Mot slutten av den første delfinalen i Melodi Grand Prix lørdag forsøkte Rødts bystyrepolitiker Jorunn Folkvord å avbryte det direktesendte TV-programmet.Hendelsen fant sted idet programleder Fredrik Solvang skulle intervjue Christine Dancke og Oscar Westerlin.Foto: Skjermdump NRK
Rødts bystyrepolitiker Jorunn Folkvord avbryter det direktesendte TV-programmet.Hendelsen fant sted idet programleder Fredrik Solvang skulle intervjue Christine Dancke og Oscar Westerlin.

NRK etter Rødt-politiker Jorunn Folkvords MGP-stunt: – Vil styrke sikkerheten i studio

Bystyrepolitiker Jorunn Folkvord (Rødt) ruslet rolig frem til programleder Fredrik Solvang i det MGP-sendingen på NRK1 gikk mot slutten lørdag kveld. Nå får oslopolitikerens anti-israelske stunt på direktesendt TV følger.

Publisert

NRK vil styrke sikkerheten i Melodi Grand Prix-studio etter lørdagens Palestina-demonstrasjon. VårtOslo kunne raskt avsløre identiteten til demonstranten. Hun heter Jorunn Folkvord og er bystyrepolitiker for Rødt i Oslo.

– Det er umulig å helgardere seg, sier sikkerhetsveteran.

– Overrasket over hvor lett hun slapp til

– Vi jobber videre med å styrke sikkerheten i studio ytterligere. Hva det innebærer kan jeg ikke gå i detalj med, skriver NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i en tekstmelding til NTB mandag.

Dette til tross for at han rett i etterkant av hendelsen under første delfinale av årets Melodi Grand Prix, der en demonstrant tok seg opp på scenen, sa at «vårt sikkerhetsopplegg fungerte».

– Jeg var overrasket over hvor lett hun slapp til, sier Marthe Valle i Aksjonsgruppa for Palestina.

Gruppa sto bak demonstrasjonen som foregikk utenfor NRK på Marienlyst før delfinalen, men hadde ifølge Valle ikke noe å gjøre med demonstranten på scenen.

Oslo 20230309. Konstituert direktør for Marienlystdivisjonen i NRK, Charlo Halvorsen, under møtet i Kringkastningsrådet om Sophie Elise-saken torsdag.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NRKs Charlo Halvorsen sier sikkerheten i studio skjerpes under direktesendinger med publikum.

Varsler flere demoer

Den enslige demonstranten, Jorunn Folkvord (50), var iført T-skjorte med «Boikott Israel» og med et stort, palestinsk flagg i hendene, rakk å si: 

– Det pågår en krig, Norge kan gjøre mer, før hun ble fjernet, ifølge VG.

Det skal 532.000 seere ha fått med seg, et anselig tall til tross for at det er 93.000 færre som fikk med seg første delfinale i år enn i fjor, ifølge Kampanje.

Stuntet får også oppmerksomhet utenlands. Med engelsk teksting, har det blant annet blitt delt av Middle East Eye på Instagram der videoen har over en halv million visninger.

Marte Valle varsler at det er flere aksjoner i vente i forbindelse med Melodi Grand Prix:

– Fram til NRK løfter det problematiske i situasjonen med Israel som deltaker i Eurovision, så vil det fortsette å være demonstrasjoner, sier artisten og aktivisten til NTB.

– Må tenke annerledes

– Det er umulig å helgardere seg, sier sikkerhetsveteran Henning Kristiansen, som er operativ leder i sikkerhetsselskapet ProSec.

Selskapet leverer sikkerhetstjenester til noen av de største festivalene og arrangementene i Norge, så vel som til sportsarrangementer og TV-program som «Skal vi danse».

– Selv om det er mulig å sikre seg med barrikader, sperringer og flere vakter, så er spørsmålet hvor langt man ønsker å gå, sier Kristiansen.

– Det vi ser er at scenearkitektene bak TV-sendinger ønsker å lage kule omgivelser, med lave scener og publikum tett på uten barrikader, og da blir sikkerheten vanskeligere, mener han.

– Det vil alltid være mulig å komme seg fram på scenen og da må demonstranter fjernes raskt og på en juridisk forankret måte, sier Kristiansen.

Selv om noen av dem som stormer scener eller fotballbaner vil ha personlig oppmerksomhet, har nye demonstranttyper vokst fram. Ifølge Kristiansen er klimaaktivister «mye bedre forberedt og dedikert» enn tradisjonelle demonstranter.

– De tenker annerledes, og det krever nytenkning tilbake. Som vakt gjelder det å være rask og konsekvent, ha et trent øye og følge aktivt med på publikum. Også Palestina-aktivister har vist seg å være fremoverlent, sier sikkerhetsveteranen.

Artister frykter konsekvenser

Andre delfinale i Melodi Grand Prix går av stabelen førstkommende lørdag. Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen ønsker ikke å kommentere NTBs spørsmål om hva NRK vil gjøre dersom en MGP-artist trår til med protest i de to gjenstående delfinalene og finalen 7. februar i Trondheim.

Marthe Valle opplyser til NTB at hun har vært i kontakt med mange artistkolleger, også deltakere i Melodi Grand Prix. 

Bare to av årets deltakere, Gothminister , som gikk videre til finalen i februar, og Miia , har vært tydelige i å snakke opp om at de ikke synes Israel bør få delta i Eurovision.

– Flere andre artister, både i og utenfor Melodi Grand Prix, har sagt til meg at de er bekymret for konsekvensene for egen karriere om de ytrer seg. Kanskje er det en risiko man burde tatt nå – om man har en stemme. Så ekstrem er situasjonen i dag, sier Valle.

– En risiko å ta

Hun hevder at noen artister frykter å bli beskyldt for antisemittisme, andre å bli stilt til veggs med spørsmål de opplever som vanskelige og at de «ikke kan nok».

Hun er selv artist og var senest i 2022 nominert til Spellemann, men er nå oftere i mediene for sitt brennende aktivistengasjement.

I slutten av oktober i fjor sto Valle bak et kulturopprop , der en lang rekke artister undertegnet på et krav om å stoppe bombingen. I dag føler hun seg «fortvilet» etter å ha brukt månedsvis på å få blant annet artistkolleger til å protestere mer.



Powered by Labrador CMS