Fra venstre: Alf Hansen (Norges fotballforbund), Leif Jørgen Bjerck (Bymiljøetaten i Oslo kommune), Klaus Tveita (GOE-Production AS), Omar Samay Gamal (byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo kommune) og Eyvind Røst (Ready fotball), avbildet på Voksen kunstgress. Den er blant banene der det nye biogranulatet skal testes når kunstgresset nå skal byttes ut.

Tester ut miljøvennlig innfyll i kunstgressbaner

Norges fotballforbund, med Oslo kommune som første baneeier vil teste ut et bærekraftig, norskutviklet biogranulat for innfyll i kunstgressbaner. Granulatet er laget av bjørk.

Publisert

Granulatet er en spin-off-teknologi fra oljeindustrien som er utviklet videre til å fungere som miljøvennlig innfyll i kunstgressbaner. Det flekser hurtig, er nøytralt ladet og kleber seg i liten grad til kropp og ball. Det er betydelig tyngre enn andre organiske innfyll og flyter derfor ikke bort ved regnskyll. Hittil har det vist å ha gode vinteregenskaper, og laboratorietester tilfredsstiller kravene til FIFA Quality Pro (toppfotball).

Det heter det i en pressemelding fra bymiljøetaten.

Unngår mikroplast

– Dette er utrolig kult. Oslo har vedtatt å fase ut gummigranulat i kunstgressbaner fordi vi ikke vil ha mikroplast i naturen. Da er vi helt avhengige av at leverandørene utvikler gode produkter. Å lykkes med et norsk trebasert alternativ hadde vært gull. Jeg har forhåpninger til at vi nå skal teste ut et nytt innfyll, og håper vi får være med å utvikle et produkt som er bra å spille på og som funker for norsk klima, sier idrettsbyråd Omar Samy Gamal.

Klaus Tveita, daglig leder i GOE-Production AS, påpeker at han er fornøyd med at det har kommet på plass en avtale med Norges fotballforbund og Oslo kommune.

– Den gjør det mulig å videreutvikle dette biologiske granulatet på en grundig og systematisk måte.

Ti baner

I første omgang er målet å teste produktet på ti baner over hele landet. De to første er Jordal og Voksen i Oslo, men flere baneeiere vil slutte seg til avtalen etter hvert slik at granulatet blir testet under forskjellig bruk og i forskjellige klimasoner. I tillegg til tett oppfølging fra GOE- Production legges det opp til at både spillere og baneeiere skal gi systematiske tilbakemeldinger gjennom hele testperioden.

– Norges fotballforbund ønsker å være en aktiv bidragsyter for å finne gode alternativer som potensielt kan erstatte gummigranulat i fremtiden. Blant annet er vi involvert i EUs prosjekt for å se på organiske alternativer. Flere av alternativene på markedet i dag fungerer fra april til oktober, men sliter i møte med norsk klima og vinter. Vi råder derfor fortsatt klubbene til å velge gummigranulat inntil det foreligger et produkt som gir gode nok spilleforhold i norsk klima, sier direktør for aktivitet og utvikling i Norges fotballforbund, Alf Hansen, og legger til:

– Samtidig er det viktig at kommuner og klubber ser mulighetene som ligger i alternative produkter og tør å investere i disse. Granulatet til GOE-Production er såpass lovende at vi ønsker å få testet dette i et pilotprosjekt med baner rundt om i landet for å se om dette kan være løsningen. Vi er nå i dialog med flere andre baneeiere om de resterende banene og håper å få landet avtaler innen kort tid.

Flere faktorer avgjør

Det er flere variabler som avgjør om bjørkegranulatet kan ha en fremtid på norske kunstgressbaner.

– I tillegg til miljøpåvirkning er vi opptatt av spillegenskapene til produktet og at disse opprettholdes over tid. Kostnader både innledningsvis og i driftsfasen er selvsagt også en viktig faktor, sier avdelingsleder for frilufts- og idrettsprosjekter i bymiljøetaten, Leif Jørgen Bjerck.

Powered by Labrador CMS