Mosaikk barnehage på Grønland skaper trivsel i nabolaget. Foto: Emilie Pascale

Disse bildene viser steder som skeive setter pris på i Oslo

Oslos forskningsstipend gikk i år til Fanny Sandberg Vik (25) for hennes masteroppgave om byen sett fra et skeivt perspektiv. Her ser du hva hennes informanter trekker frem som homopositive byelementer.

Oppgaven hennes, "En kvalitativ studie av unge skeives opplevelse av Oslos byrom", belyser blant annet hvilke deler av byen skeive anser som trygge, og hvilke steder skeive opplever å måtte være forsiktige med å uttrykke legningen sin.

Ved hjelp av en etnografisk forskningsmetode tok informantene til Vik selv bilder av de elementene de opplevde som homopositive. De originale bildene er ikke tilgjengelige, så VårtOslo har tatt nye bilder av et knippe av stedene.

Utestedene i "Homogata"

Utestedet Elsker ligger litt skjermet til i Sehestedsgate 9, men har hele tre etasjer fulle av hemningsløs moro. Flere av informantene forteller at steder slik som dette gjør at de nesten føler seg enda mer skeive. Foto: Emilie Pascale

Fra Kristian IVs gate 9 og bortover Rosenkrantzgate til C. J. Hambros plass 2, ligger utestedet Elsker, London pub og Cæsar bar & café. Med mindre enn fem minutters gangavstand mellom de tre utestedene, er området preget av høy skeiv representativitet i helgene.

London Pub er byens eldste skeive utested, noe de flagger stolt for i all slags vær. Foto: London Pub

Både London pub og Cæsar bar & café har synlige regnbueflagg ved inngangen, noe som er med på å forsterke beskjeden om at skeive er velkomne. Både den store representativiteten og den synlige symbolbruken er med på å skape positive opplevelser og forventninger til stedene, forteller Vik.

Dattera til hagen

Utestedet, som ligger i Grønlandsgate 10, er et sted flere av Viks informanter fremhever som relativt trygt. Her kan man i større grad slappe av uten frykt for å bli diskriminert.

Den spraglende inngangen til Dattera til Hagen er ikke et upopulært sted på Grønland. Foto: Emilie Pascale

Mange av informantene trekker også frem det veldekorerte inngangspartiet som er synlig fra gata. — Dets fargebruk og fantasi er med på å skape et homovennlig uttrykk i området, forteller Vik.

Mosaikk barnehage på Grønland

Mosaikk barnehage, som ligger litt skjermet til i Nordbygata 34, har et særpreget utseende bestående av sterke farger og lekne, geometriske figurer. Mange av Viks informanter trekker frem barnehagens fargesprakende fasade som positivt, da det bidrar til å gi gode følelser og forventninger om inkludering.

Nesten alle informantene til Fanny Vik var opptatt av å løfte frem den morsomme barnehagen på Grønland. Bygget fremstår som et positivt element i byrommet på grunn av det fargerike og lekne utseendet. Foto: Emilie Pascale

Regnbuestolpene på Vaterlandsbrua

Til tross for at Vik ikke kom til bunns i hva den kunstneriske utsmykkingen av brua egentlig sto for, var de syv fargerike, utstikkende stolpene noe nesten alle informantene løftet frem som positivt.

De syv regnbuestolpene på Vaterlandsbrua har, til tross for sin ukjente bakgrunn, en positiv innvirkning på skeives opplevelse av området. Foto: Emilie Pascale

På samme måte som Mosaikk barnehage, er det fargene og symbolbruken som bidrar til å skape positive forventninger om aksept og inkludering. Noe som ifølge Vik også kan bidra til at flere skeive tør å utfordre egne fordommer om å oppholde seg på Grønland.

Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark

For tre år siden åpnet prinsessens skulpturpark i Slottsparken. Parken, som er laget av barn og er ment som en interaktiv opplevelse, inneholder blant annet en gigantisk regnbue ved navn ROGGBIF.

Ingrid Aleksandras ROGGBIF-skulptur i Slottsparken har bidratt til at flere skeive opplever området som positivt. Foto: Emilie Pascale

Til tross for at flere av Viks informanter kunne oppleve Slottsparken som negativ på nattestid, understreket nesten alle at de anså området som mer positivt etter at parken fikk en gigantisk regnbuefigur. Skulpturen bidrar ifølge Vik til å skape tilhørighet til stedet gjennom fargebruk.

Startpunktet for Oslo Pride-paraden

Den vesle gressletta foran Oslo Fengsel fylles årlig av ivrige, engasjerte og homopositive mennesker i alle regnbuens farger. Her er nemlig startpunktet for den årlige paraden.

Starten på Prideparaden ved Oslo Fengsel er et sted mange skeive assosierer med positive følelser og skeiv feiring. Foto: Emilie Pascale

Her har mange skeive årlige opplevelser av skeiv inkludering, stolthetsfeiring og kamp mot ikke-diskriminering. Dette, ifølge Vik og hennes informanter, bidrar til å skape en assosiasjonsmessig positiv forankring til stedet. Noe som gir gode tilknytninger til plassen som homovennlig.

Grünerløkkas fargerike husfasader

Thorvald Meyers gate og MarkveienGrünerløkka består av mange fargerike husfasader. Dette er også noe Viks informanter opplever som positivt.

Grünerløkka har mange fargerike husfasader, noe Viks informanter fremhever som positivt. Her fra Thorvald Meyers gate. Foto: Emilie Pascale

Bydelen, som fra informantenes perspektiv er markert som en "grønn sone" (trygg sone) for skeive, har også flere utesteder hvor man i større grad kan være seg selv åpent. Et av disse stedene er det mindre offisielle stedet for unge, skeive kvinner ved navn Rebell, som ligger i Thorvald Meyers gate 56.

Powered by Labrador CMS