Mezzosopranen Gro Bente Kjellevold synger til heldige pubgjester på Underwater Pub. Foto: Underwater Pub

Underwater Pub legges ned om tre uker. — Helt ærlig, jeg aner ikke hvor jeg skal gå

I 25 år har "operapuben" gitt opera til vanlige folk. Operastudenter har sunget med Norges beste operasangere. New York Times har skrevet om dem. Skjenkereglene tar knekken på dem.

Publisert

For to uker siden hadde puben sin aller siste operakveld. En æra er over når Underwater Pub på St. Hanshaugen, populært kalt "operapuben", stenger dørene for godt i slutten av juli.

Hver uke i en årrekke har utestedet arrangert gratis operakvelder med både nye og rutinerte operasangere.

Men etter at bystyret nylig la frem de nye skjenkereglene og Underwater Pub ble tvunget til å stenge to og en halv time tidligere, får ikke lenger puben økonomien til å gå rundt.

Underwater Pub holder til i Dalsbergstien 4C på St. Hanshaugen. Men ikke for mye lenger. Foto: Stian Maurveg

Fra spolebånd til levende opera

Helt siden utestedet åpnet dørene 9. mai 1990 har operaen runget i lokalet. En som har vært med hele veien er Olav Aamodt. Han har drevet operaunderholdningen på stedet i snart 25 år.

— Den første tiden var det riktig nok opera på spolebånd sammen med pop, jazz, visesang og klassisk musikk, før vi deretter begynte med operakaraoke. Det var da operafolk begynte å bli interesserte, og ikke lenge etterpå startet vi opp med levende opera, forteller han.

Ønsket å bringe opera ut til folket

Aamodt mener at innfallsvinkelen de har hatt og måten de har presentert operaen på er årsaken til at de har fått yngre generasjoner interessert i opera.

— Vi har vært opptatt av vi skal bringe opera ut til folket, og derfor har vi blant annet ikke tatt inngangspenger. Denne innfallsvinkelen har de beste operasangerne i Norge støttet oss veldig i, og derfor har de ønsket å opptre hos oss mot veldig lave honorarer. Samtidig har studenter fra operahøyskolen kunnet synge med de aller beste operasangerne i Norge, blant helt vanlige mennesker på puben, sier Aamodt.

Opera underveis på Underwater Pub, foran pubens henrykte publikum. Foto: Jan Liedtke / Underwater Pub

Må stenge tidligere

Underwater Pub har til nå vært et av få utesteder utenfor skjenkeringen med dispensasjon til å kunne servere frem til klokken 03.00 og ha åpent til 03.30. Dispensasjonen fikk de på grunn av sitt kulturbidrag til samfunnet.

Nå har bystyret endret på dette fordi de mener kulturgrunnlaget har vært vanskelig å håndheve. Uten dispensasjonen må de stenge klokken 01.00.

I tillegg har steder i nærheten fått utvidet åpningstiden til 03.30 som følge av ny sone for forlenget åpningstid i byen. Underwater er rett utenfor sonen og svekkes dermed enda mer av å måtte stenge to og en halv time tidligere enn naboene.

— Umulig å drive økonomisk

— Vi har hatt en fordel av lengre åpningstider, men nå er den fordelen snudd på hodet. Det som har vært av utgiftene på operakveldene, har vært dekket inn av mersalg i helgene. Nå har stedene rett ved siden av oss fått åpningstid til klokken 03.30, mens vi må stenge klokken 01.00 fordi vi er definert utenfor sentrum, sier Aamodt.

—  Vi er ikke motstandere av at andre har fått lengre åpningstid, men det er ikke mulig for oss å drive økonomisk på det grunnlaget, det blir for sterk konkurranse, sier han.

Pubgjester på Underwater i slutten av juni. Foto: Stian Maurveg

— Jeg har storkost meg

Når VårtOslo tar turen innom puben i Dalsbergstien er det ganske stille og rolig i lokalet.

Vi treffer Alexander Gyhlesten (35) i baren, som til sammen har jobbet femten år i utelivsbransjen. Nå må han finne seg en ny arbeidsplass etter kun et halvår på Underwater Pub.

— Det er trist at det hele er slutt, men jeg har storkost meg den tiden jeg har vært her, sier han.

Alexander Gyhlesten i baren på Underwater Pub. Men selv ikke Hulk kan redde Underwater, ser det ut til. Foto: Stian Maurveg

Omtalt i New York Times

Gyhlesten forteller at utestedet har høstet stor internasjonal oppmerksomhet og har hatt besøk av turister fra hele verden.

— Når New York Times og andre store internasjonale medier velger å skrive om en liten pub på St. Hanshaugen, da har man helt klart gjort noe riktig. Vi rangeres veldig høyt hvis man googler oss, så det er nok mange som finner oss der, sier han.

Han tror mye av årsaken til oppmerksomheten  ligger i det spesielle konseptet puben representerer.

— Det at du bare kan gå gjennom en dør uten å betale noen ting, ta deg en øl og sette deg ned og høre på levende opera, det er ganske unikt.

Stamgjest Henning Jäger og Alexander Gyhlesten. Foto: Stian Maurveg

Har sittet på samme sted i tjue år

Ved bardisken sitter stamgjesten Henning Jäger (48) med en øl foran seg. Han har vært fast gjest på stedet i ganske nøyaktig tjue år.

—  Jeg har sittet på samme sted i alle år, denne plassen er min, sier han og smiler.

Henning Jäger. Foto: Stian Maurveg

Jäger forteller at det egentlig var ganske tilfeldig at han havnet på Underwater Pub.

- Men det tok ikke lang tid før jeg ble glad i stedet. Det som gjør puben så spesiell er operakveldene selvfølgelig, men også interiøret. Her har vi løst mange verdensproblemer, sier han.

Nå lurer han på hvor han skal slå seg ned når puben låser dørene for godt.

— Helt ærlig, jeg aner ikke hvor jeg skal gå hen. Restauranter finner du mange steder, men trivelige puber finnes det ikke mange av. Dette er et helt unikt sted, avslutter han.

Foto: Stian Maurveg
Powered by Labrador CMS