Arrangementet Ombruksuka arrangeres mellom 19. og 25. november, og dagene består av ulik tematikk.
Arrangementet Ombruksuka arrangeres mellom 19. og 25. november, og dagene består av ulik tematikk.

Nå står Oslos årlige ombruksuke for tur. Den er bærekraftig, gratis og for alle og enhver

At det årlige arrangementet Ombruksuka sammenfaller med «Black week», er ingen tilfeldighet. Gjennom fem dager fokuserer Oslo kommune på bærekraft og hvor enkelt det faktisk kan være. – I Norge er vi dessverre litt for gode på bruk og kast, og alt for lite av forbruket vårt er sirkulært. Det vil vi gjøre noe med!

Publisert

Årlig arrangerer Oslo kommune Ombruksuka den siste uka i november. I år finner arrangementet sted fra 19. til 25. november i det gamle Munchmuseet på Tøyen, noe som betyr at det for første gang utelukkende avvikles på ett sted.

Juliane Salicath Gordner, som er fagansvarlig for arrangement og mobilisering i Bymiljøetaten, forteller at uka fortrinnsvis er kommunens markering av alle de flotte ombruksaktivitetene som skjer gjennom hele året.

– For gode på bruk og kast

– Når den arrangeres i slutten av november, er det ikke tilfeldig at den er plassert på samme tid som kjøpsfesten «Black week».

Vi samarbeider med mange små og store aktører for å lage en uke full av arrangementer og aktiviteter, hvor alle som vil kan plukke opp gode tips og inspirasjon til hvordan du kan ta mer bærekraftige valg i hverdagen, forklarer Salicath Gordner.

Salicath Gordner påpeker at vi her til lands er i verdenstoppen blant annet hva angår å kjøpe nytt turutstyr og kaste elektronikk i året, der tallene er henholdsvis nærmere femten milliarder kroner og 26 kilogram per innbygger.

Gammel smurning fjernes fra skiene som skal videre til gi bort-markedet lørdag.
Gammel smurning fjernes fra skiene som skal videre til gi bort-markedet lørdag.

Sistnevnte er den raskest voksende avfallsstrømmen i verden, og inneholder mange kritiske metaller som det forventes knapphet i ressurser på, legger hun til.

– I Norge er vi dessverre litt for gode på bruk og kast, og alt for lite av forbruket vårt er sirkulært. Det vil vi gjøre noe med! Med Ombruksuka ønsker vi å vise frem aktørene som jobbe med ombruk hele året, og minne folk på at det er lett, og ikke minst lurt, å bytte, dele, låne, leie og kjøpe brukt, sier Salicath Gordner.

Forskjellig tematikk hver dag

Dagene som er en del av arrangementet vil bestå av ulik tematikk, som skal være tilpasset for alle, opplyser Salicath Gordner.

– Vi åpner Ombruksuka med et gi bort-marked for vintersportsutstyr, som pleier å være veldig populært. Her gir vi bort ski, snowboard og annet sportsutstyr som har blitt levert inn til gjenbruksstasjonene i Oslo. På søndag kan man bli med på et juleverksted for små og store, hvor man kan bytte juledrakter, lage julegensere og –kort, og det blir også et gi-bort marked av brukt julepynt, forteller hun.

Der onsdag er satt av til tips om hvordan man kan pusse opp hjemme uten å måtte kjøpe noe nytt, vil torsdag bestå av mobilspa og musikkworkshop for ungdom, sier Salicath Gordner, før hun avslutter:

– Fredag runder vi av Ombruksuka med «Grønn fredag» i samarbeid med DNT Ung, og vi fyller lokalet med reparasjons- og bruktmarkeder. Her kan du komme innom for å selge eller kjøpe brukt turutstyr, fikse sykkelen din klar for vinteren, preppe ski og skøyter, og få sy-hjelp av Sømrom.

Fullt program finnes her.

Powered by Labrador CMS