Tryvannstårnet
Oslo kommune legger Tryvannstårnet ut for salg.

Tryvannstårnet legges ut for salg

Antatt verdi? Mellom 14 og 42 millioner kroner. Ett av vilkårene for kjøpet er at tårnet kommer allmennheten til gode.

Publisert

Det 118 meter høye tårnet eies av Oslo kommune. Bygget har lenge stått tomt. Onsdag ble tårnet lagt ut for salg i det åpne markedet.

– Jeg er spent på mottagelsen, men trygg på at vi finner en ny eier som makter å løfte dette nasjonale kulturminnet og ta det inn i fremtiden på den måten det fortjener, sier byråd for byutvikling James Stove Lorentzen (H) i en pressemelding.

Tryvannstårnet ble bygget i 1962 for å sende kringkastingssignaler til hele Norge. I 2017 ble FM-radiosenderne slått av. Siden da har tårnet stått tomt.

Har stått tomt

Bygget var et spleiselag mellom Oslo kommune, Forsvarets fellessamband, Telegrafverket og NRK.

Kommunen har hele tiden stått som eier, men etter at Telenor-eide Norkring pakket ned sendere og mottagere i 2018, har det ikke vært drift i tårnet. Oslo kommune har ikke funnet ny kommunal bruk av eiendommen.

Vil sikre allmennheten tilgang

I Finn-annonsen anslås det en markedsverdi på mellom 14 og 42 millioner kroner. Kjøpet kommer ikke uten vilkår:

«Oslo kommune ønsker å sikre at både dagens og fremtidige generasjoner får tilgang til å se og oppleve Tryvannstårnet, selv om bygget og eiendommen går over i privat eie», skrives det i Finn-annonsen.

Eiendommen selges derfor med vilkår om at allmennheten skal ha tilgang til tårnet og ferdselsrett på eiendommen.

– Salget av Tryvannstårnet er en del av kommunens strategi for å få tatt flere av kommunens ledige bygg i bruk, sier direktør i eiendoms- og byfornyelsesetaten Eskil Bråten.

I anledning salget er det skilt ut tolv mål tomt rundt tårnet som følger med. I tillegg til selve tårnbygningen ligger det blant annet med et kioskbygg, en kontorfløy og ganske mange kvadratmeter med underjordiske arealer på salgseiendommen. Disse kan ny eier selv bestemme om skal åpnes opp for publikum eller ikke.

Milliardær interessert

Blant dem som har meldt sin interesse, er kjendisinvestor Christian Ringnes. Han ser for seg kafé og restaurant i tårnet, har NRK tidligere skrevet.

Men da Aftenposten slo på tråden til Ringnes i desember, var han imidlertid ikke helt sikker på hva bygget kan brukes til.

– Det er litt problemer knyttet til asbest og mangel på rømningsveier i det tårnet. Vi er veldig interesserte i å kjøpe det, men vi regner med at et eventuelt salg innebærer en del føringer på hva som kan gjøres med det, sa han den gangen.

Powered by Labrador CMS