Først ble han jaget fra Spikersuppa og nå er det slutt for julemarkedet på Youngstorget. Ketil Aamodt føler seg totalt motarbeidet av bymiljøetaten.
I 10 år har han frosset og kost seg sammen med utstillere og publikum på julemarked i hovedstaden. Først måtte han gi opp satsingen på Rådhusplassen. Så fikk han i 2015 beskjed om at andre hadde vunnet anbudet om å drive julemarkedet i Spikersuppa.
Nylig fikk han beskjed om at han nå heller ikke får arrangere årets julemarked på Youngstorget. Det betyr kroken på døra når det kommer til julemarkeder for Ketil Aamodt.
— Nå er det slutt. Det er ingen vei tilbake og det er fryktelig trist å føle at en ikke blir satt pris på. Her jobber en året rundt for å sette i stand noe som virkelig gir liv og røre til byen, og så er dette takken man får, sier en oppgitt Aamodt til VårtOslo.
Startet på bunnen igjen
Annonse
Etter å ha tapt anbudskampen om å arrangere julemarkedet i Spikersuppa til Lund-gruppen i 2015, klarte man med stor støtte fra publikum og utstillere å starte opp på nytt med julemarked på Youngstorget.
— Det har vært tøft, og etter 2016 måtte vi melde oppbud på arrangørselskapet vårt. På oppfordring fra utstillere har vi i 2017 stilt nye private midler til å videreføre det arbeidet vi har bygget opp i 10 år. Vi søkte om å leie Youngstorget tidlig i januar, og har fått avslag av kommunen med begrunnelsen at «noen andre kom først til mølla», forteller han.
Aamodt sliter med å godta forklaringen fra bymiljøetaten når det gjelder avslaget på søknaden.
— Først fikk vi beskjed om at vi hadde søkt for sent i år, noe som ikke var riktig. Så fikk vi beskjed om at det manglet dokumentasjon med søknaden, men vi hadde levert akkurat den samme dokumentasjonen som med søknaden for 2016., påpeker han.
— Byråkrater med mye makt
Aamodt forteller at en avgjørende faktor for at det nå er slutt, er at driften av Youngstorget har blitt overført til bymiljøetaten fra et privat driftsselskap. Dermed er det opp til kommunen selv å bestemme hvordan man ønsker å forvalte gateplassen på torget.
Han har nå selv sendt brev til både byrådsleder Raymond Johansen og tidligere ordfører Fabian Stang for å orientere om saken.
— For meg står det klart at politikerne stadig skyves ut over sidelinja, mens noen mektige byråkrater får det akkurat som de vil. Er det noen som går med planer om å arrangere ting i tospann med bymiljøetaten, vil jeg råde dem fra det. Dere vet aldri hva som kommer til å skje rundt neste sving, sier han.
Bymiljøetaten: — Kan ikke gi en aktør førsterett
Monica T. Olsen, presseansvarlig i bymiljøetaten, sendte VårtOslo følgende kommentar til saken:
— Bymiljøetaten behandler søknader om leie av offentlig grunn. Når det gjelder leie av Youngstorget til julemarked eller andre arrangementer, må det søkes for hvert arrangement. Vi har ikke lov til å gi en aktør førsterett eller løpende kontrakt over flere år.
— Alle søkere behandles likt, og kontrakt tildeles etter førstemann-til mølla-prinsippet, det vil si den som først sender oss en fullstendig søknad med all dokumentasjon som kreves. Det er slik reglene er, og det blir heldigvis julemarked på Youngstorget også i 2017.
Har fått mye god støtte
Til tross for at han nå er tvunget til å legge inn årene, angrer ikke julemarkedgeneralen på alle de timene han har brukt på å planlegge og gjennomføre julemarkeder for byens befolkning.
— Det har vært hardt arbeid for å få dette til å gå rundt, men det har vært utrolig artig å se hvor god respons vi har fått fra publikum og utstillere opp gjennom årene, forteller Aamodt.
— Det er også utrolig artig å se hvordan vi har sett små bedrifter, gjerne innen mat og tekstil, vokse fram gjennom disse julemessene.