Disse åpnet Festningen ladegarasje. Fra v: Lan Marie Nguyen Berg, Christina Bu, Frederik Martinussen (bymiljøetaten) og Sture Portvik (bymiljøetaten).

Verdens første rene ladegarasje åpnet i går – i Oslo

Publisert

I kjelleren under Akershus festning var det før et bomberom. Nå har rommet blir omgjort til verdens første rene ladegarasje for elbiler.

For to måneder siden åpnet miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg ladegarasje på Vulkan ved Grunerløkka. I går var det tid for neste ladegarasje med gratis strøm og plass til 85 bilister.

Anlegget har allerede rukket å få internasjonal oppmerksomhet. Både Bloomberg News og Business Week, store og anerkjente mediehus, har omtalt ladegarasjen.

Rekordvekst i elbiler

– Det er stas å komme ned her og føle på fremtiden. Det kjennes både ærverdig og høyteknologisk på samme tid. Jeg er utrolig glad for rekordveksten i salg av elbiler. Det gjør at vi må tenke nytt og ekspansivt, sier byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg.

Festningen ladegarasje var tidligere et bomberom og ligger i enden av Myntgata: Foto: Vegard Velle

Ifølge Berg bidrar parkeringskjelleren til det grønne skiftet, som er nødvendig for å redusere luftforurensningen og klimagassutslippene de neste årene. Bymiljøetaten har ledet arbeidet.

Ladegarasje til 97.000 per plass

– Oppgraderingen av Festningen ladegarasje startet i 2015. Tidligere var kjelleren, i tillegg til bomberom, et parkeringshus for diesel- og bensinbiler. Anlegget var i en dårlig forfatning og ikke i samsvar med dagens krav til brannsikring da bymiljøetaten overtok anlegget, sier Sture Portvik, prosjektleder for etaten.

Kommunen har investert 18 millioner kroner i ladegarasjen, noe som tilsvarer 97.000 kroner per plass. Til sammenligning koster det ca 60.000 for en ladeplass på gateplan.

Ifølge Portvik har allerede 1200 personer lagt seg til på appen (EL Oslo kommune) for garasjen i enden av Myntgata. Der kan bilene stå parkert i inntil 10 timer per dag. Parkeringsanlegget er videoovervåket, har mobildekning og god brannsikring.

Enda en ladegarasje underveis

Elbilforeningen er glade for tilretteleggingen til elbil.

– Vi trenger mange flere slike anlegg fremover. Utslippene i Europa er alarmerende høye. Dette prosjektet gir kunnskap og erfaring til lignende prosjekter fremover, mener Elbilforeningens leder, Christina Bu.

Christina Bu, leder i Elbilforeningen, under åpningen av Festningen ladegarasje. Foto: Vegard Velle

Festningen ladegarasje er et av tre parkeringshus som til sammen vil gi Oslos befolkning 279 nye innendørs ladeplasser i løpet av 2017. Anlegget på Vulkan har 100 ladeplasser, og i mars åpner en ny ladegarasje i Maridalsveien 12, under Vor frelsers gravlund, med 94 ladeplasser.

I tillegg til ladegarasjene, blir 200 nye ladeplasser etablert på gateplan i år. Antallet ladeplasser i Oslo vil dermed stige fra 701 ladeplasser i januar 2015 til over 1300 i løpet av året.

Powered by Labrador CMS