– Vi er lei av å høre at likestilling tar tid. Det trenger det ikke, det er bare et spørsmål om politisk vilje, sier representantene fra Feministisk initiativ. Foto: Xenia Villafranca
– Vi er lei av å høre at likestilling tar tid. Det trenger det ikke, det er bare et spørsmål om politisk vilje, sier representantene fra Feministisk initiativ. Foto: Xenia Villafranca

I dag leverer Feministisk Initiativ listene som gjør at de kan stille til stortingsvalg for første gang

Publisert

Feministisk Initiativ Oslo har sikret seg de 500 underskriftene som kreves for å stille til stortingsvalg. Underskriftene og valglista blir overrakt valgstyret i dag.

Talsperson og førstekandidat Cathrine Linn Kristiansen og flere av listekandidatene vil være med når underskriftene overrekkes.

– Vi er lei av å høre at likestilling tar tid. Det trenger det ikke, det er bare et spørsmål om politisk vilje. I motsetning til de andre partiene er ikke likestilling bare en bolk i partiprogrammet for oss, det gjennomsyrer all vår politikk. Et feministisk parti trengs mer enn noen gang, sier Kristiansen.

Likestillingen kan ikke skrus tilbake

Hun peker på at millioner av kvinner verden over nylig gikk i Women's march mot Trump og politikken han representerer, som vil ramme kvinner og minoriteter. Kvinner vil ikke finne seg i at likestillingen skrus tilbake til 1930-tallet. Her hjemme har vi en regjering som stenger grensene for flyktninger og motarbeider likestilling. Feminismen er den viktigste motkraften mot den økende høyreekstremismen i Europa og USA, mener hun.

En feministisk vaktbikkje

– Vårt mål i valgkampen er å få feministiske saker, likestilling og anti-diskriminering opp på agendaen. Vi vil være en feministisk vaktbikkje.

Feministisk Initiativ skal være en vaktbikkje for likestilling og feminisme, ifølge partileder Cathrine Linn Kristiansen. Foto: Wera Birgitte Holst
Feministisk Initiativ skal være en vaktbikkje for likestilling og feminisme, ifølge partileder Cathrine Linn Kristiansen. Foto: Wera Birgitte Holst

Kristiansen mener at kvinners rettssikkerhet må bedres, og partiet hennes vil bruke valgkampen til å kreve en samtykkebasert voldtektslov samt opplæring av lekdommere og fagdommere i sedelighetssaker. I tillegg ønsker Feministisk initiativ en antirasistisk flyktning- og asylpolitikk.

Tre kvinner på topp

Partilederen peker på at kvinneandelen på Stortinget ligger på kun 40 prosent. Av de etablerte partiene er det bare Sp som har et flertall kvinner på listetoppen. På oslolista til Feministisk Initiativ er derimot de tre øverste kandidatene kvinner: Cathrine Linn Kristiansen, Nina Barbosa og Line Schou. På fjerdeplass er øverste mann, Magnus Holtfodt. Ellers er også artistene Tuva Syvertsen og Jenny Augusta Enge representert på stortingslisten.

Ønsker en feministisk utenrikspolitikk

– Vi skiller oss også fra de andre partiene ved å være et konsekvent fredsparti. Vi ønsker et fredsdepartement og at Norge skal lede an i nedrustning og arbeid mot atomvåpen. En feministisk utenrikspolitikk betyr skarpere kritikk av kvinneundertrykkende regimer og satsing på likestilling i bistandsarbeidet. Vi ønsker en human flyktning- og asylpolitikk og vil ta imot mange flere flyktninger, spesielt kvinner som har opplevd voldtekt i krig.

Også i Bergen har Feministisk Initiativ sikret seg 500 underskrifter og vil stille liste.

Powered by Labrador CMS