Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) erkjente på pressekonferansen at det blir krevende for utesteder som må nekte folk å danse. En meter vil fortsatt gjelde som minsteavstand.

Utesteder kan skjenke utover natta, men har danseforbud og meter`n består: - Dette er yrkesforbud, tordner utelivsaktør i Oslo

Med tre nedstenginger og flere innstramminger i skjenking har utelivet i landets hovedstad blitt hardere rammet enn resten av landet. Men selv om det åpnes for skjenking etter klokken 23, så er det fortsatt begrensninger.

Publisert

Det blir danseforbud når utestedene nå får åpne opp igjen. Regjeringen skriver at enmeteren skal gjelde og nevner spesifikt at dansing skal unngås.

— Serveringssteder skal ikke gjennomføre aktiviteter som naturlig innebærer mindre avstand mellom gjestene enn en meter, for eksempel dansing, heter det i pressemeldingen fra regjeringen.

— Må ikke være for tett

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier danseforbudet er en påminnelse om at man skal opprettholde avstand og meteren.

— Vi har ikke krav om bordservering, du kan gå i baren og du kan være rundt, men du må ikke være for tett, sier Støre til NTB.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fikk på pressekonferansen spørsmål om hvordan utestedene skal håndtere enmeterskravet når de nå får skjenke utover natten som tidligere.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og FHI-direktør Camilla Stoltenberg presenterte flere lettelser, men metr`n består. Det rammer blant annet utesteder der folk nektes å danse.

Kjerkol viste til at regjeringen går lenger enn helsemyndighetene ville i sine lettelser, og at det gjøres unntak fra enmetersregelen for kulturlivet der det er faste plasser.

— Det er en balanse. Men det å ha en gradvis lettelse er en klar anbefaling fra våre fagetater, sa Kjerkol.

— Ingen danser med munnbind og en meter avstand

En utelivsaktør i Oslo sier at det ikke blir store endringer i utelivet før meterkravet forsvinner.

Regjeringen åpnet tirsdag skjenkekranene igjen da siste rest av skjenkeforbudet forsvant. Utestedene får nå servere alkohol som normalt. Men enmeterskravet skaper vanskeligheter.

Selv om kravet om bordserving forsvinner, tror ikke Karl-Henning Svendsen i Noho Trøbbelskyter, som driver flere utesteder i Oslo, at det blir merkbare endringer for folk flest, annet enn at skjenketida utvides.

— Enmetersregelen er et yrkesforbud for deler av næringen fortsatt. Det skal ikke være mulig å danse, og det er ingen som vil danse med munnbind og en meters avstand. Så vi kan ikke åpne nattklubbene våre, sier Svendsen til NTB.

— Kan ikke dytte folk fra hverandre

Han satt tirsdag kveld og la planer for hvordan utestedene de driver nå skal forholde seg til lettelsene.

– Det som skjer nå er at det eneste vi ser som en fordel er at vi får holde mer og mer åpent. I forrige runde hadde vi gjester sittende til 23, nå kan de iallfall sitte hos oss og kose seg og spise til de vil gå hjem, sier han.

Det må imidlertid settes ut bord og stoler for å hindre folk i å danse. Samtidig fortsetter de trolig med bordservering for å unngå at folk samler seg i baren.

– Vi lager en føring for de ansatte, vi har ikke myndighet til å gå og dytte folk bort fra hverandre, men vi informerer folk om å holde meteren og bruke munnbind, sier Svendsen.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier at enmeteren i utelivet kan hindre massesmitte-hendelser og at videreføringen av den gjør at det kan innføres flere lettelser nå.

— Må bruke sunn fornuft

— Det er også en mulighet for å åpne veldig mye, samtidig som man bevarer en viss kontroll. Alternativet vil i en del sammenhenger være andre type begrensninger, sier Stoltenberg.

Kjerkol understreket at hun har forståelse for at det kan bli krevende for utestedene som rammes av danseforbudet.

— For de delene av utelivsbransjen som driver med skjenking og at man står tett og kanskje danser, da er det fortsatt mulig å holde åpent. Men det blir mer krevende for dem. Det ser vi og det må vi bare erkjenne, sa Kjerkol.

— Her ligger det en tillit i bunn. Man må bruke sunn fornuft for å dempe smitte, sa helseministeren.

Det er varslet at siste rest av smitteverntiltak trolig blir avviklet 17. februar. Men fram til da gjelder altså danseforbudet fortsatt.

Dette er lettelsene:

  • Skjenkestoppen som har vært fra klokken 23 den siste tiden forsvinner helt. Kravet om bordservering fjernes også.
  • Smitteisolasjonen forkortes til fire dager.
  • Påbudet om hjemmekontor fjernes. Arbeidsgivere anbefales å selv vurdere hvor mye hjemmekontor som er riktig på den enkelte arbeidsplass.
  • Antallsbegrensningene fjernes for både offentlige og private sammenkomster.
  • Det blir ikke avstandskrav når man sitter i setet sitt på arrangementer med faste tilviste plasser, som kino, teater eller lignende.
  • Det blir ikke lenger gult nivå i skoler og barnehager.
  • Organiserte idretts- og fritidsaktiviteter kan foregå som normalt både innendørs og utendørs for alle.
  • Fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og lignende kan åpnes igjen.
  • Kravet om å teste seg på grensen forsvinner.
  • Smittekarantene avvikles for alle, men husstandsmedlemmer og tilsvarende nærkontakter anbefales å teste seg.
  • Barn i grunnskolealder eller yngre anbefales kun test ved symptomer, også hvis det er smitte i hjemmet.

Disse tiltakene videreføres:

  • Enmetersregelen gjelder fortsatt i flere sammenhenger. Det gjøres lettelser for universiteter og kulturarrangementer med faste sitteplasser.
  • Det er fortsatt påbud om å bruke munnbind når det ikke er mulig å holde meteren.
  • Det er fortsatt krav om at bedrifter skal sikre en smittevernmessig forsvarlig drift.

Disse reglene gjelder for treningssentre:

  • Maks 20 personer ved innendørs gruppetrening.
  • Krav om minst 2 meter avstand ved høyintensiv aktivitet innendørs.
  • I tillegg gjelder de samme kravene som for butikker, kjøpesenter, varemesser o.l.
  • Mulig å holde minst 1 meters avstand til personer som ikke er i samme husstand.
  • Rutiner for god hygiene og godt renhold, og at rutinene blir overholdt.
  • Fastsettelse av hvor mange personer som maksimalt kan være til stede i lokalene, beregnet ut fra lokalenes størrelse og utforming. Det skal om nødvendig benyttes vakthold for å sikre at kravet etterkommes.
  • Det skal også registreres kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det. Disse kravene gjelder også for svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng, bowlinghaller og lignende.

Smittetopp i februar

Det er i stor grad frykt for at sykefraværet skal bli for høyt, som gjør at noen tiltak fortsatt skal gjelde.

Helsemyndighetene venter fortsatt en smittetopp i februar der det kan bli over hundre daglige innlagte, kom det fram i det faglige rådet til regjeringen.

De argumenterer imidlertid for at det er umulig å bremse omikronbølgen uten svært strenge tiltak, og at det er flere forhold som taler for å innføre lettelser i stedet.

FHI vurderer at de fleste tiltakene mot epidemien nå kan trappes gradvis ned over kort tid uten at det gir alvorlig økning av risiko, skriver Folkehelseinstituttet i faglig råd.

Powered by Labrador CMS