Bompengepartiet fosser frem i hovedstaden. Her er partiets andrekandidat til bystyret, Cecilie Lyngby. Foto: Privat
Bompengepartiet fosser frem i hovedstaden. Her er partiets andrekandidat til bystyret, Cecilie Lyngby. Foto: Privat

Bompengepartiet bykser frem på valgmålinger i Oslo

MDG gjør et hopp til 13,9 prosent, mens Folkeaksjonen nei til mer bompenger får hele 9,1 prosent på sin første Oslo-måling noensinne. Bompengepartiet er dermed fjerde størst i byen.

Publisert

På partibarometeret for Oslo, utført av Respons Analyse for VG, øker støtten til både bompengemotstanderne og -forkjemperne. Mest tilbake går Høyre og Arbeiderpartiet. Krf faller ut av bystyret, mens Senterpartiet kan få sitt første mandat i oslopolitikken siden 1995.

Andrekandidat for Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Oslo, Cecilie Lyngby, føler seg ydmyk på vegne av målingen. Bompengepartiet kan, basert på undersøkelsen, få fem representanter i bystyret, og Lyngby kan selv være blant dem som havner i bystyret etter høstens kommunevalg.

– Begeret har rent over

– Det var ikke dette jeg så for meg da vi startet opp. Målet var å få partiene til å lytte, men det gjorde de aldri. Jeg har fremmet 11 innbyggerforslag til bystyret, alle ble avvist. De demokratiske verktøyene virket ikke. Den eneste veien å gå for å fjerne bomringen var å starte vårt eget parti, sier hun til VårtOslo.

Cecilie Lyngby kan godt ende opp som bystyrerepresentant til høsten. Foto: Privat
Cecilie Lyngby kan godt ende opp som bystyrerepresentant til høsten. Foto: Privat

Bompengepartiet har tre kjernesaker påpeker bystyrekandidaten: Nei til bomringen, nei til GPS – veiprising og nei til eiendomsskatten.

– De sier at dette gjelder så få mennesker at det er ikke noe farlig, men det stemmer ikke. De sier at dette opprøret er som med røykeloven, at det går over. Men jeg sier nei, det går ikke over. For dette handler om hverdagslivene til folk.

Hun mener folk er lei av å bli overkjørt og av å ikke bli hørt. – Folk ser store endringer i deres liv, og bompengesaken var det som gjorde at begeret rant over.

– Helt fantastisk!

Også MDG jubler over målingen i Oslo, ifølge VG.

– Dette er jo helt fantastisk! Det er den beste målingen vi har hatt i Oslo noensinne. Vi ser at de grønne partiene vokser i Europa. Dette viser at folk i Oslo også vil ha mer grønn politikk, sier Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel og for tiden i foreldrepermisjon.

Miljøpartiet de Grønne kan få inn rekordmange representanter i bystyret til høsten. Her ved byråd Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Stian Bjørnøy/MDG
Miljøpartiet de Grønne kan få inn rekordmange representanter i bystyret til høsten. Her ved byråd Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Stian Bjørnøy/MDG

Hun bekrefter at hun er overrasket over bompengepartiets vekst i hovedstaden.

Rødgrønt flertall i Oslo

Ifølge målingen er det et rødgrønt flertall i Oslo, og etter fire år med AP, SV og MDG ved roret, blir det fortsatt rødgrønt styre i byen.

Høyre er skuffet over målingen som viser at Høyre nå ligger på 23 prosent, mot 31,8 prosent ved valget i 2015.

– Disse tallene viser at vi har en jobb å gjøre. Vi må få bedre frem at vi gjennom forhandlingene om Oslopakke 3 har jobbet hardt for å holde bompengene på et mye lavere nivå enn Ap og MDG, sier Eirik Lae Solberg, Høyres byrådslederkandidat i Oslo til VG.

– Himla bra

Rødt er derimot svært kjempeglade over resultatet. De får 9,1 prosent oppslutning og fem representanter i bystyret, om målingen skulle bli resultatet ved valget.

– Det er himla bra. Vi har ligget ganske høyt lenge nå, både nasjonalt og i Oslo. Det er under 100 dager til valget, og det er viktig å ha med seg sånne tall når man går inn i valgkampen, sier Eivor Evenrud, Rødts førstekandidat i Oslo til VårtOslo.

Hun mener Rødt har lykkes godt med å dra dagens rødgrønne byråd til venstre.

– Nå i budsjettforhandlingene krever Rødt for eksempel en kraftig nedgang i den kommunale husleien. Vi står for en tydelig venstrepolitikk, og folk i Oslo merker en enorm forskjell på dagens styring av byen og hurra-meg-rundt-politikken til det borgerlige byrådet som styrte byen tidligere.

Eivor Evenrud og Rødt har aldri før gjort en så bra måling så tett opp til et valg i Oslo. Foto: Christian Vassdal
Eivor Evenrud og Rødt har aldri før gjort en så bra måling så tett opp til et valg i Oslo. Foto: Christian Vassdal

Farvel til gratis aktivitetsskole

Hun er derimot ikke så glad for de gode resultatene til bompengepartiet og mener Rødt står langt fra dem politisk.

– Bompengepartiet ønsker å avvikle eiendomsskatten, noe som betyr at de 20 prosentene av osloborgerne som allerede har mest, får nok et skattelette. Og dette kommer fra et parti som sier at de engasjerer seg mot sosial urettferdighet. Uten eiendomsskatten kan du vinke farvel til gratis aktivitetsskole. Våre velgere er opptatt av å få ned forskjellene i byen, og da trenger du eiendomsskatten, sier Evenrud.

Mandatfordelingen

Oppslutningen siden kommunevalget i 2015 er som følger: Høyre 23 prosent (-8,8 prosentpoeng), Ap 19,6 (-12,4), SV 8,5 (+3,1), MDG 13,9 (+5,8), FNB 9,1 prosent, Rødt 9,1 prosent (+4,1), Frp 7,7 (+1,7), Venstre 5,2 prosent (-1,7) Sp 1,7 prosent (+1,1) og KrF 1 (-1,4).

Basert på de siste målingene blir mandatfordelingen slik (poll of polls): Høyre: 14, Arbeiderpartiet: 12, MDG: 8, SV: 5, Rødt: 5, Frp 5, FNB: 5, Venstre: 3, Senterpartiet: 1

Barometeret er basert på 601 telefonintervjuer. En feilmargin mellom 2,5 og 4 prosentpoeng.

Powered by Labrador CMS