Carl Berners plass er et kollektivknutepunkt i Oslo, men kan plassen bli noe mer enn et sted som folk ønsker å komme seg videre fra? Foto: Anders Høilund

Carl Berners plass trenger ikke forbli et sted vi haster forbi

Naboer ønsker en plan for å gjøre Carl Berners plass til et levende sted i byen. Et sted som innbyr til noe mer enn å løpe etter trikken.

Det er mye trafikk og bevegelse på Carl Berners plass. Biler, busser og trikken som snirkler seg gjennom rundkjøringsfirkanten, og folk som småløper til og fra buss, trikk eller t-bane. Alle har som mål å komme seg fortest mulig videre. Noe folkeliv ellers er fraværende.

Hasleveien 4-8 brant i februar 2018. Brannrestene ligger fortsatt på branntomta. Inntil forrige uke var det enkelt å ta seg inn på tomta hvor brannrestene befinner seg. Det skal også ha vært observert barn som lekte på branntomta. Først forrige uke ble tomta, som eies av Fri Eiendom AS, forsvarlig inngjerdet.

Branntomta i Hasleveien er endelig forsvarlig inngjerdet. Hva som nå kommer på tomta, vet naboene ingenting om. Foto: Anders Høilund

Ønsker ikke bilbasert handel

Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat sier at brannvesenets ansvar slutter når slukningsarbeidet er over. Deretter er det tomteeieren som har ansvaret for at uvedkommende ikke kan ta seg inn på branntomta.

Hverken VårtOslo eller naboer har lyktes med å få kontakt med Fri Eiendom. Derfor kan heller ingen si hva som videre vil skje med Hasleveien 4-8.

— Vi har hørt rykter om at Elkjøp ønsker å bygge opp en ny forretning der. Et bilbasert handelssted vil ikke gi mer liv til stedet, så personlig ønsker jeg meg noe annet. Forandringene i og rundt Carl Berners plass har ikke endret det faktum at området først og fremst er et sted hvor ingen oppholder seg lenger enn kortest mulig. Her er lite gateliv, her er få interessante butikker og stedet ser ikke innbydende ut, sier nabo og initiativtaker til facebooksiden "Carl Berner — vårt nabolag", Per Gunnar Dahl.

Per Gunnar Dahl ønsker at Carl Berners plass kunne får være et sted der folk ikke bare haster forbi for å komme seg fortest mulig vekk. Foto: Anders Høilund

Gjennom facebooksiden ønsker han å fremme et engasjement blant naboene til Carl Berners plass. Dahl ønsker et engasjement for å skape et mer levende og innbydende miljø på og rundt trafikknutepunktet.

Fredede hus står og råtner

— Det gule og det blå huset som står inntil branntomta i Hasleveien er fredet gjennom et vedtak i bystyret. Husene er, såvidt jeg vet, ikke bebodd og heller ikke vedlikeholdt. Vinduer er åpne for vær og vind. Slikt er drepen for gamle trehus, sier Dahl.

De fredede husene i Hasleveien har blitt en søppelplass. Foto: Anders Høilund

— Når stedet skal utvikles videre, ønsker jeg at Carl Berner blir sett på som en enhet. Jeg, og mange med meg, ønsker oss et nabolag hvor det er naturlig å oppholde seg, ikke bare haste forbi.

Dahl peker på branntomta i Hasleveien, den manglende løsningen for Sophies Minde-området og usikkerheten rundt Carl Berner torg og den gamle pengeskapsfabrikkens lokaler.

— Alt dette gjør at Carl Berner er et sted som ikke ønsker deg velkommen. Det nå være en plan for hva man vil med knutepunkter som Carl Berners plass, ikke bare tettest mulig utnyttelse, mener Dahl.

Billedhoggerforeningens villa

Norsk billedhoggerforening holder til i en villa i Hekkveien ved Carl Berners plass. Billedhoggerforeningen ønsker å åpne villaen for publikum og planlegger også servering. Utenfor villaen er en park med skulpturer.

— Når villaen står ferdig oppusset i august, åpnes det galleri her. Vi vil kunne skifte ut skulpturene i Skulpturparken oftere, og vi håper vi kan være med på å gjøre Carl Berners plass til et mer spennende og levende sted enn nå, sier Silja Leifsdottir i billedhoggerforeningen.

— Nettopp slike initiativ er bra for nabolaget, applauderer Per Gunnar Dahl.

— Vi trenger å snakke sammen

Dahl peker ut flere eldre trehus i området rundt Carl Berner som tas dårlig vare på. Noen av disse går usikre tider i møte, mener han. Husene blir kjøpt opp med ny boligbygging som mål. Trehuset i Hammerfestgata 1 er imidlertid fredet.

� Dette vitner om dårlig planlegging, sier Per Gunnar Dahl. Trehuset i Hammerfestgata er fredet, men har fått en stor og nærgående nabo. Foto: Anders Høilind

— Jeg får jo nesten pusteproblemer når jeg ser hvordan nybygget ved siden av trenger seg på, sier Dahl, og holder dette som et av flere eksempler på manglende byplanlegging på Carl Berner.

— Området trenger en interesseforening hvor beboere, organisasjoner og næringsliv kan møtes og finne gode løsninger sammen, sier Dahl.

Lite nytenkning rundt Carl Berner

I Oslo kommunes "kommunedelplan for byutvikling og bevaring i indre by 2005 - 2020" er Carl Berners plass ikke spesielt nevnt, annet enn under avsnittet om Likeverdets og den moderne by. Der har bolighusene på Carl Berners plass og på Sinsen langs Trondheimsveien blitt kalt "helhetlige anlegg av høy estetisk og arkitektonisk kvalitet".

Kommunedelplanen omtaler Christian Michelsens gate som sårbar overfor endringer. Som kollektivknutepunkt får Carl Berners plass i planen som et satsingsområde.

La oss holde kontakten og husk å melde deg på vårt nyhetsbrev.

Powered by Labrador CMS