� Det er ikke noe alternativ for oss å avlyse treningene i høst, sier Daniel Holmeide Strand, daglig leder i Skeid. Foto: Anders Høilund
Bymiljøetaten har ikke råd til å skifte lyspærene på Oslos kunstgressbaner. Skeid tyr til private donasjoner
Bymiljøetaten har brukt 23 millioner kroner for mye, og har ikke råd til å skifte lyspærer på Oslos kunstgressbaner. Skeid, med 100+ lag som bruker Muselund-banene ved Sinsenkrysset, blir berget av snille sjeler i Aura Light og Oslo Liftutleie.
Kun fire av 16 lamper i lysmastene til fotballbanene på Muselund ved Sinsenkrysset virker. Det betyr at når høsten kommer vil det ikke være mulig å bruke fotballbanene på kveldstid.
Da Daniel Holmeide Strand, daglig leder i Skeid, forhørte seg med bymiljøetaten (BYM) om saken, fikk han negativt svar.
Bymiljøetaten hadde en budsjettoverskridelse på mange milllioner i fjor og i år, og det må spares inn på årets driftsbudsjett. Dessverre har de da ikke råd til å skifte lyspærer i Muselund, fikk Strand vite.
Av Skeids over ett hundre fotballag er det bare A-laget for herrer som ikke har treningstider på Muselund. I tillegg brukes banene mye til uorganisert fotball. Kameratgjenger kommer fra hele byen for å spille fotball på det lett tilgjengelige anlegget.
Brukte 23 millioner for mye
Annonse
Bymiljøetaten bekrefter at opplysningene Strand fikk stemte.
— En kraftig økning i strømprisene i 2018 og 2019, samt uforutsette utgifter til vedlikehold av egne bygninger, har medført at idrettsavdelingen i Bymiljøetaten har et merforbruk på 23 millioner kroner for inneværende år, skriver presseansvarlig Monica T Olsen i bymiljøetaten til VårtOslo.
— Bymiljøetaten vil måtte kutte ned på vedlikehold på egne idrettsanlegg i 2019. Dette innebærer blant annet at det dessverre ikke vil bli skiftet lyspærer på kunstgressbanene, skriver Olsen.
Reddet av Aura Light og Oslo Liftutleie
Det fantes ikke noe alternativ for Skeid. Treningene i høst måtte gå som planlagt. Nå donerer Aura Light og Oslo Liftutleie nye lyspærer på Muselund, til glede for 3-400 unge fotballspillere.
— Det hjelper ikke å syte, vi konstaterer fakta. Det var ikke noe alternativ for oss å avlyse treningene. Vi måtte finne en løsning på dette, sier Strand.
— Skulle vi skiftet lyspærer selv ville det kostet oss rundt 50 000 kroner. Det har vi naturligvis ikke budsjettert med, og det ville komme som en ren overskridelse for oss. Vi planla derfor en kronerulling blant medlemmene våre, men da vi kontaktet Aura Light om et kostnadsoverslag fikk vi en positiv overraskelse, sier Strand.
— Ikke morsomt å spille i mørket
— Det er ikke spesielt morsomt å spille fotball i mørket, og denne kostnaden tar vi. Det går ikke an å ødelegge fotballmoroa for 3-400 unger utover høsten på grunn av manglende lys, sier regionsjef i Aura Light Oslo, Thomas Syversen.
Syversen spilte selv både ishockey og fotball for Skeid i guttedagene.
Oslo Liftutleie stiller med utstyr slik at elektrikeren fra Aura Light kan komme til i de høye mastene. Også Oslo Liftutleie gjør dette vederlagsfritt.
Takker for hjelpen
— Når en er primærbruker av et slikt anlegg, og samtidig avhengig av kommunens budsjett, kan det være frustrerende. Det er mye vi kunne ha gjort, og fikset på, som strander med tanken. Vi skal for all del ikke klage. Vi må innse at dette er hverdagen vår, sier Strand.
Strand har bakgrunn fra blant annet Skjold IL i Tysvær kommune i Rogaland. Det er en liten og rik kommune.
— Folk klager der også, selv om forholdene er veldig mye bedre for organisert idrett enn i Oslo. Vi takker hjertelig for støtten fra begge bedrifter, og er meget takknemlige for at de kaster seg rundt og ordner dette vederlagsfritt for oss i Skeid, sier Strand.