Oslo 20230313. Byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen, og Marthe Scharning Lund, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo, på høringen til helse- og sosialutvalget i Oslo kommune om helsehusene i Oslo kommune.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Marthe Scharning Lund (Ap) satt i Raymond Johansens rødgrønne byråd og er nå gruppeleder for Ap i bystyret.

Oslos fremste Ap-politiker raser mot egen regjerings vraking av Kollen som nasjonalanlegg: - Et særdeles dårlig forslag

- Putt det tilbake i skuffen, sier Marthe Scharning Lund (Ap) til Ap/Sp-regjeringens forslag om å vrake Holmenkollen som nasjonalanlegg for nordiske grener.

Publisert

Da det ble kjent at kultur- og idrettsminister Lubna Jaffrey (Ap) sender et forslag om å vrake Holmenkollen som nasjonalanlegg, reagerte Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) med vantro.

- Dette er som om England skulle bestemme at Wembley ikke lenger skulle være nasjonalstadion for fotball, sier han til VG.

- Gambler med Kollen

-  Holmenkollen er det mest kjente anlegget for vinteridrett i verden og har en helt spesiell posisjon i norsk skiidrett, fortsetter byrådslederen og beskriver forslaget som "vanvittig".

Nå følger Arbeiderpartiets mest fremskutte og viktigste politiker i hovedstaden opp, og hun stiller seg skulder ved skulder med byrådslederen fra Høyre.

- Forslaget er særdeles dårlig og bør puttes tilbake i skuffen, skriver Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Marthe Scharning Lund, på sin Facebook-side tirsdag kveld.

Hun fortsetter med å kalle regjeringens forslag for "å gamble med Kollen".

- Jeg forstår at flere idretter kan trenge støtte, men løsningen er ikke å gamble med Kollen der Bjørn Wirkola og Anders Jacobsen satt bakkerekorder og Marit Bjørgen tok fem medaljer under siste VM i Oslo!

I forslaget kulturminister Jaffrey sender ut på høring, legges det opp til at kun skiskyting skal ha Holmenkollen som nasjonalanlegg i fremtiden.

- Flere anlegg egnet

Tradisjonsrike langrenn, hopp og kombinert skal ikke lenger ha det verdenskjente anlegget ved skogbrynet til Nordmarka som sitt hovedanlegg i Norge dersom regjeringens forslag opprettholdes.

Oslo 20110305. Ski-VM 2011 Holmenkollen. Holmenkollbakken viste seg fra sin solside fullpakket med publikum rundt under lagkonkurranen i hopp i ski-VM lørdag. Foto: Erik Johansen / NTB
Splitter nytt til VM i 2011 og pakket fullt av publikum: Slike utbedringer kan det bli en slutt på dersom status som nasjonalanlegg fratas Holmenkollen.

- Når det gjelder ski nordiske grener og alpint er Norge i den heldige situasjonen at vi har flere anlegg som er egnet for internasjonale mesterskap, sier Lubna Jaffery til NRK.

Nasjonalanlegg gis rett til å søke om tilskudd på inntil 50 prosent av godkjente kostnader som utbygging, ombygging eller rehabilitering av anleggene, skriver NTB.

- Dagens ordning for nasjonalanlegg er forbeholdt et fåtall idretter og anlegg. Vi må finne gode løsninger for å ivareta toppidretten for flere idretter i årene som kommer, mener kulturministeren.

Skiforbundet overrasket

- Derfor foreslår vi nå justeringer i dagens nasjonalanleggsordning, i tillegg til en helt ny ordning med tilskudd til mesterskapsanlegg, sier Jaffery.

Anleggsansvarlig Marit Gjerland i Norges Skiforbund er overrasket over forslaget.

– Vi må ta forslagene til etterretning, men vi har i forarbeidet til høringen vært tydelige på at vi ønsker er videreføring av ordningen slik den foreligger i dag. Den har tjent oss godt, sier Gjerland til VG.

Powered by Labrador CMS