Christiania 1890-tallet. Foto: Carl Størmer / Norsk folkemuseum
Christiania 1890-tallet. Foto: Carl Størmer / Norsk folkemuseum

24 fotoskudd tatt i hemmelighet viser gatebildet i Oslo på 1890-tallet

Publisert

Har du noensinne lurt på hvordan Oslo og oslofolk så ut i riktig gamle dager? Da bør du se på denne fotoserien som fanger gatebildet i gamle Christiania.

Fotoskuddene under ble tatt mellom 1893-97 i Christiania, av Carl Størmer (1874-1957). Størmer regnes som er en av Norges pionerfotografer, men var også professor i matematikk ved Universitetet i Oslo.

I historiebøkene blir Størmer referert til som nordlysfotograf, siden han var den første til å konstruere et kamera som fanget Nordlyset.

Den unge studenten Carl Størmer tok også hverdagsbilder av mennesker i Christiania (Oslo). Som student fikk han i 1893 tak i et detektivkamera som kunne skjules under vesten med objektivet ut gjennom et knapphull og med snor ned i en bukselomme. Slik fotograferte han folk han møtte på Karl Johan i datidens Christiania.

Bildene skiller seg fra den karakteristiske fotostilen fra denne tiden. Størmers bilder fanger opp hverdagen: møter, reaksjoner, utseender og klesstil. Ta en titt på fotoserien – et nærbilde fra en svunnen tid.

Christiania-folk.

Powered by Labrador CMS