� Dette kuttet rammer de svakeste av de svake i Oslo, sier regionleder for Frelsesarmeens rusomsorg, Frode Woldsund. Foto: Arnsten Linstad
Byrådet med millionkutt i Frelsesarmeens rusomsorg. — Rammer de svakeste av de svake
Frelsesarmeens lavterkseltilbud til rusmisbrukere kuttes med 5.5 millioner kroner i Ap/SV/MDG-byrådets budsjettforslag. � Helt fortvilende, sier regionleder Frode Woldsund i Frelsesarmeen.
— Det er de svakeste av de svakeste på gata som rammes av dette budsjettkuttet fra det rødgrønne byrådet. Dersom dette vedtas av bystyret, vil arbeidstreningstiltaket Jobben kuttes med fem millioner kroner. I tillegg kutter byrådet lavterskeltilbudet Fyrlyset i Urtegata med 500.000 kroner, sier Frode Woldsund til VårtOslo.
Jobben sysselsetter hver eneste dag mellom 40 og 50 rusmisbruker i Oslo. Det er et lavterskel- og arbeidstilbud, der deltakerne blant annet plukker søppel, rydder Oslos strender og badeplasser, har skjærgårdspatrulje der Oslofjorden ryddes for plast og avfall. I tillegg driver Jobben med gjenbruk, trefelling og annet forefallende arbeid. Men med et kutt på fem millioner kroner i kommunal støtte, frykter Frelsesarmeen for tilbudets fremtid.
Fyrlyset har hjulpet folk i over 130 år
Fyrlyset i Urtegata har holdt det gående siden 1894. I dag er lavterskeltilbudet både varmestue og møtested der rusmisbrukere blant annet får servert ernæringsrik mat. Her får de også helt nødvendig helsehjelp og bistand fra sosionomer.
— Jeg er bekymret for fremtiden med dette kuttet. Og det verste er at dette har det rødgrønne byrådet også gjort tidligere. I fjor ville det rødgrønne byrådet også kutte i det kommunale tilskuddet vi er helt avhengige av. Men da ble vi berget av at bystyreflertallet ikke var enig i byrådets budsjettforslag, sier Woldsund.
Annonse
Kuttet i den kommunale støtte til Frelsesarmeens rusomsorg vekker også harme hos Rødt. Og det er ikke godt nytt for Ap/SV/MDG-byrådet. Det rødgrønne byrådet er nemlig helt avhengig av Rødts stemmer for å få store deler av budsjettet gjennom i bystyret.
— Jeg fatter ikke at man kan kutte Frelsesarmeens tiltak Jobben med fem millioner kroner. Dette er et kutt som vi forventer at byrådet i nær fremtid signaliserer at de snur, slik at tiltaket Jobben slipper flere måneder med usikkerhet, sier Rødts gruppeleder i bystyret, Eivor Evenrud.
— Det er under ett år siden jeg sto på talerstolen i bystyret og sa at slike kutt, som det ikke finnes en klok forklaring på, er unødvendig. Det ser nærmest ut som om man bevisst legger inn forhandlingspunkter. Det er i så fall en strategi som er unødvendig forstyrrende for de organisasjonene det gjelder, påpeker Evenrud.
Uten Rødst støtte kan det rødgrønne byrådet kan også vende seg til Venstre og KrF for å sikre bystyreflertall for budsjettforslaget. Men også hos disse partiene reagerers det med harme når Frelsesarmeens rusomsorg utsettes for kutt på over fem millioner kroner neste år.
— Vi er opprørt. Dette er å tråkke på de aller svakeste i byen vår. Jobben og Fyrlyset er tilbud Frelsesarmeen har hatt i mange år. Drevet på idealisme, men med støtte fra kommunen. Venstre kommer, sammen med andre partier i bystyret, til å kjempe mot dette kuttet, sier Venstres gruppeleder i bystyret, Hallstein Bjercke.
— Dette er skammelig
— Ja, det er et veldig sterkt signal når det rødgrønne byrådet har mer penger enn noen gang, og stort sett bruker mer penger på alt, at de da velger å kutte dramatisk i et tilbud som gis til noen av byens mest sårbare, sier KrFs Erik Lunde.
Både Venstre og KrF står da sammen med Rødt. Ingen av de tre partiene vil være med på kutt i kommunale tilskudd til Frelsesarmeen. Dermed er Ap, SV og MDG helt avhengig av å få med seg Høyre eller Frp i bystyret for å få gjennom kuttene i kommunens tilskudd til Frelsesarmeen.
