Ole-Petter Sæby serverer en juletrekunde i Bygdøy allé i går kveld. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Familien Sæby har solgt juletrær på Frogner siden 1952

Familien Sæby selger juletrær på Frogner for 65. år på rad denne julen. Karl Petter Sæby holdt det gående til han nærmet seg 90 år.

Publisert

Det skal vanskelig gjøres å finne noen som har en lengre tradisjon for å selge juletrær i Oslo enn familien Sæby.

Karl Petter Sæby og hans far satte i gang allerede i 1952, og solgte på blant annet Thomas Heftyes plass fra starten og frem til for få år siden.

I dag er det Bygdøy allé, ved Frogner kirke, som er stedet. Karl Petter døde høsten 2015, og skuta styres videre av sønnen Ole-Petter Sæby med barn og svigerbarn.

Når Ole-Petter Sæby dukker opp, er det klart for jul på Frogner. Foto: Morten Lauveng Jørgensen
Her feirer Karl Petter og Liv Sæby krondiamantbryllup (65 års ekteskap!) i april 2015. Han var her 92 år gammel, og døde den høsten. Foto: Privat

De selger kun norske trær, edelgran og fjellgran fra vestlandet og vanlig gran fra Østfold, og har veldig mange faste kunder som kommer igjen år etter år. Trærne fra Østfold kommer fra familiegården i kommunen Hobøl og omkringliggende gårder.

Nærmer seg 100 000 solgte trær

Ole-Petter foran stabburet på familiegården med barnebarna Nora og Oscar. Foto: Privat

— Hvordan går årets salg, Ole-Petter?

— Det går bra, vi startet 2. desember i år og salget går jevnt som det pleier å gjøre. Vi har vært her så lenge at jeg føler vi har styring på hvor mange som kommer og skal ha et tre hvert år, sier Sæby.

Han estimerer at de begynner å nærme seg totalt 100 000 solgte trær siden 1952.

— Så prøver jeg å levere en del store juletrær på tre-fire meter — store busker! For her på Frogner er det mange steder hvor det er høyt under taket. Jeg har dressert kundene slik at de kommer tidlig hvis de skal ha de største trærne.

Folk handler trær tidligere enn før

— Merker du noen endringer sammenlignet med tidligere år?

— Ja, vi merker faktisk at det handles mer tidligere i desember. Jeg tror det er mange som starter julen tidligere, nesten i adventstiden. Jeg tror det er fordi mange er ute og reiser i romjula, og da vil dem gjerne pynte tidligere slik at de kan ha litt jul hjemme.

Nedenfor kan du se flere fine bilder fra vårt besøk hos Ole-Petter i Bygdøy allé i går:

— Har det skjedd noe utenom det vanlige i løpet av alle årene familiene har drevet med salg av juletrær? Har du noen anekdoter?

— Det er jo ikke så mye som kan skje når man selger juletrær, men det er klart, vi har vært hjemme hos mange. Hvis noen trenger hjelp har vi satt opp treet på fot, og da blir det kaffe og kaker og litt koselig prat. Vi har vel ikke så mye tid til slikt nå for tiden,
men vi kjører fremdeles ut til noen. Men det er ikke noen fast avtale, så for all del ikke averter for hjemtransport av juletrær!

  • Vil du vite mer? Moss avis intervjuet nå avdøde Karl Petter Sæby om juletresalget i 2007

 

Familien Sæby selger jul(etre) på Frogner
Familien Sæby selger jul(etre) på Frogner
Familien Sæby selger jul(etre) på Frogner
Familien Sæby selger jul(etre) på Frogner
Familien Sæby selger jul(etre) på Frogner
Familien Sæby selger jul(etre) på Frogner
Familien Sæby selger jul(etre) på Frogner
Familien Sæby selger jul(etre) på Frogner
Powered by Labrador CMS