Til sommeren kan unge hockeyspillere i hovedstaden stå uten is å trene på. Bymiljøetaten må spare penger og vurderer å kutte tilbudet om sommeris i 2020. Illustrasjonsfoto: Christian Boger
Oslo kommune vurderer å kutte sommerisen for Oslos ishockeyspillere
Siden 2015 har sommeris ført til en stort tilsig av nye ishockeyspillere blant hovedstadens barn og unge. Nå må bymiljøetaten spare penger og vurderer å kutte tiltaket til neste år.
Siden 2015 har én av ishallene i Oslo hatt is et par måneder ekstra på slutten av vintersesongen. Dette har ført til mye bedre treningsforhold for byens hockeyspillere på forsommeren. Nå trues tilbudet om sommeris for 2020, da bymiljøetaten må spare penger.
Budsjettsituasjonen tilsier at kommunen er pålagt å spare penger, og ishallene er nå på vei mot å bli en salderingspost, slik de var det før 2015. VårtOslo har sett mailer som viser at Norges ishockeyforbund er svært bekymret.
— Bymiljøetaten har en anstrengt budsjettsituasjon som følge av høye strømutgifter. Vi har hatt flere innsparingstiltak i år og vurderer nå hvilke tiltak som kan være aktuelle for neste år, sier kommunikasjonsdirektør i bymiljøetaten, Richard Kongsteien, til VårtOslo.
Annonse
Han opplyser at etaten foreløpig ikke har tatt stilling til hvilke innsparingstiltak de vil gjennomføre for neste år.
Koster 250.000 kroner
For klubbene og unge og gamle ishockeyspillere er is i mai og juni et viktig supplement for å holde aktivitetsnivået oppe gjennom større deler av året. Siden ordningen ble innført i 2015, har ishockeysporten kunnet vise til en økning i antallet hockeyspillere på over femti prosent, ifølge Norges ishockeyforbund.
Sommeris betyr at kommunen i et par måneder etter at vintersesongen er over har finansiert is i én av Oslos ishaller. Klubbene har samarbeidet på tvers om bruken.
En eventuelt bortfall av sommeris neste år vil bety en innsparing for bymiljøetaten på vel 250.000 kroner. Siden praksisen ble innført av tidligere samferdsels- og miljøbyråd Guri Melby (V) i 2015, har ordningen gått på runddans mellom byens ishaller.
Til sommeren er det meningen at Manglerudhallen skal være hallen med utvidet istid. Men nå vurderer bymiljøetaten å holde tilbake pengene til dette formålet på neste års budsjett.
Richard Kongsteien er opptatt av at eventuelle innsparingstiltak i så liten grad som mulig skal få negative konsekvenser for breddeidretten.
— Vi legger vekt på at eventuelle innsparingstiltak skal ramme færrest mulig og at konsekvensene er til å leve med. Det er ikke snakk om å slutte med sommeris, men vi er ærlige på at dette er et av tiltakene vi har på blokka for neste år, understreker han.
Kongsteien ser fram til å kunne gi isidrettene enda bedre rammevilkår i framtiden. Med åpningen av Jordal Amfi til sommeren og Sonja Henie ishall på Frogner i slutten av 2020, mener han tilgangen på isflater vil bli mye bedre enn i dag.
— Ha is i magen
Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har de siste fire årene gjort det til en av sine store oppgaver å styrke trenings- og kampforholdene for byens breddeidrettsutøvere. Nå vil hun likevel ikke sette foten for kutt i sommerisen i 2020.
— Vi har en god dialog med bymiljøetaten om sparetiltak. Dette er en vanskelig øvelse, der de må skjerme barn og unge mest mulig, samtidig som de må spare inn. Vi pålegger bymiljøetaten å spare, og da kan vi ikke si nei til alle forslag til innsparing, sier byråden.
Hun ber idretten ha is i magen og minner om at innsparingene bare gjelder for neste år. — Jeg vil understreke at allerede fra høsten neste år vil alle isidrettene få mye bedre kår, sier Rina Mariann Hansen. En endelig konklusjon på om kommunen kutter i sommerisen, kommer utpå nyåret.