— Frelsesarmeen sier at de år etter år opplever at byrådet kommer med slike kuttforslag. Og at det skaper stor usikkerhet og utrygghet hos både brukerne, frivillig og ansatte. Hva syns dere om det?
— Det syns jeg er skammelig. Særlig fordi det er de som står nederst på rangstigen i byen vår som rammes. Dette er medmennesker som har behov for all den hjelep de kan få, sier Hallstein Bjercke.
— Nei, vi i KrF kan ikke være med på kutt til Fyrlyset eller Jobben. Det rødgrønne byrådet tar jo nå bokstavlig talt jobben fra rusavhengige og andre som virkelig trenger å fylle dagene med noe meningsfylt. Jeg kan virkelig ikke forstå dette forslaget fra byrådet. Jeg opplever dette som veldig usosialt, sier KrFs Erik Lunde.
Ap, SV og MDG blir stående alene uten flertall
Dermed er det klart at byrådspartiene Ap, SV og MDG ikke kan forvente seg støtte fra Rødt, KrF eller Venstre når 2019-budsjettet skal behandles av bystyret rett før jul i år. Men heller ikke Høyre eller Fremskrittspartiet er nådige i sine karakteristikker av det rødgrønne byrådets kutt til Frelsesarmeens rusomsorg. Der er det heller ingen støtte å hente.
— Dette er et usosialt og uforståelig kutt. Frelsesarmeens tiltak Jobben gjør det mulig for de mest utsatte i byen vår til å gi noe tilbake til samfunnet. Brukerne av tilbudet kan gjennom Jobben gjøre en innsats som verdsettes av andre. Det sikrer rusmisbrukere både jobb og verdighet. Det er helt uaktuelt for Høyre å kutte i Jobben, sier Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg.
— Organisasjoner som Frelsesarmeen tar vare på de svakeste i samfunnet vårt. De gjør en svært viktig jobb og har gode tiltak for rusmisbrukere. Frp har alltid kjempet for de som tar vare på de svakeste i samfunnet vårt. Det er helt uaktuelt for oss å være med på noen som helst kutt i Frelsesarmeens rusomsorg, sier Frps gruppeleder i bystyret, Carl I. Hagen.
Men det rødgrønne byrådet ser annerledes på budsjettforslaget. Og forsvarer kuttforslagene i kommunale tilskudd til Frelsesarmeens rusomsorg.
— Det er selvfølgelig bystyrets privilegium å plusse på vårt budsjettforslag. Men nå må man huske på at Freslesarmeen får mye penger til mange andre tiltak i dette budsjettforslaget. Kommunale tilskudd til Frelsesarmeen utgjør faktisk omlag 15 prosent av den totale budsjettsummen på rundt 113 millioner kroner i tilskudd til frivillige organisasjoner og tiltak via velferdsetaten, sier byråd for helse, eldre og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap) til VårtOslo.
— La meg forklare kuttet til Fyrlyset først. Det er et krav at organisasjoner skal ha en viss andel egenfinansiering for å kunne motta denne formen for kommunale tilskudd. Det har ikke Frelsesarmeen lagt inn i sin søknad for kommunal støtte til Fyrlyset i 2019. Derfor foreslår vi et kutt på 500.000 kroner i forhold til det bystyret vedtok for inneværende år. Men husk at vi faktisk bevilger hele 5.1 millioner kroner til Fyrlyset i budsjettforslaget for 2019, sier Tellevik Dahl.
Forstår utryggheten, men forsvarer kutt
— Når det gjelder arbeidstiltaket Jobben, foreslår byrådet faktisk å bevilge åtte millioner kroner i kommunalt tilskudd i 2019. Og det er helt i tråd med hva vi mente de burde fått da vi la frem forslag til 2018 budsjett for et år siden. Men da var ikke bystyreflertallet enig i det, og endte med å bevilge tilsammen 13 millioner kroner til Frelsesarmeen og Jobben. Det står selvfølgelig bystyret fritt til å gjøre i budsjettbehandlingen i år også. Men byrådet mener åtte millioner kroner i kommunal støtte til Jobben er nok, sier Tellevik Dahl.
— Men forstår du at brukere, frivillige og ansatte ved Frelsesarmeens rusomsorgstiltak blir utrygge og usikre når byrådet foreslår fem millioner kroner mindre neste år enn det de endte med å få i år?
— Ja, jeg forstår det. Men nå er det faktisk slik at vi mener Frelsesarmeen kan øke andelen frivillige i tiltaket Jobben. Og jeg gjentar at Frelsesarmeen, som gjør en utmerket jobb på en rekke områder, er den organisasjonen som faktisk får mest over budsjettet via Velferdsetaten, avslutter Tellevik Dahl.