Ærverdige Sophies Minde på Carl Berner skal etterhvert utvikles både til permanent barnehage og bydelshus. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix
Ærverdige Sophies Minde på Carl Berner skal etterhvert utvikles både til permanent barnehage og bydelshus. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

Sophies Minde på Carl Berner kan bli bydelshus og barnehage

Om noen år skal det være slutt på forfallet ved Sophies Minde på Carl Berner. Byrådet og lokalpolitikere ønsker både barnehage og bydelshus i de historiske bygningene, og dro nylig på befaring.

Publisert

Lokalbeboerne på Carl Berner har lenge ergret seg over forfallet ved det gamle praktsykehuset Sophies Minde. Siden kommunen kjøpte bygget i 2009 har deler av det forfalt, mens deler har vært brukt til midlertidig barnehage.

Nylig møttes flere byråder, representanter for de politiske partiene i bydelen, og nestleder Camilla Lee Maana i den ferske nabolagsforeningen "Carl Berner - Vårt nabolag", for å diskutere byggets framtid, melder Dagsavisen.

Barnehage og bydelshus

I oktober 2018 ga kommunale Omsorgsbygg et arkitektkontor oppgaven med å utvikle eiendomsmassen i det gamle sykehuset til barnehage og bydelshus. Det er her byrådet og bydelspolitikerne nå ønsker å få på plass bydelshus med helsestasjon, familiehuset og barnevernet i samme bygg. Samtidig vil de gjøre den midlertidige barnehagen her permanent.

Nylig sendte byråd for kunnskap og oppvekst, Inga Marte Thorkildsen (SV) et oppdragsbrev til Omsorgsbygg, som skal vurdere hvordan bygget kan bevares og bygges ut i et forprosjekt. Hvor lang tid det vil ta før bygget står ferdig er det derimot vanskelig å si.

—  Fram til vi står her med et helt nytt og ferdig bygg, kan det ta noen år, kanskje fire, sier byråd for næring og eierskap, Marte Scharning Lund (Ap), til Dagsavisen.

Lokalmiljøet desperate

Irritasjonen blant lokalbefolkningen over forfallet ved det delvis tomme bygget har vært til å ta og føle på, siden kommunen overtok i 2009. Derfor er mange svært fornøyde med at det nå begynner å tegne seg planer rundt bygget.

Leder for bydelsutvalget på Grünerløkka, Marius Sjømælling (Ap), er glad for at noe endelig blir gjort med Sophies Minde. Foto: Morten Lauveng Jørgensen
Leder for bydelsutvalget på Grünerløkka, Marius Sjømælling (Ap), er glad for at noe endelig blir gjort med Sophies Minde. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Jeg var her første gang i 2011, og da var vi ganske desperate på at noe måtte skje med området. Nå er vi virkelig på et sted der vi kan begynne å se at det er mulig, sier leder for bydelsutvalget i bydel Grünerløkka, Marius Sjømælling (Ap).

Også bydelsdirektør Ellen Oldereid er fornøyd.

— Dette er i hjertet av bydelen. Men området trenger en opprustning. Så tenkte vi, kanskje vi kan slå to fluer i en smekk og lage bydelshus og barnehage sammen, forklarer hun.

Beboerne skal bli hørt

Det gamle praktbygget er på cirka 12.000 kvadrat. Det gjør at det vil være godt med plass igjen når de planlagte funksjonene er på plass. Dermed vil det framover bli en debatt om hva det er ønskelig å fylle de resterende kvadratmeterne med.

Beboerne i området ønsker seg gjerne et åpent hus.

—  Det er veldig mye fokus på barnehage. Det er jo fint, men det bor jo foreldre, eldre søsken, studenter, enslige og eldre her også. Derfor syns vi det må være et åpent hus utover barnehagens åpningstider, sier nestleder i beboerforeningen «Carl Berner – Vårt nabolag», Camilla Lee Maana.

Bydelen lover at det vil bli lagt opp til en utstrakt brukermedvirkning når det skal avgjøres hva den resterende bygningsmassen skal fylles med.

Powered by Labrador CMS