Møkk er bondens gull. På gartneriet ved Bygdøy kongsgård gjør Rune Hansen kumøkk om til gjødsel. Foto: Hans Magnus Borge

Orangeriet til Kong Oscar gjenåpnet på Bygdøy Kongsgård

I 2002 overdro kongen driften av Bygdøy Kongsgård til Norsk Folkemuseum. Nå har gartneriet på gården blitt til et senter for økologisk og urbant landbruk.

I 1851 startet kong Oscar byggingen av et orangeri (oppvarmet veksthus) mellom Oscarshall og Norsk Folkemuseum. Den gang var orangeriet fylt med eksotiske frukter fra fjerne strøk, noe som var vanlig på større herregårder og slott.

Nå har gartneriet på gården blitt til et senter for økologisk og urbant landbruk. Blant annet er det satt opp et anlegg som omdanner kumøkk til næringsrik og nesten luktfri gjødsel.

Kart over eiendommen til Ladegaardsøens hovedgård, altså kongsgården på Bygdøy. Foto: Hans Magnus Borge

Dronningene og dronene på plass

Ingen kongsgård er komplett uten bier. Og her har selvsagt alle bi-dronningene navn. Tydelig merket på kuben så ikke biene skal fly til feil kube og feil dronning. Dronningen er faktisk moren til alle biene i kuben. De kan ha forskjellige fedre eller droner. For hun får bare en elskovstur i livet sitt. Og da aksepteres det at hun er litt løs på tråden.

Bier har jo forskjellig syn på hva som er en god og pen kube. Derfor har man skaffet seg flere forskjellige typer. Noen mere funkis og firkantet og noen med et lite tak.

Også gartnerboligen restaurert

Gjenbruk av materialer har vært en viktig i prosjektet, som har kostet ca 400 millioner kroner. Steinene på bakken kommer for eksempel fra Aker Brygge. Også den gamle gartnerboligen er restaurert.

Til stede var statsråd Monica Mæland, som sto for den høytidelige åpningen med en symbolsk nøkkel, satt sammen av flere materialer.

Fornøyde med orangeriet, (fra v.) statsråd Monica Mæland, Direktør Olav Aaraas og direktør Gro Bratsberg, fra Statsbygg. Foto: Hans Magnus Borge
Biene på kongsgården
Biene på kongsgården
Biene på kongsgården
Biene på kongsgården
Biene på kongsgården
Biene på kongsgården
Powered by Labrador CMS