Byrådet satser på at 85 prosent av Oslo-russen tar en vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. Foto: Wikimedia Commons

Byrådet gir gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse til årets Oslo-russ

Dette er første gang Oslo kommune tilbyr vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse til russen, og det skjer på anbefaling fra Folkehelseinstituttet.

Byrådet tilbyr nå gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse, altså meningokokksykdom, for alle Vg3-elever i Osloskolen. Vaksinen er effektiv mot de vanligste typene meningokokksykdom og gir beskyttelse i minst fem år.

– Ungdomshelse er viktig for byrådet, og som helsebyråd er jeg stolt over at byrådet prioriterer å beskytte våre ungdommer mot det som kan utvikle seg til å bli en forferdelig sykdom, med dødelig utfall, sier helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

Fire med meningokokksykdom i Oslo i fjor

Hun har gitt ansvaret for vaksineringen til helseetaten i Oslo kommune. Det er helsesøster rundt om på de ulike osloskolene som koordinerer påmelding og vaksinering. Noen tar vaksinen på skolen, andre på helsestasjonen. Elever i Vg1 og Vg2 kan kjøpe vaksinen mot kostpris til 400 kroner og få den satt gratis, opplyser kommunen. 10–15 prosent av Vg2-elevene tok vaksinen i fjor.

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl vil stoppe hjernehinnebetennelsen fra å spre seg. Foto: Wikipedia

– Vi hadde fire tilfeller av meningokokksykdom i Oslo i 2017, ingen var russ, men en russ i Ullensaker fikk hjernehinnebetennelse og flere osloruss hadde vært i kontakt med denne russen. I Bodø ble en russ lagt inn på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse i fjor. Det skal lite til å smitte, ifølge Tellevik Dahl.

Byrådet følger anbefalingen fra Folkehelseinstituttet og har satt av 1,5 millioner kroner til gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. I 2017 var 62 prosent av russen vaksinert. Byrådets mål er at minst 85 prosent av russen skal være vaksinert.

Meningokokk er normalt

Meningokokker er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge. Meningokokkene kan feste seg til slimhinnen i de øvre luftveiene ved hjelp av lange hår som vokser ut av bakterien. Bakterien overføres gjennom spyttdråper, for eksempel ved kyssing og drikking av samme flaske. Meningokokkbakterien kan bevege seg gjennom slimhinnen i halsen og komme over i blodbanen.

Bakteriene kan vandre i hele kroppen, og dersom de slår seg ned i hjernehinnen (i ca. 50 prosent av tilfellene) og formerer seg der, kalles det for smittsom hjernehinnebetennelse. Dersom formeringen av bakterier hovedsakelig skjer i blodet (i 20-30 prosent av tilfellene), kalles det blodforgiftning (sepsis). Ofte ses en kombinasjon av disse to alvorlige tilstandene.

Powered by Labrador CMS