Petter
Ti år gamle Petter begynner i sjette klasse fra høsten. Da er det slutt på aktivitetsskolen, og enda viktigere at han har mulighet til å ha med seg venner hjem etter skoletid. Foto: Blindeforbundet

Byrådet hevder de har en løsning for synshemmede Petter (10). Men vil ikke si hva løsningen er

I januar fikk det rødgrønne byrådet ordre fra et enstemmig bystyre om å løse drosjeproblemene for synshemmede Petter (10). Nå hevder byrådet at løsningen er på plass, men vil ikke fortelle hva den går ut på.

— Vi har en ny løsning som vil være klar til skolestart. Men jeg kan ikke gå inn på detaljene nå. Men jeg håper og tror at den ivaretar Petter og andre barn godt, sier byrådssekretær Tarjei Helland (SV) til VårtOslo.

— Forstår du at det er vanskelig å tro at dere har en løsning når dere ikke vil fortelle hva denne såkalte løsningen går ut på?

— Det er det ingen grunn til å ikke tro på. Jeg kan forsikre om at vi har jobbet veldig grundig med denne saken, og jobber videre med å få på plass en ordning som gjør det mindre byråkratisk for barn å ha med venner i skoleskyss. Dette er komplisert fordi det blant annet handler om sikkerhet og trygghet for barna, sier Helland.

Lagde stivbeinte og byråkratiske regler

Ti år gamle Petter er nesten blind og avhengig av transport til og fra skolen. Petter klarer fint å reise alene i taxien, men han får fortsatt ikke lov til å ta med en kamerat i drosja hjem fra skolen uten å måtte forholde seg til byråkratiske og stivbeinte regler. Selv om et enstemmig bystyre i januar i år vedtok at reglene skulle endres, kunne VårtOslo mandag fortelle at i stedet er livet blitt vanskeligere for tiåringen.

Tarjei Helland
Byrådssekretær for oppvekst og kunnskap, Tarjei Helland (SV). Foto: Privat

I januar satte et enstemmig bystyre en frist for når Petter og andre barn med skoleskyss skulle få lov til å ha med en venn i drosja. Fristen var 2. mars i år. Mandag kunne VårtOslo fortelle at det likevel ikke er blitt løst, og at det er usikkert om utdanningsetaten klarer å få på plass enklere og bedre regler innen skolestart i august.

— Byrådet er heller ikke fornøyd

Her kan du selv lese de stivbeinte og byråkratiske reglene utdanningsetaten innførte for ti år gamle Petter og andre barn som er avhengig av skoleskyss:

«Foresatte til eleven som ønsker å ha med en venn hjem, gir beskjed til skolen på e-post. Beskjeden må gis i god tid så skolen kan videreformidle beskjeden til Oslo Taxibuss senest 3 timer før hjemreise og senest kl. 12.00 samme dag. E-post må inneholde: Vennens navn og bekreftelse på at elevens foresatte har hentet inn samtykke fra vennens foresatte. Skolen kontakter Oslo Taxibuss, oppgir elevens ID og sier at eleven skal ha med seg en venn hjem i dag til vanlig tid, dvs. hentetidspunktet som er i henhold til kjøreplanen.»

— Vi er jo heller ikke fornøyd med disse reglene. Men vi har hele tiden poengtert at dette var en midlertidig løsning. Vi mener jo heller ikke at disse reglene har vært gode nok. Derfor har vi en ny løsning ved skolestart i august som vi håper og tror er god, sier Tarjei Helland.

De borgerlige partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF har nå gått sammen og krever at bystyret igjen må behandle saken om funskjonshemmede barns rett til å ha med venner i drosja hjem fra skolen. Politikerene fra de fire borgerlige partiene var overbevist om at saken ble løst innen tidsfristen 2. mars i år. Derfor var overraskelsen stor da VårtOslo kunne fortelle at livet i stedet var blitt vanskeligere og enda mer komplisert for baran som må bruke drosje som skoleskyss.

— Rett og slett uakseptabelt

— Jeg er frustrert og oppgitt over at bystyrets enstemmige vedtak ikke følges opp. Men mest av alt er jeg lei meg på Petter og andre barns vegne. De utsettes for et iskladt gufs av kommunalt byråkrati, sa Høyres gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg.

Hallstein Bjercke
Venstrs gruppeleder i bystyret, Hallstein Bjercke. Foto: Privat

— Vi i opposisjonen og i Venstre har tatt dette opp mange ganger, og blitt lovet bedring. At vi nå ser at Petter og foreldrene hans opplever et system som er så vanskelig å forholde seg til at de faktisk mener det er blitt vanskeligere, er rett og slett uakseptabelt. Det er heller ikke i tråd med det bystyret ønsket da vi gjorde vedtaket. Dette må være på plass til skolestart, sier Venstres gruppeleder, Hallstein Bjercke.

— Det viktigste for byrådet nå er å få en løsning som er god nok fra skolestart i august. Vi er i kontakt med brukerrådet som er opprettet, og detaljene i løsningen legges frem ved skolestart, avslutter SVs byrådssekretær, Tarjei Helland.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer