MDG kan fremover avgjøre om venstre- eller høyresiden skal styre i seks av Oslos bydeler. Foto: Erik Holland Haukebø

Bydelsvalget: Høyre blir størst. MDG kan avgjøre hvem som skal styre i seks bydeler. Krf utradert

Arbeiderpartiet har gått fra å være det suverent største partiet i bydelene i Oslo, til å være nest størst, etter Høyre. Rødt gikk mest frem. Også Frp gikk frem i bydelsvalget.

Her er resultatene for partiene i valget til bydelsutvalgene. Med oversikt over hvilke representanter som kom inn, blir klart i løpet av morgendagen, når resultatet er godkjent av valgstyret i Oslo.

  • H: Fikk 61 representanter og sitter i alle 15 bydelsutvalg i Oslo. Partiet er størst i Ullern og Vestre Aker, hvor det har over halvparten, 8 av 15 representanter. Partiet går ned fra 66 mandater.
  • AP: Fikk 59 representanter, er i alle bydelsutvalg. Størst er partiet i Stovner og Grorud bydeler, hvor AP har sju, nesten halvparten av representantene. AP går ned fra 84 representanter og er ikke lenger størst i byen i lokalvalgene.
  • MDG: Får 35 representanter, representert i alle bydelsutvalgene. MDG er nå det største partiet i Sagene, Grunerløkka og Gamle Oslo (muligens også St. Hanshaugen) bydeler, hvor de får fire representanter. Tidligere hadde MDG 21 representanter og er opp 60 prosent fra forrige periode.
  • SV: Får 24 representanter, i alle bydelsutvalg. Fikk inn to lokalpolitikere i over halvparten av bydelsutvalgene. Opp fra 13 tidligere.
  • Rødt: Får 19 representanter i alle bydelsutvalg, utenom Ullern og Vestre Aker, hvor de ikke blir representert. I seks av bydelene fikk partiet inn to representanter. Rødt er opp fra 9 representanter, altså mer enn en dobling i bydelsvalget.
  • Frp: 16 representanter i alle bydeler, representert i alle bydeler utenom Grunerløkka, Sagene og St. Hanshaugen. Har to representanter i Alna, Stovner, Grorud og Østensjø. Partiet gikk frem med tre representanter, opp fra 13 i bydelsvalget.
  • V: 11 representanter i 11 bydelsutvalg. Går dermed tilbake med fire representanter, fra 15.
  • Krf: Null representanter og er utradert fra bydelsutvalgene. Heller ikke SP fikk noen. Bompengepartiet (FNB) stilte ikke med lister i bydelene.

MDG kan samarbeide med Høyre

Et sted det knytter seg spenning til styringen av fremover er bydel St. Hanshaugen. Her får venstresiden, inkludert AP, SV og Rødt, seks representanter i det nye bydelsutvalget, mens høyresiden, inkludert Høyre og Venstre har fem. MDG får inn fire representanter og er største parti sammen med Høyre.

I foregående fireårsperiode samarbeidet MDG på St. Hanshaugen med høyresiden, mens de i perioden 2011-15 samarbeidet med venstresiden. Ingrid Randisdatter Fjellberg står på topp for MDG i bydel St. Hanshaugen:

– Vi er veldig fornøyd med valget. Vi gjennomførte en god valgkamp og snakket med mange velgere. At vi fikk såpass mange stemmer viser at folk synes vi er et parti som kan styre bydelen.

Venstre går tilbake i Oslos bydeler. Her fra valgvaken til partiet. Foto: Olav Helland

Økologisk mat i barnehagene

I perioden som gikk, fikk MDG blant annet gjennomslag for en ordning med grønne midler og økologisk mat i alle barnehager. Det siste vant bydelen også en pris for.

– Vi er innstilte på å samarbeide med de partiene som gir oss mest gjennomslag for politikken vår, og spesielt miljøpolitikken. Vi har et styremøte i neste uke, hvor vi bestemmer hvilke saker vi vil forhandle om. Men mest opptatt er vi av miljø og klima, grøntarealer og trygge veier, sier Fjellberg.

Men også i andre bydeler kan MDG avgjøre om høyresiden eller venstresiden skal styre, inkludert i Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene, Østensjø og Nordre Aker. I seks av 15 bydeler kan MDG altså bestemme gjennom såkalte valgtekniske samarbeid hvem de vil gi styringsmandatet til.

De viktigste sakene partiene vil forhandle om, er hvem som skal få lederen, nestlederen og komitelederne i bydelsuvalgene, samt hvordan prioriteringene i bydelsbudsjettet. Når det gjelder bydelsbudsjettet, er det bydelsdirektøren som legger frem et utkast til dette og partiene som etterpå forhandler om endringer. Generelt er ikke samarbeidene i bydelene like forpliktende som i bystyret.

Krf utradert

Kristelig Folkeparti er utradert helt fra bydelsutvalgene. Partiet satt med én representant i forrige periode, Frode Woldsund, som satt i bydelsutvalget i bydel Nordstrand. Nå er det ingen igjen.

Ingrid Randisdatter Fjellberg har gått inn i bydel St. Hanshaugen med den største gruppa, sammen med Høyre, og kan bestemme om hun vil samarbeide med venstresiden eller høyresiden i bydelen. Foto: Ole Christian Klamas

Totalt sett har venstresiden, inkludert AP, SV og Rødt, tapt fire representanter i bydelene. Men der AP har gått kraftig tilbake, har Rødt og SV hatt en kraftig fremgang, faktisk representerer disse to partiene den største relative fremgangen i bydelsvalget.

I fire av Oslos bydeler mangler venstresiden bare én representant på å styre alene: i Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene og Østensjø.

Går mest frem

Rødt er partiet som har hatt størst fremgang i bydelsvalget, over 100 prosent, og jubler.

– Vi har gjort et strålende valg. Nå vil mange flere kunne ha en Rødt-representant i bydelen sin, sier Siavash Mobasheri, leder av Oslo Rødt.

Ifølge Mobasheri har Rødt fremover som mål å være en pålitelig samarbeidspartner for fagforeninger, miljøorganisasjoner, kvinneorganisasjoner, innvandrerorganisasjoner og alle som rammes av innskrenkinger i velferdstjenestene.

Frode Woldsund var Krfs eneste representant i bydelsutvalgene i fjor. Foto: Arnsten Linstad

– Vi vil ta opp saker vi har gått til valg på, som oppvekstvilkår, hele og faste stillinger, flere grønne lunger samt en boligpolitikk for innbyggerne, ikke utbyggerne, sier han.

Frp vokser lokalt

Også Fremskrittspartiet har hatt fremgang lokalt, i motsetning til lokalt. Det liker Lars Petter Solås. Han satt i bydelsutvalget for Frp i Nordstrand i den foregående perioden og er nå 1. vara for Frp i bystyret.

– For vår del er det positivt og oppløftende å se at vi går frem i antall representanter i bydelene i Oslo. Det betyr at FrP har tillit lokalt i byen og er gode ombudsmenn for vanlige folk, sier

Rødt har mer enn doblet seg i bydelsutvalgene i Oslo. Her er Oslo-partiets leder, Siavash Mobasheri. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Skjøvet ned fra tronen

Øyvind Slåke, partisekretær i Oslo Arbeiderparti, er mindre fornøyd med resultatet.

– Bydelsutvalget gjenspeiler valgresultatet både nasjonalt og i Oslo for Arbeiderpartiet. Valget var selvfølgelig ikke så godt som vi skulle håpt. Men vi har gode muligheter til å være i posisjon i mange bydeler, sier han.

Lars Petter Solås er godt fornøyd med Frps fremgang i bydelsvalget. Her fra valgvaken. Foto: Olav Helland

Slåke forteller at det er naturlig for AP å forhandle med byrådspartiene SV og MDG om lokale samarbeidsplattformer. Også Rødt vil det være naturlig å samarbeide, oppgir han.

Som kommentar til at AP er skjøvet ned fra tronen som det største partiet i Oslo-bydelene, sier partisekretæren: – Vi ser at Høyre får gode valgresultater, spesielt i vest. Også til bystyret gikk Høyre mindre tilbake enn Arbeiderpartiet.

– Et kjemperesultat

Også SV har nær doblet seg. De rapporterer at de nådde målet de satte for valgkampen og er representert i bydelsutvalgene i alle bydeler.

Sunniva Holmås Eidsvoll, bystyremedlem og leder i Oslo SV, gleder seg over resultatet.

Partisekretær i Oslo Arbeiderparti, Øyvind Slåke, mener partiet har mulighet til få sentrale posisjoner i mange bydeler, selv om de gjorde et dårlig valg. Foto: Jarvin / Wikipedia
SV får for første gang representasjon i alle bydelene i Oslo. Her: Oslo SV-leder Sunniva Holmås Eidsvoll fra valgvaken. Foto: Erik Holland Haukebø

– Dette er et kjemperesultat. Uansett hvor du bor i byen, fra Ullern i vest til Stovner i øst, så har du en folkevalgt SVer som kjemper for små forskjeller og en sterkere miljøpolitikk i bydelen din de neste fire årene, sier Sunniva Holmås Eidsvoll, leder i Oslo SV, sier hun.

Powered by Labrador CMS