Det er store forskjeller når det kommer til folkehelse innad i byen.

Foreslår ny strategi: – Slik kan vi ikke ha det

Sosiale forskjeller utgjør Oslos største folkehelseutfordring, fastslår kommunen. Nå har det rødgrønne byrådet foreslått en overordnet og langsiktig folkehelsestrategi.

Publisert

– Der jeg er født er sannsynligheten langt høyere for å bli syk og dø tidligere enn hvis man er født på andre siden av byen. Folkehelse er dypt forbundet med sosial ulikhet. Vi kan ikke akseptere at hva slags helse du har bestemmes i så stor grad av hvor du bor og hvilken sosial bakgrunn du har. Byrådet jobber også med en strategi for utjevning av sosiale forskjeller. Gjennom disse strategiene skal vi jobbe systematisk for at forskjellene skal gå ned.

Det sier Usman Mushtaq i en pressemelding. Arbeiderpartiets byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo, vokste opp på Stovner.

Oslos byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Usman Mushtaq (Ap).

Omfattende liste

«Forskjeller i helse og livskvalitet mellom ulike sosiale grupper er Oslos største folkehelseutfordring», heter det i pressemeldingen fra Oslo kommune der det meldes at folkehelsestrategien for Oslo frem mot 2030 nå er lagt frem av det rødgrønne byrådet.

Listen over foruroligende forskjeller er for øyeblikket omfattende:

• Menn i Oslo med høyere og lengre utdanning lever i snitt 7,4 år lenger enn dem som har lavere utdanning.

• Dobbelt så mange dør for tidlig (før 75 år) av kreft, hjerte- og karsykdom og kols i enkelte bydeler enn i andre.

• Psykiske plager hos ungdom varierer etter familiens inntekt og utdanning.

• Under koronapandemien opplevde flest innbyggere lav livskvalitet i bydelene i Groruddalen og i sentrumsbydelene.

– Må samordne innsatsen

– Slik kan vi ikke ha det. Det er et overordnet politisk mål å utjevne forskjeller og bygge sterke fellesskap slik at alle får like muligheter til å leve gode og meningsfulle liv, uttaler byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Marthe Scharning Lund (Ap).

Hovedmålet med strategien er å redusere sosiale forskjeller i helse og livskvalitet mellom innbyggerne.

– Vi skal i enda større grad ta fordelingshensyn og vi må samordne innsatsen på tvers av samfunnssektoren. Vi skal jobbe bredt mot alle deler av befolkningen, samtidig som innsatsen er størst for de som trenger det mest. I tråd med økende kunnskap om gode relasjoners betydning for helse og livskvalitet, skal vi legge til rette for at det relasjonelle fokuset styrkes både i den enkeltes bevissthet og i kommunens folkehelsearbeid, fortsetter Scharning Lund.

Hele den foreslåtte folkehelsestrategien for Oslo kommune 2023–2030 kan du lese her.

Powered by Labrador CMS