Byens førsteetasjer

Daglig leder Eva Stenlund Thorsen ønsker at folk skal finne bøker som de ikke visste at de ville ha, som kan utvide perspektivet. Foto: Hilde Kari Nylund

Tronsmo i Universitetsgata 12: – Vi er ingen nisjebokhandel

– Tronsmo er sånn en god bokhandel var for kanskje 30 år siden, mener daglig leder Eva Stenlund Thorsen.

The Socialist Manifesto, Basic Income, Taxidermy, Our women on the ground – arabiske kvinner rapporterer fra arabisk jord, Queer Intentions. Du trenger ikke gå inn døren engang for å se at Tronsmo ikke er en kjedebokhandel. Og går du inn, kan det være vanskelig å gå ut uten en bok eller to du ikke hadde planlagt å unne deg.

Mye bra bøker!

Byens førsteetasjer

Vi lever i en tid hvor det sies at det blir stadig vanskeligere for de små spesialistbutikkene å overleve, og at bilfritt byliv og netthandel dreper bylivet. Stemmer dette? Førsteetasjene er viktige for trivselen i byen. Vi tar pulsen på Oslos førsteetasjer.

Men nisjebegrepet vil altså ikke Eva Stenlund Thorsen ha noe av.

– Vi vil ha en bokhandel med mye bra bøker. Vi vil ha skjønnlitteratur, faglitteratur og tegneserier. Og jeg vil ha folk som er kunnskapsrike, som kan ting og kan hjelpe kunder, understreker hun. Tronsmo forsøker å ha bøker som handler om de store utfordringene i samfunnet; klima, bærekraft, krig, byplanlegging og byutvikling. Tegneseriene er kanskje en slags nisje, men kundegruppen har blitt mye bredere de siste årene.

– Vi synes det er en fin kunstform, sier Thorsen.

Det er lett å se at Tronsmo, i Universitetsgata 12, ikke er en kjedebokhandel. Foto: Hilde Kari Nylund

Vitebegjærlige og hyggelige kunder

– Hvem er den typiske kunden?

– Virkelig i alle aldre, og vi har bevart mange vi hadde i den gamle butikken, sier Thorsen. For fire år siden flyttet Tronsmo etter 42 år på Tullinløkka – men heldigvis bare rett rundt hjørnet til Universitetsgata.

– Vi får også mange nye kunder, mange unge, barnefamilier – mye på grunn av barneavdelingen vår. Det er interesserte folk som er opptatt av ting; verden, kunst, litteratur og film. De brenner for ting og er vitebegjærlige. Og hyggelige! understreker Thorsen.

Frykter ikke digitalisering

– Vil netthandel og digitalisering drepe bylivet og grunnlaget for Tronsmo?

– Vi har egen nettbutikk, og den går sånn passe. Det meste av salget er over disk. Det har vært mye snakk om e-bøker, men det har ikke blitt så stort. Lydbøker tror jeg egentlig bare er et tillegg. Så jeg tror ikke digitalisering er noen fare, sier Thorsen. Men det hender hun tenker sitt når kunder tar bilder av fine utenlandske bøker.

– Ikke gå hjem og bestill den fra Amazon – det er en elendig bedrift! Heldigvis tar mange bilder for å ønske seg bøker i gave, poengterer hun.

På Tronsmo kan du finne bøker om de store utfordringene i samfunnet; klima, bærekraft, krig, byplanlegging og byutvikling. Foto: Hilde Kari Nylund

Rett ved trikken

– Bilfritt byliv: bonus eller besvær?

– Det er viktig at trafikken flyter og fungerer for alle; syklister, bilister, fotgjengere og for varelevering, poengterer Thorsen.

Så langt har ikke begrensninger for biltrafikken i sentrum stoppet folk fra å komme til Tronsmo.

– Vi har fått tilbake trikken her ute, og mange kommer til oss med trikk eller sykkel. Jeg tror ikke det er mange som kommer hit med bil, sier Thorsen.

Superinteresserte ansatte

– Hva er drømmeomtalen fra kunder?

– «Jeg visste ikke at det fantes en bok om dette!» Og at vi er kunnskapsrike og vet hva vi holder på med, sier Thorsen. Ofte stoler ikke kundene på rådene de får, og Thorsen mistenker det skyldes at det ikke er så vanlig å få kunnskapsrike råd i bokhandler lenger.

Kundene brenner for ting og er vitebegjærlige, ifølge Eva Stenlund Thorsen. Foto: Hilde Kari Nylund

– Vi som jobber her, er superinteresserte i mye forskjellig. Så vi har hatt ekstremt mange rare bøker. Det ser vi godt når vi har bakgårdssalg, sier Thorsen med et smil. Også kundene har mange rare interesser – og slik ble boka om arkitektur i Bhutan, komplett med plantegninger og bilder, til slutt solgt.

– Folk finner bøker her som de ikke visste at de ville ha. Alt som kan utvide perspektivet er bra, mener Thorsen.

Teksten er laget i samarbeid med Roar Smelhus, fra 6CST. Han driver coworking-konseptet Banken på Storo.

Powered by Labrador CMS