å tenke nytt når det gjelder byutvikling.

Tomta i Nordbygata 52 er i dag en parkeringsplass. Det er her tomteeier ønsker å bygge leiligheter eller hotell. Foto: Skjermdump fra Google StreetView

— Det er viktig med gode bomiljøer, ikke bare nybygg. Derfor bør vi ta vare på denne tomta og gjøre den om til en liten grønn park for beboerne i nærmiljøet. Det er det vi trenger, ikke flere naboer, slår hun fast.

Hun viser til at Grønland er en bydel hvor mange bor trangt og tett, og kanskje ikke har all verdens mulighet til å komme seg ut på tur i naturen.

— Et grøntområde vil gi nye muligheter for bydelens beboere. Det trenger ikke være noe enormt heller. En hyggelig liten park med litt grønt og noen sittemuligheter vil gjøre underverker i nærmiljøet, mener hun.

Lokalpolitiker: — Se til Tøyen

Leder i byutviklingskomitéen i bydel Gamle Oslo, Steinar Heldal (SV), støtter kravet fra naboene. I våres fikk han etter mye om og men med seg et samlet bydelsutvalg på å be kommunen se på muligheten til å kjøpe tomta og opparbeide den til grøntområde.

– Det er på tide at vi får en grønn lunge på Grønland, og denne tomta passer utmerket til en nabolagspark med lekeapparater, mener han.

Heldal synes det er viktig å få til en grønnere utvikling av bydelen og mener en kan lære mye av hva som er gjort hos naboene på Tøyen.

– Gjennom Tøyenløftet har vi klart å få til mye positivt når det gjelder grønne friluftsområder rundt på Tøyen. Nå er det på tide at vi får det samme også her på Grønland, mener han.

Plan og bygg avvisende til planene

I november i fjor ble det avholdt en forehåndskonferanse mellom plan- og bygningsetaten og tomteeier, Maya Eiendom, rundt prosjektet. I etterkant stilte plan og bygg seg negative til planene de ble forelagt. Ikke minst fordi forslagsstilleren også ønsket å rive de bevaringsverdige tregårdene i Nordbygata 54 og Tøyengata 16, for å få plass til prosjektet.

Tøyengata 16 er en av de verneverdige husene tomteeier ønsker å rive for å få prosjektet ferdigstilt. Foto: Ssu / Wikimedia Commons

– Vi kan ikke anbefale et planalternativ som vil gå på bekostning av den verneverdige trehusbebyggelsen og som går på tvers av kommunedelplanen, skriver plan- og bygningsetaten i en oppsummering fra forhåndskonferansen.

Etaten mener imidlertid at de vil kunne anbefale et utbyggingsprosjekt på selve parkeringsplasstomta i Nordbygata 52, om dette utformes etter kommunedelplanens bestemmelser for utbygging i området.

Etter forhåndskonferansen i november i fjor har det ikke skjedd noe videre i saken. Ifølge plan- og bygningsetaten er det etter slike møter vanlig å arrangere et igangsettelsesmøte. Det har ikke skjedd i denne saken.

VårtOslo har ikke fått noe svar fra tomteeier på hvor saken står i dag.

Powered by Labrador CMS