H.M. Dronning Sonja planter det nye tuntreet Dronningeika på Vestre Aker prestegård.
H.M. Dronning Sonja planter det nye tuntreet Dronningeika på Vestre Aker prestegård.

Sonja plantet Dronningeika på Vestre Aker prestegård. Snart blir det nabolagshus med kafé her

Ærverdige Vestre Aker prestegård har fått en ny attraksjon. Dronning Sonja har plantet et nytt tuntre der det snart skal bli nabolagshus med både kafé og blomsterbutikk.

Publisert

Vestre Aker prestegård var opprinnelig Nedre Blindern gård. Bygget av foregangsmannen og en av Norges første potetbønder, Halvor Blindern, på slutten av 1700-tallet.

Drøyt 60 år senere ble gården prestebolig, og på 2000-tallet også Oslo-biskopens residens. Nå er presters boplikt opphevet mens det er 200-årsjubilanten Opplysningsvesenets fond som forvalter og eier Vestre Aker prestegård.

— Stor betydning for lokal tilhørighet

Fondet eier prestegårder, skog og næringseiendom over hele Norge. Historien og jubiléet ble feiret med fest på Vestre Aker prestegård, hvor H.M. Dronning Sonja plantet tuntreet Dronningeika.

— Vårt jubileum handler om viktige deler av vår felles kulturarv, sier direktør Ole-Wilhelm Meyer i Opplysningsvesenets fond.

Mange gjester og nydelig vær da dronning Sonja plantet Dronningeika på Vestre Aker prestegård.
Mange gjester og nydelig vær da dronning Sonja plantet Dronningeika på Vestre Aker prestegård.

— Prestegårdene er viktige kulturminner som har hatt stor betydning for lokal identitet og tilhørighet. Det er derfor stor stas å kunne invitere til jubileumsfester ved prestegårder i hele Norge, sier Meyer.

— Skal komme hele samfunnet til gode

Siden 2015 har ikke prester lengre plikt til å bo på prestegårder, og mange prestegårder fylles i dag med annet innhold. Vestre Aker prestegård skal nå bli nabolagshus med kafé og blomsterbutikk.

— Selv om presten og prestegårdens rolle har endret seg betraktelig, er et av våre sentrale formål å bidra til utvikling som skal komme hele samfunnet til gode, sier Ole-Wilhelm Meyer.

Opplysningsvesenets fond ble grunnlagt for å samle eierskapet av prestegårder over hele Norge. På Eidsvoll i 1814 ble det bestemt at avkastningen fra prestegårdseiendommene skulle bidra til å bygge opp den nye nasjonen Norge, og bidra til utdanning og opplysning.

Powered by Labrador CMS