Cliff A. Moustache, som nettopp har vunnet Oslo bys kulturpris. Prisen består av et diplom og den anselige sum av 100 000 kr. Foto: Skjermdump fra YouTube-video av 
POYWE Network
Cliff A. Moustache, som nettopp har vunnet Oslo bys kulturpris. Prisen består av et diplom og den anselige sum av 100 000 kr. Foto: Skjermdump fra YouTube-video av POYWE Network

Teaterregissør Cliff A. Moustache får Oslo bys kulturpris

Dramatiker og teaterregissør Cliff A. Moustache på Nordic Black Theatre hedres med byens gjeveste kulturpris for sin mangeårige innsats for kulturlivet i Oslo.

Publisert

I tillegg deles det ut fem kunstnerpriser ifølge en pressemelding fra Oslo bystyre, til henholdsvis radiOrakel, Pride Art, Alexandra Archetti Stølen, Yousef Hadaoui og Leif Gjerland.

«Cliff A. Moustache har vært en viktig rollefigur for mange igjennom sitt mangeårige kunstneriske arbeid i Oslo og dessuten satt tydelige spor ved å prege det mangfoldige Oslo vi har sett vokse fram de 30 siste årene. Han er derfor en verdig mottaker av Oslo bys kulturpris for 2018,» står det blant annet i begrunnelsen.

Oslo bys kulturpris og kunstnerpriser deles ut av ordfører Marianne Borgen og leder for kultur- og utdanningskomiteen, Harald Nissen, i Oslo rådhus torsdag 2. mai.

Oslo bys kulturpris

Kulturprisen tildeles en person eller gruppe som gjennom lengre tid har gjort en særlig fremragende innsats innen kunst, vitenskap eller annet kulturarbeid i byens eller landets kulturliv. Prisen har vært delt ut siden 1966 og består av et diplom og 100 000 kr.

Dramatiker og teaterregissør Cliff A. Moustache tildeles Oslo bys kulturpris for 2018. Moustache er kunstnerisk leder av Nordic Black Theatre, et teater som han selv grunnla i 1992 sammen med Jarl Solberg. Teateret vender seg til scenekunstnere og ungdom med bakgrunn fra den tredje verden og har base i Caféteatret i Hollendergata på Grønland i Oslo.

Cliff A. Moustache er kunstnerisk leder ved Nordic Black Theatre, som holder til her, i Caféteatret på Grønland. Foto: Christian Boger
Cliff A. Moustache er kunstnerisk leder ved Nordic Black Theatre, som holder til her, i Caféteatret på Grønland. Foto: Christian Boger

Oslo bys kunstnerpriser

Prisene tildeles personer som i det siste eller de seneste årene har gjort en fremragende innsats innen Oslos kunstliv. Prisene ble opprettet i 1978 og består av et diplom og 50 000 kr. Mottakere av Oslo bys kunstnerpriser for 2018 er:

  • radiOrakel – verdens eldste kvinneradio. radiOrakel har i alle år hatt tilholdssted i Oslo, og har bidratt sterkt til å utdanne kvinner innen radiojournalistikk og lydteknikk.
  • Pride Art – Oslo Prides arena for kunstformidling. Pride Art er Norges største og viktigste skeive utstilling og er en viktig bidragsyter til å skape rom for alle til å leve sitt eget liv.
  • Alexandra Archetti Stølen – festivalsjef. Stølen har igjennom sitt engasjerte arbeid med festivalen Oslo World gitt byens innbyggere og tilreisende musikkopplevelser i internasjonal klasse år etter år.
  • Yousef Hadaoui – komiker. Hadaoui er en forkjemper for samfunnskritisk satire som utfordrer norske medier ved å lage humor om fordommer og religion.
  • Leif Gjerland – forfatter og historieformidler. Oslo-historikeren Gjerland har i flere år bidratt sterkt til å videreformidle Oslo-historie og har gitt tusenvis av innbyggere mulighet til å bli kjent med Oslo «på nytt».

Mer om Moustache

Moustache ble født på Seychellene, men er like fullt en norsk dramatiker og teaterregissør.
Han er kunstnerisk leder av Nordic Black Theatre i Oslo, et teater som han selv grunnla i 1992 sammen med Jarl Solberg. Begge to leder teateret den dag i dag, med Moustache som kunstnerisk leder og Solberg som daglig leder. Moustache har gjennom årene selv skrevet, regissert og spilt i en stor del av teaterets oppsetninger. Han fungerte også som dramatiker og regissør i teatergruppen Artists for Liberation, som var en forløper for Nordic Black Theatre.

Moustache har lang erfaring som teaterinstruktør og regissør, både i Afrika, Asia og Europa.
Cliff A. Moustache tok sin scenekunst- og kunstutdannelse i England (ferdig i 1978). I 1978
startet han et gateteaterkompani under festspillene i Bergen og drev dette teateret frem til
1981 da han dro til Oslo.

Nordic Black Theatre

Stiftelsen Nordic Black Theatre er et teater i Oslo, stiftet i 1992. Stiftelsen holdt først til på
Grünerløkka, i Parkteatret, men i 2001 overtok de Teaterbåten «Innvik». Virksomheten drives med støtte fra Kulturdepartementet, Norsk Kulturråd og Oslo kommune. I 2010 kjøpte stiftelsen Caféteateret i Hollendergata 8, hvor de holder konserter og forestillinger i dag.

Teateret vender seg til scenekunstnere og ungdom med bakgrunn fra den tredje verden. I
tillegg til å drive teater, drives det også en teaterskole Nordic Black Express. Målet er å gi et positivt selvbilde til barn og unge med ståsted i flere kulturer. Nordic Black Theatre
produserer egne forestillinger og tar imot gjestespill og er det eneste kosmopolitiske teater i Norden.