Langs Vålerenga Fotballs treningsanlegg på Valle Hovin ligger det tonnevis av gummigranulat etter vinteren. Foto: Wikimedia Commons
Langs Vålerenga Fotballs treningsanlegg på Valle Hovin ligger det tonnevis av gummigranulat etter vinteren. Foto: Wikimedia Commons

På Valle ligger lass på lass med gummigranulat ved fotballbanene

Etter vinterens snømåking ligger det tonnevis med gummigranulat langs sidelinjene på Vålerengas anlegg på Valle Hovin. Gummikulene risikerer nå å bli skylt ut i fjorden.

Publisert

Gummigranulater fra kunstgressbaner er i ferd med å bli et stort miljøproblem. De små plastkulene dras med ved måking av kunstgressbaner om vinteren og kan bli skylt ned i avløpssystemet og videre ut i Oslofjorden.

Roger Klemp er nabo til Vålerenga Fotballs treningsanlegg på Valle Hovin. Han er svært skeptisk til haugene med gummigranulat langs banene.

Slik ser det ut rundt treningsanlegget på Valle Hovin. Foto: Roger Klemp
Slik ser det ut rundt treningsanlegget på Valle Hovin. Foto: Roger Klemp

— Det er greit og ryddig rundt på Valle Hovin, men treningsfeltet ved siden av Valhall er ikke greit. Her ligger det lass på lass med gummikuler fra kunstgresset, forteller han til VårtOslo.

Frykter miljøskader

Den tidligere rørleggeren kjenner godt til avløpssystemet i byen. Han frykter at mange av disse små plastkulene vil føres med smeltevannet og ut i fjorden.

— Mye av denne plasten vil nå bli med ned i overvannsavløpet under smelting og regnvær, og så finne veien rett ut i fjorden. Dette vil kunne gjøre stor skade på dyrelivet i fjorden, mener han.

Det er ikke bare i store hauger gummigranulatene ligger. Også store deler av bakken er dekket. Foto: Roger Klemp
Det er ikke bare i store hauger gummigranulatene ligger. Også store deler av bakken er dekket. Foto: Roger Klemp

Ansvarlige myndigheter bør ta tak

Klemp mener eieren av anlegget gjør lite for å bekjempe problemet og etterlyser nå at det blir ulovlig å oppbevare gummikulene på en slik måte utendørs.

— Vi vet at disse kulene skader naturen. Når de fortsetter å lagre kulene på denne måten, bør det bli en snarlig bruksstans på slike baner i Oslo. Hva som nå videre skjer på Valle vet jeg ikke. Jeg mener ansvarlige myndigheter bør være til stede under opprydding, slik at minst mulig av denne plasten havner i Oslofjorden. Her er det snakk om flere lastebillass, sier han.

LES OGSÅ: I dag nesten druknet plastrusken i Akerselva-plast

Kulene renses og gjennbrukes

Ved anlegget på Vale Hovin er Egil Ødegaard hos Vålerenga Fotball ansvarlig for den daglige driften. Han forteller at problemet med gummigranulat er noe klubben tar på alvor.

— Nå venter vi bare på at den siste isen skal tine. Så skal vi samle opp all granulaten som har blitt harvet opp i løpet av vinteren. Denne blir så renset og brukt på nytt i kunstgressbanene våre. Granulat som ikke kan gjenbrukes blir destruert som spesialavfall, forklarer han.

Hele prosessen gjøres i nært samarbeid med idrettsavdelingen i bymiljøetaten. De følger opp hver enkelt bane hvor det har vært vinterdrift, slik at gummi utenfor banen blir fjernet.

— Når det gjelder Valle Hovin, har vår forvalter vært på flere befaringer der, og bedt om en fremdriftsplan for oppryddingsarbeidet, sier Monica Olsen, pressekontakt i bymiljøetaten.