Frykter for tobakkspipa

Slik så den gamle tobakkpipa ut i sine gamle velmaktsdager. Foto: Industrimuseum
Slik så den gamle tobakkpipa ut i sine gamle velmaktsdager. Foto: Industrimuseum

Lokalpatriot reagerer sterkt på at fabrikkpipa til gamle Tiedemanns tobakkfabrikk kan ende som reklametårn

Publisert

Ferd Eiendom ønsker å sette opp et 17 meter høyt reklamebanner på den vernede tobakkspipa på Ensjø. Lokalpatriot Svein Amdal frykter et viktig kulturminne blir ødelagt.

Tiedemanns gamle tobakksfabrikk på Ensjø er historie. Bygningen er jevnet med jorda, og kun den gamle fabrikkpipa står igjen. Nå ønsker reklamegiganten EuroSign, på vegne av Ferd Eiendom, å gjøre det historiske landemerket om til et gedigent reklametårn. Skilt vil bli plassert på to sider av pipa og være 17 meter høye.

— Et minnesmerke blir ødelagt
Søknaden har fått beboere på Ensjø til å reagere sterkt.

— Det er med skrekk jeg leser søknaden om å sette opp lysende skilt på pipa til den tidligere tobakksfabrikken. Pipa er et landemerke og et viktig minne om tidligere industrihistorie på Ensjø, sier pensjonist og styreleder i Gladengen Park borettslag, Svein Amdal til VårtOslo.

Tiedemanns tobakksfabrikk på Ensjø i sin storhetstid Foto:<a href="http://ensjo.origo.no/-/bulletin/show/336808_et-aar-siden-jl-tiedemanns-tobaksfabrikk-stengte-doeren-for-godt?ref=checkpoint"> Ensjø Aktuell Informasjon</a>
Tiedemanns tobakksfabrikk på Ensjø i sin storhetstid Foto: Ensjø Aktuell Informasjon

Han er redd for at plasseringen av reklamen vil bli et lysende monument, som vil forsøple store deler av bybildet.

— Når søkeren også opplyser om at skiltene skal plasseres høyt oppe, vil dette bli noe lysende juggel som synes over store deler av byen, mener han.

— Forsøpling
Amdal er opptatt av at den lokale kulturhistorien bevares, men mener at dette ikke gjøres ved å montere reklameskilt på pipa.

— Industrihistorien her på Ensjø må markeres seriøst, ikke ved å forsøple pipa på den foreslåtte måten, sier han.

Slik ser området rundt den gamle tobakkpipa ut i dag. Foto: Svein Amdal
Slik ser området rundt den gamle tobakkpipa ut i dag. Foto: Svein Amdal

Lokalpatrioten viser til at andre kulturminner i nærområdet har fått mer estetiske løsninger for bevaring.

— Ved Stålverksparken ønsket tidligere grunneier å markere historien med kunstnerisk utsmykning, som på en svært velegnet måte viser stålverkets historie. Det samme har man gjort med pipa etter Fyrstikkfabrikken, en enkel belysning som reflekterer historien, mener Amdal.

Reagerer på byantikvaren
Amdal reagerer på at byantikvaren ikke har innsigelser til søknaden om oppføring av reklameskiltene.

— Det er jo veldig spesielt at byantikvaren synes at det passer med montering av reklameskilt på pipa, selv om de mener den har en kulturhistorisk og en historiefortellende verdi, sier han.

Byantikvaren på sin side mener det ikke er noe galt i å sette opp reklameskilt på pipa, noe antikvar Gry Eliesen bekrefter.

Ferd Eiendom overrasket over reaksjonen
Pipa er en del av den nye, store boligsatsingen Tiedemannsbyen. Bak satsingen står Ferd Eiendom. Eiendomsgiganten er overrasket over de negative reaksjonene på søknaden.

— Vi mener dette ville være en flott og historisk inngang til Tiedemannsbyen, en av Oslos største boligsatsinger de neste årene, sier direktør i Ferd Eiendom, Carl Brynjulfsen.

— Ingen glorete reklameplakat
Brynjulfsen framhever at dette ikke vil bli noen glorete reklameplakat men heller en nøye tilpasset inngangsportal til eiendomsprosjektet, med en dempet og tilpasset belysning.

Direktør i Ferd Eiendom, Carl Brynjulfsen Foto: Ferd Eiendom
Direktør i Ferd Eiendom, Carl Brynjulfsen Foto: Ferd Eiendom

— Vi håper og tror at nærmiljøet vil se at dette faktisk blir både stilrent og passende som en historisk inngangsmarkering til Tiedemannsbyen, sier han.

Kommunen ber om nabovarsling
Etter protesten fra Amdal har plan- og bygningsetaten satt saken i bero, i påvente av ytterligere opplysninger. I et brev til Ferd opplyser enhetsleder Jan Erik Reite Bang at prosjektet nå må nabovarsles, og at dette må gjøres etter gjeldende regler før søknaden kan ferdigbehandles. Fristen for oppfyllelsen av dette er satt til tidlig i februar.

 

Powered by Labrador CMS