Tirsdag 23. mai inviteres det til åpningsfest på nye Schous plass. Økologisk is, spiselige vekster og grønn livsstil skal lokke befolkningen til parken.
Dyrkekasser og blomsterbed fulle av frisk jord pynter nå opp plassen utenfor biblioteket på Schous plass. De skal spire og gro med spiselige vekster gjennom hele sommeren. Dyrkekassene kan adopteres av beboerne i bydelen, som får ansvaret for stell og vedlikehold av plantene. Bydelen dekker utgiftene til kasse og jord, mens beboerne dekker utstyr og frø selv.
Arbeidserfaring for ungdommer
Som en del av prosjektet «På Schous» har 20 ungdommer fra bydelen samt elever fra Voksenopplæringen Rosenhof stått på og bygget utemøbler, utviklet meny, designet profil og lagt grunnlaget for den spiselige oasen parken vil bli.
En av personene bak prosjektet, Cecilie Dawes, er jobbspesialist i bydel Grünerløkkas seksjon for kvalifisering og miljø og en av grunnleggerne av bedriften Food Studio. Hun forteller om flere tiltak som vil gi ungdommene arbeidstrening og hjelp til å komme ut i arbeidslivet.
Annonse
– Til åpningsfesten skal kaféen På Pinne åpnes her og drive uteservering med økologisk hjemmelaget is og småretter. Ungdommene vil stå for både salget og matlagingen, i samarbeid med gründerbedriftene Food Evolution og Cateringfabrikken. Begge bedriftene er i startfasen, og satser på økologiske sesongbaserte råvarer og bærekraft.
Ønsker å opplyse beboerne
Kenneth Korstad Langås er avdelingssjef på biblioteket, og forteller at plassen har vært uforandret de siste 30 årene.
– Noe av formålet med prosjektet er å gjøre plassen tryggere og mer attraktiv for beboerne, med mat som utgangspunkt, forteller han. Inne på biblioteket vil det også være mye å hente.
– Vi bygger opp en samling av bøker om dyrking og matkunnskap og har selv servert mat basert på tang og økologiske grønnsaker. Vi vil bidra til å skape morgendagens matsystem, hvor vi går tilbake til røttene og forstår hva mat egentlig er, hvordan den lages og hvor avhengig vi er av den, sier Korstad Langås.
Savner en egen bydelsbonde
Bybonden fra Losæter har vært god å ha med sine tips og triks til dyrkingen i prosjektet, kan Korstad Langås fortelle. Jordkvaliteten i parken byr på noen landbruksmessige utfordringer, derfor vil plantingen foregå både i kasser og rett i jorda.
– Et lite landbruk midt i byen vil forhåpentligvis inspirere byfolkene til en grønnere livsstil. Nå gjenstår det å se om Grünerløkka kan få sin egen bydelsbonde, sier han og smiler lurt.
Ønsker bedrifter som tar samfunnsansvar
Seksjonssjef for helse- og sosialavdelingen i bydel Grünerløkka, Flemming Løstegaard Hagen, forteller at de vil samarbeide med gründerbedrifter som ønsker å gjøre en forskjell. – Vi satser på bedrifter som tar et samfunnsansvar, og som fremmer den grønne livsstilen, forteller han.
I fjor kunne beboerne på Grünerløkka glede seg over arrangementet Nabolagsbord på Schous plass, satt opp av bedriften Food Studio, Deichmanske bibliotek på Schous plass og elever fra voksenopplæringen på Rosenhof.
– De laget et langbord og serverte retter av lokale råvarer fra hagen på Schous plass og Losæter. Responsen var veldig positiv og ga oss en pekepinn på hvordan vi ville gjøre tingene i år, forteller Løstegaard Hagen.
På Schous-prosjektet er finansiert av Fylkesmannen i Oslo og Akershus og ble startet opp i samarbeid mellom Deichmanske bibliotek på Schous plass og bydel Grünerløkka.