Etter helgens badeulykke på Sørenga har det komet opp forbudsskilt mot stuping på grunt vann. Flere sikringstiltak vil ikke bli iverksatt. Foto: Christian Boger

Rutinene for vakthold på Sørenga endres ikke etter helgens badeulykke

� Noen må ta ansvar før det skjer flere ulykker, mener Sørenga-beboer etter helgas dødsulykke. Men vaktholdet blir som før, opplyser politiet og kommunen.

Publisert

En mann i slutten av 20-årene omkom etter at han natt til søndag skulle ta seg en dukkert ved Sørenga Sjøbad. Mannen omkom etter alvorlige hodeskader han skal ha fått da han hoppet i vannet under det nattlige badet.

Naboer til badeanlegget har lenge klaget over forholdene utenfor stuevinduene. Bråk på nattestid, nakenbading, urinering på offentlig sted og narkosalg har ført til klager fra naboer.

Som følge av dette vedtok bystyret rett før de tok sommerferien en ekstrabevilling på 6,1 milioner for å styre vakthold og renhold ved badeanlegget ut året. Likevel er beboerne på Sørenga fortsatt frustrete over forholdene.

Mener politi og vektere ikke gjør nok

Sørenga-beboer Henrik Vogt er skeptisk til innsatsen både fra vektere og politi. Spesielt mener han det gjøres for lite for å opprettholde både forbudet mot nattebading, og forbudet mot å nyte alkohol i sjøbadet.

I det offentlige sjøbadet er det kun politiet som har rett til å bortvise eller bøtelegge folk som bryter noen av forbudene. Han understreker at han ikke kjenner detaljene bak helgens ulykke, og uttaler seg på generell basis.

— Sjøbadet har blitt et fantastisk tilbud. Det er likevel viktig at kommunen og politiet følger opp anlegget og de reglene som gjelder der, sier Sørenga-beboer Vogt til Vårt Oslo.

Nå etterlyser naboen at noen tar ansvar for å rydde opp.

— Kommunen har lagt opp til et sted der det i dag åpnes for bading for tusenvis av mennesker, samtidig med et stort alkoholkonsum. Da må de forstå at alvorlige ulykker før eller senere skjer, og dessverre vil skje igjen. Nå må både Oslo kommune og politiet ta ansvar for forholdene, mener han.

— Kø av drosjer med nattbadere

Etter helgens ulykke har bymiljøetaten, på oppfordring fra Oslopolitiet, satt opp flere nye skilt for å bedre sikkerheten ved sjøbadet. Disse skiltene advarer publikum mot å stupe i områder med grunt vann.

Naboene til Sørengas sjøbad har i lengre tid klaget på forholdene ved anlegget. � Ingen tar ansvar for sikkerheten, sier beboer. Foto: Christian Boger

Etaten erkjenner at de har et problem når det gjelder folk som ønsker å ta seg et bad for å kjøle seg ned i sommernatta.

— Vi ser at det er mange som oppsøker Sørenga for å bade. Mange av disse er på vei hjem fra fest. Vi har hatt store utfordringer med taxikø ned hit fordi folk ønsker å ta seg et nattebad, sier fungerende avdelingsleder for byrom og grønt i bymiljøetaten, Helene Berger.

Vil ikke endre rutinene etter ulykken

Berger understreker at det kun er selve sjøbadet som er stengt om natten.

—  Vi opplever at det likevel er en del som kommer for å bade, og de bader fra promenadene. Dette har vi fått noen henvendelser på, forteller hun.

Bymiljøetaten håndhever stengingen av sjøbadet ved å fysisk stenge landgangene over til sjøbadet. I tillegg har etaten vektere til stede døgnet rundt, også når sjøbadet er stengt . Vekterne gjør publikum oppmerksomme på hvilke retningslinjer som gjelder for sjøbadet, i tillegg til annen informasjon. Vekterne tilkaller deretter politiet ved behov.

— Med helgens dødsulykke i minnet. Vil dere gjøre noe for å bedre vakthold og sikkerhet på området i framtiden?

— Nei, vi mener at det er tilstrekkelig med de rutinene og det vaktholdet vi har der i dag. Dette vurderes imidlertid forløpende, understreker den fungerende avdelingslederen.

Politiet: — Ikke verre på Sørenga enn andre steder

Som eneste myndighet med lov til å bortvise personer fra sjøbadet følger politiet situasjonen ved anlegget tett. Leder for patruljeseksjonen ved enhet Sentrum i Oslo politidistrikt, Robert Thorsen, mener forholdene på Sørenga ikke er spesielt verre enn andre steder i byen.

— Jeg forstår at det kan by på problemer for beboerne som bor tett på et friområde. Politiet følger opp alt av henvendelser, og vil alltid følge opp steder med kriminalitet og ordensproblemer med både uniformert og sivilt mannskap, primært for å forebygge, sa Thorsen, til E24 tidligere i sommer.

Det meste av nattbadingen på Sørenga skjer andre steder enn i selve sjøbadet som er avstengt om natten. Foto: Katrine Lunke / Wikimedia Commons

Han forteller at Sørenga ikke står i noen særstilling når det gjelder klager i sommervarmen.

— Dette er ikke noe nytt i Oslo. Med tidlig sommer og badefasiliteter, følger det naturlig. Vi får inn en mengde klager i sommervarmen, og det er flere klagesteder å respondere på, påpeker han.

— Kapasiteten styrer politiet

Thorsen nevner Sofienbergparken, Vaterlandsparken og enkelte områder på Grünerløkka, som eksempler på andre steder der det er stort behov for politiets tilstedeværelse i heten.

Han er ikke enig i at alkoholforbudet i anlegget ikke følges opp.

—Våre mannskaper håndhever drikkeforbudet i tråd med hva vi har kapasitet til. Men vi har nok å gjøre, og det er hele tiden en prioritering om hvilke oppdrag som kommer først i køen, sier patruljelederen.

Sørenga-beboer Vogt reagerer på forklaringen fra Oslopolitiet.

— At politiet sier Sørenga ikke byr på spesielle utfordringer virker bagatelliserende, og faller på sin egen urimelighet. Det er politiets ansvar å håndheve forbud mot drikking på offentlig sted. Alkoholkonsum fungerer ikke med så mange mennesker, så tett, mener Vogt.

Powered by Labrador CMS