Døren er høy og porten vid på veien inn til 150 kunstverk på Roseslottet.
Døren er høy og porten vid på veien inn til 150 kunstverk på Roseslottet.

Skal du på tur i dag? Hva med å besøke Roseslottet, ta Korketrekkeren og fylle på med eplekake til dessert?

Det er egentlig en helt sjuk idé. Du tar t-banen helt opp til Frognerseteren, 469 meter over havet, går cirka 50 meter fra stasjonen og så rett inn i en fantastisk kunstinstallasjon og et kunstnerisk landskap, som forteller at du aldri må glemme andre verdenskrig og Holocaust.

Publisert

Vi starter på Roseslottet, et moderne eventyr over Oslo. Etter magien kan du velge mellom full fart i Korketrekkeren, som også starter her, eller spasere 300 meter ned til eplekake og kakao på Frognerseteren restaurant!

Vi er der en magisk, tåkefylt januardag. Her, i Nordmarkas hjerte, har brødrene Eimund og Vebjørn Sand skapt et prosjekt med over 150 kunstverk, som består av malerier, skulpturer, geometriske installasjoner og lydinstallasjoner.

Roseslottet har nå stått der halvannet år. Keplerstjernen som sto her tidligere, har blitt flyttet til Gardermoen. Vi varmer opp med litt kaffe ved bålet før vi vandrer inn i eventyret om Roseslottet.

En kunstlabyrint for alle

Det er laget en flott løype, der både barnevogner og rullestoler er tenkt på. Følger du den får du med deg hele herligheten. I midten står de fem gullforgylte søylene mellom 26 og 32 meter høye, som symboliserer hvert av de fem krigsårenes kamp for frihet og demokrati.

Du kan gå akkurat der du vil, ta spiralveien for å oppleve tidens strøm, gå inn i stjernen for å utforske den. Uansett utfordres sansene. Roseslottet er møtestedet mellom kunst, menneske og natur.

Fem fantastiske gullforgylte søyler i midten.
Fem fantastiske gullforgylte søyler i midten.

Okkupasjon, motstand og frigjøring

Hvert enkelt av bildene kan du lese om på plakaten ved siden av bildet. Denne tidsreisen handler om okkupasjon, motstand og frigjøring, og du kan bruke ti minutter, men du kan også bruke en time uten å blunke og vel så det.

Maleriene er overflatebehandlet, og kan stå ute hele året, og den russiske kuppelen er håndsmidd og forgylt med 23,5 karat bladgull!

Fint for besteforeldre med barnebarn

Maleriene og installasjonen på Roseslottet er delt inn i sju hovedgrupper: Historiens ansikter, humanismens stemmer, den hvite rose, det russiske tårnet, de fem hovedkonstruksjonene, Ellinors hus og de ufødtes stjerne.

Da vi var der, så vi besteforeldre som tok med barnebarn til Roseslottet for å oppleve historien vi aldri må glemme. For de yngste er sannsynligvis de geometriske skulpturene morsomst, uansett er dette en høyst uvanlig opplevelse.

Skoleprogram og internasjonalt ansatte

Roseslottet på Frognerseteren stasjon har tenkt på det meste. Her er det et flott skoleprogram med både for- og etterarbeid for ungdomsskole og videregående skole. Mer enn 20 ansatte fra flere land hjelper deg, og her er kiosk og bål og toaletter og det beste av alt: Nordmarka er rundt deg på alle kanter!

Kiosken i Roseslottet må selvsagt prøves.
Kiosken i Roseslottet må selvsagt prøves.

Deilig lunsj på Frognerseteren

Vi har kjørt Korketrekkeren før, så vi valgte en mer behagelig variant denne gang: Vi ruslet de 300 meterne ned til Frognerseteren og koste oss med en deilig lunsj og eplekake der.

Både koselig fyr på peisen, aristokratiske omgivelser og nydelig mat. Så kunne vi jo ruslet oppover til stasjonen og tatt t-banen ned til sentrum igjen, men vi valgte å bruke bena nedover mot sentrum av byen!

Frognerseteren er fantastisk hyggelig.
Frognerseteren er fantastisk hyggelig.

Kollentåka skuffer ikke

Det er enkelt å gå nedover, bare å følge Frognerseterveien, så kan du gå på t-banen når du får lyst til det. Kollentåka skuffet ikke, vi så bare så vidt kapellet overfor bakken 50 meter fra der vi gikk, og bakken var innhyllet i tåkeheimen.

Vi lar oss ikke stoppe, og det var nedoverbakke hele veien, så vi gikk og vi gikk, og før vi visste ordet av det var vi på Slemdal stasjon. Derfra tok vi t-banen ned til sentrum.

Holmenkollen kapell innhyllet i tåke. Bak der ser du bakken.
Holmenkollen kapell innhyllet i tåke. Bak der ser du bakken.

Besøk eventyret før det er snipp, snapp…

Til slutt må vi slutte oss til kunstguru Dag Solhjell, som sier at «Roseslottet er et unikt storverk, både i norsk kunsthistorie og minnehistorie.» For oss som reiser og ser mye var det et wow-øyeblikk da vi kom inn i landskapet og så alle de flotte maleriene, installasjonene.

Midt i landskapet er det også en fantastisk scene, der det arrangeres konserter og forestillinger i løpet av året. Du finner programmet på www.roseslottet.no. Besøk dette vidunderlige eventyret før det blir snipp, snapp, snute. Det kommer du ikke til å angre på!

For å se hele bildeserien under, trykk på pilene øverst til høyre og venstre ved bildene.

Reportasjen har tidligere vært publisert på reisebloggen Reisekick.

Powered by Labrador CMS