200 Oslo-folk, pluss ordfører Marianne Borgen og AP-leder Jonas Gahr Større, gikk i marsj på Bygdøy for å promotere folkehelsen.
Frisklivsmarsjen 2017 er et samarbeid mellom de ti frisklivssentralene i Oslo og ble avholdt for fjerde året på rad, ifølge en pressemelding fra frisklivssentralen i bydel Ullern.
Det er 10 frisklivssentraler fordelt på 15 bydeler i Oslo. Frisklivsordningen er for deg som ønsker:
Hjelp til å komme i gang med fysisk aktivitet
Hjelp til å slutte å røyke eller snuse
Hjelp til å få et sunnere eller mer tilpasset kosthold
Å delta på kurs i mestring av depresjon eller belastning
Du får:
Oppfølging over 12 uker med mulighet for forlengelse
Individuelle samtaler med frisklivsveileder
Trening i grupper
Kurs og opplæring
— Vi ønsker å inspirere til fysisk aktivitet og la deltakerne kjenne på gleden ved å gjøre det i felleskap. Det er ikke alltid så mye som skal til for å få bedre helse, sier Rebecca Haganes, frisklivsveileder på Bydel Ullerns frisklivssentral.
Ca 200 deltagere fra hele Oslo møttes kl 11.00 ute på Huk, Bygdøy for et par dager siden. Der ble det felles oppvaming fra scenen før startskuddet gikk. Det var mulig å velge mellom to turløyper i kongsskogen. Den korteste var på 1,5 kilometer, den lengste på 3 kilometer.
— Fint å gå tur med andre
Annonse
— Jeg er veldig fornøyd med dagen. Det er fint å gå tur sammen med andre, sier Asmat Tahira, en av de 200 med på marsjen og en frisklivsdeltager i Bydel Ullern.
I tillegg til "folk flest" var ordfører Marianne Borgen og Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre med å gå for folkehelsen.
Flere helserelaterte organisasjoner informerte også om arbeidet sitt.
Det inkluderte Den norske turistforeningen, Landsforeningen for hjerte og lungesyke, Helseforum for kvinner, Kulmis, Diabetesforbundet, tjukkasgjengen, Norsk idrettsforeningen - Oslo idrettskrets og Oslo og omland sopp- og nyttevektsforbundet.
I tillegg ble det det servert smaksprøve på noe så sunt som linsesuppe til alle deltagerene.
Dette er frisklivssentralene
— På frisklivssentralene hjelper vi deg i gang med fysisk aktivitet, kostholdsendring og røyke- og snusslutt. Du kan ta direkte kontakt med frisklivssentalen i din egen bydel eller få en henvisning fra fastlege, NAV eller annet helsepersonell, informerer Haganes fra frisklivssentralen i bydel Ullern.
Frisklivssentralene tilbyr ulike kurs, inkludert «Bra mat for bedre helse», «Snus- og røykeslutt», «Mestring av depresjon», «Mestring av belastning» og søvnkurset «Sov godt».
Det finnes også lokaltilpassede kurs ut i fra deltakernes egne behov. Mange frisklivssentraler har egne tilbud til barn og unge.
Frisklivssentralen er en del av kommunehelsetjenesten som ikke er lovpålagt, men som driver med viktig forebyggende og helsefremmende arbeid. Alle som jobber på frisklivssentralene er utdannet innenfor helse, for eksempel fysioterapi, ergoterapi, ernæring, sykepleie, psykologi og fysisk aktivitet.
Hvis du har lyst til å bli med i en frisklivssentral, kan du ta kontakt med din fastlege, fysioterapeut, annet helsepersonell eller NAV for henvisning, eller rett og slett ta direkte kontakt med frisklivssentralen i din bydel.