Bymiljøetaten fraråder folk å dukke ned i vannet de neste 24 timene.

Bymiljøetaten: - Styr unna badevannet de neste timene

Etter gårdsdagens regnskyll fraråder bymiljøetaten alle sommerglade turer ut i det fortsatt svært varme badevannet. Nedbøren fører nemlig til at store mengder tarmbakterier føres ut i vannet.

Etter gårdsdagens regnskyll anbefaler bymiljøetaten folk å holde seg unna badevannet.

— Vi anbefaler å vente minst 24 timer etter store nedbørsmengder før man bader igjen. Dette er en påminnelse og et generelt råd om å ikke legge på svøm lørdag, i Oslofjorden, og heller ikke i elvene nær bebyggelse, oppfordrer de.

Fugledritt og tarmbakterier

Når det regner mye blir kapasiteten på avløpsnettet for liten. Dette fører til at fortynnet kloakk kan ledes ut i elver, bekker eller direkte ut i fjorden. Kraftig regn vil også skylle med seg fugleskitt og annen avføring fra dyr ut i vannet, noe som gjør at vannkvaliteten blir full av bakterier.

Badeplasser som ligger nær utløpet av urbane elver i byområder er gjerne mest utsatt.

Ikke dra på Sørenga eller Frysja

Det finnes ingen absolutte krav til vannkvaliteten ved friluftsbad og badestrender i Norge, men det foreligger såkalte vannkvalitetsnormer. Helsemyndighetene har satt krav om at det skal være under 100 TBK per 100 ml vann for at badevannskvaliteten skal regnes som god.

Etter gårdsdagens regnskyll fraråder derfor bymiljøetaten folk fra å hoppe ut i byens ulike badevann.

— Det å ta et bad i Grinidammen eller Frysja er dermed noe vi ikke anbefaler, heller ikke på Hvervenbukta, Sørenga eller andre steder ved sjøen nær bekker og elver, sier de og legger til at folk burde vente minst én dag før de tar seg et bad i gjen.

Kan bade i marka

— Vannkvaliteten er ikke på sitt beste etter regnvær, og du bør vente minst ett døgn. Det er fordi det kan bli økt konsentrasjon av bakterier i vannet under og like etter kraftige regnskyll.

Bymiljøetaten har laget en oversikt over fine badesteder i Oslo for de som ønsker seg et badetips til de kommende dagene.

For de som kjenner et alt for stort behov for å forlenge sommerfølelsen, opplyser etaten om at innsjøene lenger ut i marka ikke er like utsatt for bakterier. Og innsjøene i marka har fortsatt på en temperatur på rundt 20 grader.

Powered by Labrador CMS