Oslo 20210305. Kveldsbilde av Holmenkollen hoppbakke i Oslo.Foto: Heiko Junge / NTB
- Dette er som om England skulle bestemme at Wembley ikke lenger skulle være nasjonalstadion for fotball, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H).

Ap/Sp-regjeringen vil droppe Holmenkollen som nasjonalanlegg. Oslos byrådsleder kaller forslaget "vanvittig"

Regjeringen skal onsdag sende et forslag på høring som inkluderer at Holmenkollen ikke lenger skal være nasjonalanlegg for langrenn, hopp, kombinert.

Publisert

– Vi foreslår at Holmenkollen opprettholdes som nasjonalanlegg for skiskyting. Når det gjelder ski nordiske grener og alpint er Norge i den heldige situasjonen at vi har flere anlegg som er egnet for internasjonale mesterskap, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) til NRK.

– Dagens ordning for nasjonalanlegg er forbeholdt et fåtall idretter og anlegg. Vi må finne gode løsninger for å ivareta toppidretten for flere idretter i årene som kommer, mener kulturministeren. 

Vantro byrådsleder

– Derfor foreslår vi nå justeringer i dagens nasjonalanleggsordning, i tillegg til en helt ny ordning med tilskudd til mesterskapsanlegg, sier Jaffery.

Nasjonalanlegg gis rett til å søke om tilskudd på inntil 50 prosent av godkjente kostnader som utbygging, ombygging eller rehabilitering av anleggene.

– For eksempel er neste vinter-VM på ski på Granåsen i Trondheim, ikke i Holmenkollen. Derfor foreslår vi å erstatte avtalene for nordiske grener og alpint med en ny ordning der vi investerer i de anleggene hvor det skal arrangeres store internasjonale mesterskap, sier Jaffery.

Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) i Oslo reagerer sterkt og kaller det «vanvittig».

– Holmenkollen er det mest kjente anlegget for vinteridrett i verden og har en helt spesiell posisjon i norsk skiidrett. Dette er som om England skulle bestemme at Wembley ikke lenger skulle være nasjonalstadion for fotball, sier Høyre-toppen til VG.

Anleggsansvarlig Marit Gjerland i Norges Skiforbund er overrasket over forslaget.

– Vi må ta forslagene til etterretning, men vi har i forarbeidet til høringen vært tydelige på at vi ønsker er videreføring av ordningen slik den foreligger i dag. Den har tjent oss godt, sier Gjerland til VG.

Powered by Labrador CMS