For mange osloborgere er Carl Berner synonymt med rundkjøring og trafikk. Dette vil Per Gunnar Dahl (54) gjøre noe med. Han har nå tatt initiativ til å starte en velforening på Carl Berner. Foto: Christian Boger

Carl Berner har alltid blitt sett på som en trafikkmaskin. Det vil Per Gunnar Dahl gjøre noe med

Mange Carl Berner-beboere har ingen venner eller kjente i nabolaget. Nå vil Per Gunnar Dahl opprette en velforening for strøket.

Publisert

I mange år var Carl Berner Oslos farligste lyskryss. Så kom den firkantede rundkjøringen, som mange klagde på. Nå har klagene stilnet og den uortodokse rundkjøringen har senket antallet ulykker.

Likevel er Carl Berner for mange synonymt med en trafikkmaskin. Bor du ikke her har du kanskje ikke verken et godt forhold til, eller et særlig positivt inntrykk av området. Nå vil Carl Berner-beboer Per Gunnar Dahl (54) være med på å løfte området.

— For 40 år siden sa jeg at jeg aldri skulle flytte til Carl Berner. Det var et stort trafikknutepunkt. Se hvor jeg har havnet, smiler han til VårtOslo.

Stifter velforeningen 10. april

Kilt inn mellom sine kanskje mer kjente naboer Tøyen, Sinsen og Grünerløkka ligger Carl Berner der som en noe glemt del av hovedstaden.

Carl Berners plass er for mange en trafikkmaskin. Det ønsker Per Gunnar Dahl gjennom opprettelsen av en velforening å endre på. Foto: Christian Boger

— Vi sliter med en del utfordringer i nabolaget. Ikke minst opplever vi at mange her føler seg ensomme og sliter med å få venner. Dette håper jeg opprettelsen av en velforening kan være med på å forebygge, sier en engasjert Per Gunnar Dahl.

Etter å ha bodd i bydelen i en årrekke har idéen om å starte en velforening for å tale beboernes sak modnet mer og mer. Og nå er den klar for å realiseres.

Den 10. april holdes stiftelsesmøtet for den nye velforeningen i billedhuggerforeningens lokaler i Hekkveien. Her håper ildsjelen Dahl at mange møter opp, til tross for at lokalet bare har 30 sitteplasser.

— En velforening er noe området har manglet så lenge jeg har bodd her. Enkelt sett dreier det seg om å skape et slags eierskap til nærmiljøet for de som bor her. Det å sammen kunne jobbe for å utvikle området i positiv retning, forklarer Dahl.

Utvikling på beboernes premisser

Den siste stor byutviklingen som kom Carl Berner til gode er det mye omtalte veikrysset, eller den firkantede rundkjøringen om du vil. Nå er nye prosjekter i ferd med å reise seg. Etter brannen ved Jysk Sengetøylager er Carl Berner Torg igangsatt, og snart er tiden kommet til det gamle sykehuset Sophies Minde.

Fotgjengere haster over ved Carl Berners plass en sommerdag. Før den firkantede rundkjøringen, var et av byens farligste lyskryss her. Foto: Anders Høilund

— Sophies Minde blir et stort og viktig prosjekt. Her er det store grøntarealer som kan komme bydelens innbyggere tilgode. Foreløpig er det ikke, så vidt jeg jeg, noen konkrete ferdige planer for eiendommen. Dette er saker hvor en velforening kan være med på å gi innspill til hva bydelens innbyggere ønsker seg, sier Per Gunnar Dahl.

Han er opptatt av at en ny velforening gir nye muligheter for innbyggerne til å påvirke de avgjørelsene politikerne tar i saker som omhandler nærområdet ved Carl Berner.

— I dag kan hvem som helst starte et innbyggerinitiativ. Det krever bare 300 underskrifter. Med avgjørelser tatt av en velforening tror jeg det likevel vil bli enklere å påvirke. Velforeningen skal være åpne for folk fra alle politiske ståsteder, påpeker Dahl.

Powered by Labrador CMS