På forhånd hadde damene i kantinen sørget for lussekatter til alle. Lucia-feiring på Bygdøy seniorsenter er en klar markering av at nå er julen i gang. Foto: Hans Magnus Borge
På forhånd hadde damene i kantinen sørget for lussekatter til alle. Lucia-feiring på Bygdøy seniorsenter er en klar markering av at nå er julen i gang. Foto: Hans Magnus Borge

Møte på tvers av generasjoner da Santa Lucia ble feiret på Bygdøy seniorsenter. Se alle bildene

Også i år kom Lucia med sine terner og stjernegutter til Bygdøy seniorsenter. Som kjent tøyser man ikke med tradisjoner på Bygdøy. 

Publisert Sist oppdatert

På forhånd hadde damene i kantinen sørget for lussekatter til alle. Lucia-feiring på Bygdøy seniorsenter er en klar markering av at nå er julen i gang.  

Lucia-feiringen i sin nåværende form kommer egentlig fra Sverige på 1920-tallet. Altså at Lucia og hennes terner går i opptog. Med en krans av lys på hodet. Til Norge kom feiringen til noen skoler og barnehager 1950-tallet.

Så døde det nok ut litt – for så komme tilbake fra 1980 og utover.

Helgen i katolske land

 I Sverigeholdt tradisjonen seg sterkere. Også mange større firmaer har Lucia-opptog. Hos noen er det tradisjon for at Lucia skal være en mannlig kollega.

 

Luciadagen er den hellige Lucias minnedag, 13. desember. Lucia led ifølge legenden martyrdøden under kristendomsforfølgelsene i Romerriket tidlig på 300-tallet. 1 700 år senere feires hun fremdeles som helgen i katolske land.

I Norden er feiringen blandet sammen med den gamle norrøne lussitradisjonen, skriver Store norske Leksikon.

Lussekattene disse små snurringene med safran har egentlig ikke noe med Lucia å gjøre. Det kommer fra «Lussi» en kvinnelig vette som passet på at julebaksten gikk greit. Et slags underjordiskMattilsyn.

Santa Lucia på Bygdøy eldresenter