� Byrådets forslag har vært ute på grundig høring, sier næringsbyråd Kjetil Lund (Ap). Foto: D. Dobrowski/Flickr

– Byrådets forslag om nye skjenketider er så langt fra en snikinnføring man kan komme

– Høyre tar feil når de beskylder det rødgrønne byrådet for å snikinnføre skjenkerestriksjoner. Og VårtOslos saker om nye skjenkeregler gir et skjevt inntrykk av byrådets forslag.

Publisert

La meg forklare Ap/SV/MDG-byrådets forslag og bakgrunnen for dette.

Hovedgrepet i ny åpningstidsforskrift er å rydde opp og etablere et mer oversiktlig regelverk som gir større grad av likebehandling mellom skjenkestedene i Oslo.

I dag er åpningstidene i Oslo flere steder basert på enkeltvedtak i bydelene, ofte knyttet til enkeltsteder. I sum har dette gitt en situasjon som verken er ryddig, oversiktlig eller sikrer likeverdig konkurranse. Ved Aleksander Kiellands plass har vi for eksempel åpningstider inne til kl. 03.30, kl. 02 og kl. 01 og på uteserveringene til kl. 24, kl. 23 og kl. 22, alt etter hvilken side av gaten skjenkestedene ligger på.

Skjenkeblekkspruten i sentrum

Etter det nye forslaget får vi to hovedkategorier åpningstider: Områder som defineres som sentrum (populært kalt skjenkeblekkspruten) og områder som ikke er sentrum. Områder i sentrum får åpningstid inne til kl. 03.30 og ute til kl. 24 på hverdager, mens områder utenom sentrum får noe kortere åpningstid og må stenge inne kl. 01 og ute kl. 22.

For å sikre lokal fleksibilitet og medbestemmelse legger vi likevel opp til at bydelsutvalgene selv kan definere nye områder i sine bydeler som sentrum dersom de ønsker det. Bydelene kan også skille mellom åpningstid i helg og hverdag disse områdene.

Bydelspolitikerne får fortsatt bestemme

Det betyr at om for eksempel Bydel Grünerløkka ønsker å definere området Olaf Ryes plass som sentrum, for slik å sikre utestedene der lengre åpningstid, står de fritt til å gjøre det.

Det vi imidlertid er tydelige på, er at bydelene ikke kan fatte vedtak om enkeltadresser eller ha mange ulike åpningstider. Defineres et område som sentrum, ja da må det samme regelverket gjelde for alle serveringstedene i dette området.

Dersom et serveringssted i et område som defineres som sentrum selv ønsker å stenge klokka 23, står de imidlertid fritt til det. Ingen steder tvinges til å holde åpent lenger enn de selv ønsker.

Ønsker samme regler for Olaf Ryes plass og sentrum

Det hører med at da forslaget til ny åpningstidsforskrift var på høring i fjor sommer, foreslo byrådet at nettopp Olav Ryes plass og Birkelunden skulle defineres som sentrum. Det ville gitt lengre åpningstider. Bydelen gikk imidlertid selv imot dette.

Nettopp for å komme bydel Grünerløkka i møte, tok vi deretter ut disse områdene fra sentrum i det endelige forslaget. Det samme gjorde vi med Tjuvholmen etter innspill fra bydel Frogner.

— Høyre tar flatt feil

Bystyrerepresentanten Øystein Sundelin (H) sier til VårtOslo at byrådet vil «snikinnføre skjenkerestriksjoner». Det er flatt feil. Forslaget til åpningstider har vært på bred og åpen høring. Det endelige forslaget ble deretter lagt fram i full åpenhet.

Det foregår nå en åpen diskusjon om forslaget, forut for bystyrets behandling. Meninger brytes. Alt dette er helt slik det skal være i et demokrati, og så langt fra snikinnføring man kan komme.

Byrådets forslag er nå til behandling i bystyret. Jeg opplever at det er bred støtte til hovedgrepene vi foreslår. De mindre spørsmålene det måtte være uenighet om, er jeg sikker på at vi skal finne gode løsninger på.

Powered by Labrador CMS