Medlemmer av Det sentrale eldrerådet har henvendt seg til eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen for å klargjøre eldrerådets funksjon. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen / Flickr
Harde slag i eldrerådet. Rådet omtales som "et dysfunksjonelt kommunalt utvalg"
– Måten eldrerådet fungerer på, hindrer oss i å synliggjøre problemene med eldreomsorgen i Oslo, mener medlemmer av eldrerådet.
I et klagebrev, som er sendt til eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen, omtaler to medlemmer av Det sentrale eldrerådet organet som "dysfunksjonelt". De to melder om dårlig samarbeidsklima og manglende selvforståelse i eldrerådet.
Det sentrale eldrerådet er et rådgivende organ for byrådet og bystyret i saker som angår levekårene for eldre i Oslo kommune. Eldrerådet er oppnevnt for å styrke eldres deltakelse og innflytelse i lokalpolitikken. Rådet har åtte medlemmer og kan gi uttalelser, anmodninger og råd til byens politikere.
Peker på rådets leder
Annonse
I brevet til alle rådets medlemmer, samt byråden, står det blant annet: "Hovedårsaken til at rådet er i en slik uholdbar situasjon, er manglende evne og vilje hos rådets leder og de øvrige medlemmer av arbeidsutvalget til å følge vanlige rutiner for saksbehandling i kommunale komiteer og utvalg".
Det hevdes videre at medlemmer har deltatt i en mobbekampanje mot to av rådets medlemmer fordi de har kritisert rådets leder og arbeidsutvalg. De to gjengir at et annet medlem av rådet, nestlederen, mener forholdet i rådet er "helt forferdelig". Et varamedlem skal også ha fortalt at han gikk fra møtene med vond smak i munnen.
– Eldrerådet fungerer som et passivt høringsorgan
– Vi mener at noe av praksisen i eldrerådet ikke samsvarer med gjeldende regelverk og praksis. Det går i stor grad på saksbehandlingsregler, som for eksempel innkalling til møter, og at referater kommer for sent, sier Tore Nyseter, som sammen med Knut Elgsaas skrev brevet.
De sitter begge i rådet og har foreslått endring i retningslinjene for det kommunale organet.
– Men det har ledelsen avvist, og derfor er vi i en komplisert situasjon nå. Det har vært sånn lenge, og jeg har aldri opplevd et så dårlig samarbeidsklima noe annet sted, sier Nyseter.
Står i "den gamle tradisjonen"
Han mener lederen og flere medlemmer i rådet representerer "den gamle tradisjonen i eldrerådet", hvor det fungerer som et passivt høringsorgan.
– I retningslinjene som byrådet la med i 1995, står det klart av eldrerådet også må ta opp saker på egenhånd. Hver gang jeg har prøvd å gjøre dette, har det blitt nedstemt, mener han.
Mener rådet generelt samarbeider godt
– Det denne saken bunner i og grunnen til at enkelte hevder at vi har et dårlig samarbeidsklima i eldrerådet, er at et forslag til en handlingsplan noen lagde ikke ble behandlet i rådet. To menn var forfattere av denne, og det er disse som reagerer, sier leder i rådet, Wenche Hansgaard.
Hun mener at det ikke har vært et dårlig samarbeidsklima i det sentrale eldrerådet før denne hendelsen, og at det generelt er et godt samarbeid i de åpne, kommunale møtene.
– Vi begynte med handlingsplanen i fjor. Grunnen til at vi ikke ville bruke det aktuelle forslaget, som var for omfattende og mer å regne som en utredning fremfor forslag til en handlingsplan, er at det ikke passer til rådet, sier Hansgaard.
– Men det er ikke sånn at vi går og skuler på hverandre. Jeg tror dette vil løse seg. Min oppgave som leder er å få frem alt det beste og få fram hvert og ett medlem, og jeg håper alle føler seg trygge, sier hun.
Eldreomsorgen henger etter i Oslo
– Vi som står for brevet og disse meningene er klart i mindretall, og da blir det motsetninger. Flertallet vil ikke diskutere realitetene og går heller på person – noe som gjør situasjonen vanskeligere, sier Nyseter.
Han forteller også om en tidligere uoverensstemmelse med ledelsen. Etter å ha holdt et foredrag om eldreomsorgen i Oslo skal han ha fått beskjed om at han ikke hadde lov til dette, noe han mener er helt feil.
– Vår intensjon, både med brevet og kritikken vi har rettet mot rådet, er å gjøre det lettere å løfte opp de problemstillingene som ligger i eldreomsorgen i Oslo. Denne henger etter på så mange områder. Vi griper fatt i dette fordi vi føler at slik ting fungerer i rådet i dag, så får vi ikke synliggjort problemene, sier Nyseter.
"Normalt ikke et anliggende for byråden"
I et brev, datert 27. oktober, besvarer byrådsavdeling for eldre, helse og sosiale tjenester de to rådsmedlemmene. Brevet er signert kommunaldirektør Endre Sandvik og konstituert seksjonssjef Camilla Melvold. De to henviser til saksbehandlingsreglene i kommunelovens kapittel seks.
Videre sier de: "Forholdet mellom medlemmene i et råd oppnevnt av bystyret er normalt ikke et anliggende for byråden eller byrådsavdelingen. I denne saken vil vi likevel gi uttrykk for vårt synspunkt."
– Dersom rådet mener at egne nye og presise saksbehandlingsregler for rådet vil gjøre samarbeidet mellom rådet og kommune bedre, bør rådet sende en henvendelse om dette til byrådsavdelingen.