Byråd Rina Mariann Hansen synes det er flaut at Oslo er den byen i Norge med dårligst banedekning. Foto: Kyrre Songstad Seim

Idrettsbyråden: — Jeg synes rett og slett det er pinlig

Publisert

Oslo-folk har landets dårligste tilgang til idrettsbaner. Byråden lover at de daglig ser etter plasser til nye spilleflater.

— Jeg synes rett og slett det er pinlig at vi kommer dårligst ut her til lands når det gjelder å tilby steder hvor våre innbyggere kan drive med idrett. Aller verst er det for alle de barn og unge som ikke får det tilbudet de higer etter.

Fra kontorvinduet i 10. etasje i Oslo rådhus ser byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen, ut over en by i sterk vekst. Med den sterke veksten kommer også de små daglige utfordringene med å kunne møte innbyggernes krav og behov.

Ikke minst er etterspørselen etter spilleflater hvor man kan utøve sports- og idrettsaktiviteter på en daglig basis enorm. En landsomfattende oversikt viser at Oslo er dårligst i klassen når det gjelder å tilby spilleflater til byens innbyggere. Dette gjør byråden svært lite tilfreds.

En daglig jakt på baner

De siste dagene har VårtOslo i flere saker satt søkelys på den vanskelige banesituasjonen barne- og ungdomsidretten lever under i hovedstaden. Spesielt i indre by viser det seg at baneforholdene er alt annet enn tilfredsstillende.

Byråd Hansen forsikrer om at det nå jobbes intenst med å finne løsninger på problemene.

— Dagens situasjon viser klart at det er lenge siden sist det har vært satset på idretten her i byen. Det vi ser i dag er et resultat av en 10-15 år uten noen plan for hvordan man skulle møte de voksende behovene for spilleflater rundt om i byen, konstaterer hun.

Opprusting av Caltexløkka

Hansen sier byrådet nå er i god gang med å treffe tiltak for å bedre på situasjonen, men at endringer ikke er gjort over natta. Spesielt i indre by er utfordringene store.

— Vi har satt i gang flere prosjekter både med opprustning av Caltexløkka, flerbrukshall på Tøyen og nettopp åpnet en flerbrukshall på Vahl skole. Dette er med på å bedre situasjonen men er ikke nok. Vi leter etter nye muligheter for å anlegge baner hele tiden, lover hun.

Ingen raske løsninger

Både på St. Hanshaugen og på Kampen har idretten nylig uttrykt misnøye med forholdene. Byråden har full forståelse for frustrasjonen men kan ikke love noen raske løsninger på problemene.

— Grunerløkka er et problemområde. Vi har lenge ønsket å bygge en flerbrukshall på Dælenenga men møter motstand av bevaringsmessige årsaker. Vi skal nå i meklingsmøter  angående dette og håper at vi kan finne en løsning for å få startet byggingen av en slik hall så raskt det lar seg gjøre, sier Hansen.

Byråden tror det skal være mulig å løse problemene på St. Hanshaugen og Kampen til alles beste. Foto: Kyrre Songstad Seim

For de som benytter Forwards lavterskel-tilbud på Kampen har byråden stor tro på at konflikten rundt treningstider kan la seg løse til alles beste.

— Baneforholdene i Kampen-området gir mange utfordringer nå under byggeperioden på nye Jordal Amfi. Jeg tror likevel det skulle gå å løse hvis vi alle setter oss ned og prøver å finne en løsning, lover hun.

— Gir oss en unik oversikt

Etterslepet i banebehovet er ifølge byrådet et resultat av at det aldri tidligere har vært gjort en stor studie av tilbud og behov på feltet her i byen. Deres behovsplan, som ble utarbeidet som et tilleggsdokument til årets budsjett, er den første av sitt slag her i byen.

— Den nye planen gir oss en unik innsikt i de utfordringer vi står overfor på dette feltet. Tidligere har vi kun hatt kunnskap om situasjonen når noen har klaget. Nå har vi et styringsdokument vi kan jobbe strategisk etter og det vil gi oss en mye bedre mulighet til å være i forkant av utfordringene i fremtiden, sier Hansen.

Drøss med prosjekter

Det nye byrådet har heller ikke ligget på latsiden når det gjelder å bedre kapasiteten på idrettsanlegg i Oslo.

Bygging av et nytt Jordal Amfi, ny ishall på Frogner, utbedring av Voldsløkka med skatehall og nye baneanlegg og flerbrukshall på Vahl skole og Tøyen er noen av prosjektene Hansen og hennes kolleger nå står ansvarlige for å lose trygt i havn.

I tillegg kommer Vålerengas nye stadion på Valle Hovin som bygges ut i regi av klubben.

Banekapasiteten mer enn doblet i Gamle Oslo

— For oss er det utrolig viktig at barn og unge skal ha et treningstilbud i sitt eget nærmiljø og dette er nybygg som vil sørge for at vi klarer å skape et slikt tilbud. Et godt idrettstilbud i nærmiljøet er ekstremt viktig både fra et helsemessig og et kriminalitetsforebyggende behov.

Med den nye satsingen, som særlig har kommet til syne i indre by, har man klart å redusere antall barn per spilleflate betraktelig i området.

— Når vi har fått ferdigstilt disse prosjektene har vi klart å redusere antallet barn per spilleflate i bydel Gamle Oslo fra 2285 i dag til 969 ved ferdigstillelse. Dette er vi svært godt fornøyde med, forklarer Hansen.

Rehabilitering nesten like viktig som nybygg

Det er flott å bygge nytt, men Hansen er også opptatt av å vedlikeholde og rehabilitere eksisterende spilleflater rundt om i byen. I fjor bygget man tre nye fotballbaner og rehabiliterte 15.

— Det å rehabilitere er nesten like viktig som å bygge nytt. Dagens kunstgressbaner har en begrenset levetid og derfor er det viktig å passe på at disse til enhver tid holder den standarden idretten har behov for, understreker hun.

Østkantens kunstgress får varmesystem

Rehabiliteringen vil også sørge for en oppgradering av anleggene. Byråden er svært opptatt av at så mange baner som mulig kan få undervarme slik at de på et mer effektivt vis kan benyttes hele året uten store utfordringer.

— For å sørge for at flest mulig baner får undervarme har vi nå fått med oss OBOS på et spleiselag hvor vi går sammen for å sikre at slike løsninger kan bygges ut på begge sider av byen, og ikke bare på vestkanten hvor klubbene gjerne har større muligheter til å få til dette selv, forteller hun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS