Slik vil dekket på nye Tøyen torg se ut fra høsten. Illustrasjon: Bymiljøetaten
Slik vil dekket på nye Tøyen torg se ut fra høsten. Illustrasjon: Bymiljøetaten

Til høsten blir det endelig nytt dekke på Tøyen torg

Publisert

Dekket på Tøyen torg har lenge vært modent for utskifting. I løpet av høsten starter arbeidet med oppgraderingen av torgrommet.

Planene har vært store og ønskene mange i forbindelse med den siste oppgraderingen av Tøyen torg og områdene rundt. Et mye debattert emne har vært hvilken type dekke det nye torget skal få. Et av de oppsiktsvekkende forslagene har vært å legge et knall rødt dekke på hele torget i, samarbeid med gårdeierne rundt. Dette forslaget har blitt forkastet av bymiljøetaten, som håper å kunne starte arbeidet med å ferdigstille torget i løpet av høsten.

Dekke i lys teglstein

— Forslaget fra forprosjektet om rødt dekke ble forkastet etter innspill fra byantikvaren. Forslaget vi nå jobber ut fra er et lysere dekke bestående av teglstein lagt i teppemønster. Vi har hentet inspirasjon fra ulike kulturer og fasadenes fargeskala, sier prosjektleder i bymiljøetaten, Malene Huvestad Rødbakk.

I tillegg til nytt dekke, blir torget oppgradert med nye sittegrupper, beplantning og bedre belysning enn i dag.

Slik ser Tøyen torg ut i dag. Foto: Christian Boger
Slik ser Tøyen torg ut i dag. Foto: Christian Boger

Starter i høst

Kommunen jobber nå med å kartlegge grunnforholdene på torget, for å undersøke om nytt dekke kan legges på eksisterende underlag eller om det må gjøres ekstra grunnarbeider. Skulle det oppstå utfordringer, kan det gi seg utslag i hva slags dekke som velges.

— Slik det ser ut nå, regner vi med at arbeidet starter opp i løpet av høsten. Vi har sendt ut nabovarsel til alle som blir berørt og vil sende en byggesøknad til plan- og bygningsetaten i begynnelsen av mai, sier prosjektlederen.

Vil fortelle historien om torget

Torget omkranses av bygninger fra 1970-tallet. Oppgraderingen av dekket og torgrommet er siste del av en oppgradering, som også har inkludert en oppfriskning av fasadene på bakkenivå rundt torget. I tillegg er det åpnet flere nye butikker og spisesteder på Tøyen torg.

— Oppgraderingen skaper en torgflate som representerer Tøyen torgs historie og Tøyen torgs plass i lokalmiljøet. Torget skal være et attraktivt og trygt sted å møtes og oppholde seg, understreker Huvestad Rødbakk.