Mari Morken fra Oslo AUF  (t.v), Astrid Elgethun fra Oslo SV og leder i Oslo Grønn Ungdom, Christine Evjen (t.h) er glad for at retusjert reklame i framtiden blir forbudt på kommunal eiendom. Foto: Christian Boger
Mari Morken fra Oslo AUF (t.v), Astrid Elgethun fra Oslo SV og leder i Oslo Grønn Ungdom, Christine Evjen (t.h) er glad for at retusjert reklame i framtiden blir forbudt på kommunal eiendom. Foto: Christian Boger

Bystyret vedtok forbud mot retusjert reklame på kommunal eiendom: — En stor dag for kampen mot kroppspress

Bystyret forbyr all fotomanipulert reklame på kommunal eiendom. � En stor dag i kampen mot et umenneskelig kroppspress, sier ungdomspolitikere.

Publisert

Dagens ungdom opplever et stadig hardere kroppspress. Ønsket om å bli perfekt har aldri vært større. Retusjert reklame fra kroppsindustrien har lenge vært en av de sterkeste pådriverne for kroppspresset.

Siden 2016 har Ungdommens bystyre og politiske ungdomsorganisasjoner kjempet for å få kommunen til å innføre en lov om merking av slik reklame. Onsdag vedtok et samlet bystyre, med unntak av Frp, å stemme for forslaget.

— En stor dag

— Det er veldig gledelig at vi nå har fått et vedtak om at all retusjert reklame som fremmer urealistiske kroppsidealer skal forbys på eiendom kommunen eier, sier leder i Oslo Grønn Ungdom, Christine Evjen til Vårt Oslo.

Sammen med representanter for byrådspartienes to andre ungdomsorganisasjoner, er hun spesielt glad over å få med seg så å si hele bystyret på vedtaket.

— Det er viktig å gi et sterkt signal om at dette er en type reklame vi ikke ønsker, smiler hun.

Fra markering mot retusjert reklame. Foto: Danmichaelo / Wikimedia
Fra markering mot retusjert reklame. Foto: Danmichaelo / Wikimedia

En lang natts ferd mot dag

Onsdagens bystyrevedtak markerer slutten på en lang kamp for å få regler mot reklame som gir et falsk inntrykk av virkeligheten gjennom fotomanipulering. Allerede i 2016 ble forslaget fremmet av Sosialistisk Ungdom og vedtatt i Ungdommens bystyre.

— Det er godt å komme i mål med forslaget. Dette er et viktig skritt i kampen for å sørge for at kroppspresset mot dagens ungdom dempes, sier Astri ElgethuniOslo SU.

— Dere er ikke redd for at et slikt vedtak bare vil bli liggende i en skuff og ikke blir fulgt opp?

— Jeg håper og tror at dette vil bli fulgt opp fra byrådets side. Vi har allerede et forbud mot diskriminerende reklame og denne oppfølgingen har vært veldig god, sier Mari Morken fra Oslo AUF.

Byråden: — Viktig å kvitte seg med slik reklame

Også byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MdG), er glad.

Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MdG) Foto: MDG
Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MdG) Foto: MDG

— Dette er utrolig viktig. I møte med såkalt perfekte menneskekropper, som ikke ligner på ens egen kropp, er det lett å føle at det er en selv det er noe galt med. Mange av reklamebildene fremmer usunne og urealistiske kroppsidealer. Disse er i tillegg ofte endret betraktelig gjennom retusjering. Derfor er jeg veldig glad for at vi nå står sammen med ungdommen her, sier hun.

Berg forsikrer at vedtaket vil bli fulgt opp og opplyser at arbeidet med å legge inn krav i kommunens reklamekontrakter allerede har startet.

— Det er åpenbart at vi må gjøre det vi kan for å kvitte oss med denne typen reklame. Selvfølgelig skal ikke kommunens reklameflater brukes til reklame som krenker, diskriminerer eller bidrar til det enorme kroppspresset ungdom og andre utsettes for.

Powered by Labrador CMS