Oslo 20230904. Den muslimske organisasjonen Islam Net har fått tillatelse fra Plan- og bygningsetaten i Oslo til å bruke et forsamlingshus i Haavard Martinsens vei 5 i Groruddalen.
Politiet avsluttet SIANs demonstrasjon ved Islam Net etter kort tid. Her er Islam Nets forsamlingshus på Haugenstua i Groruddalen.

Måtte avbryte SIAN-markering på Haugenstua etter steinkasting 

– Det ble kastet stein og andre gjenstander fra motdemonstranter, noe som ikke er akseptabelt og er en sikkerhetsrisiko, ifølge politiets operasjonsleder.

Publisert

SIAN har varslet at de skal gjennomføre en demonstrasjon på Haugenstua klokken 16.00–18.00, opplyste operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt i en oppdatering til pressen klokken 15.20. 

SIAN er forkortelse for Stopp islamiseringen av Norge. Grupperingen definerer seg selv som antiislamsk. 

Deres tidligere markeringer på torg og andre offentlige steder har både i hovedstaden og andre steder i landet blitt møtt med store motdemonstrasjoner, organisert av antifascister og antirasister.

– Sikkerhetsrisiko

– Det er grunn til å tro at det vil møte opp motdemonstranter, fortsatte Gulbrandsen og la til:

– Politiet vil være til stede for å sikre en trygg markering og legge til rette for lovlige ytringer.

En time senere kunne politiets operasjonsleder melde at markeringen var blitt avsluttet.

– Politiet har sett seg nødt til å avslutte markeringen. Det ble kastet stein og andre gjenstander fra motdemonstranter, noe som ikke er akseptabelt og er en sikkerhetsrisiko. Politiet vil dokumentere og anmelde straffbare forhold, informerte Gulbrandsen om i en oppdatering klokken 16.39.

Avsluttet markeringen

– SIAN har hatt en markering på Haugenstua. Det møtte også opp en del motdemonstranter. Cirka 20 minutter ut i markeringen begynte motdemonstrantene å kaste gjenstander, inkludert stein, samt klatre over sikkerhetsgjerdene, utdypet politiet like etter.

Da skal SIAN i mellomtiden ha forsøkt å tenne på en bok, trolig Koranen, ifølge Aftenposten.

– For å sørge for sikkerheten besluttet politiet å avslutte markeringen. Slik adferd harmonerer ikke med ytringsfriheten, og politiet ser alvorlig på slike lovbrudd, som vil bli anmeldt, het det videre fra politiet.

Tre pågrepet

Tre personer ble pågrepet for steinkasting, ifølge nevnte avis, som skriver at politiet måtte bruke gass for å få folk til å trekke seg tilbake.

– En liten dusj som gjør at vi kan styre folkemassen. Vi opplevde at de var på vei til å angripe med stein, forklarte innsatsleder Magnus Strande gassbruken med og la til at gassen som ble brukt var den mildeste politiet har.

Powered by Labrador CMS