Zetlitz gate i bydel St. Hanshaugen vil få nytt navn når bokstaven z forsvinner fra gateskiltene.

Bystyret vedtar enstemmig at bokstaven z fjernes fra Oslos gater

Bokstaven z har blitt et symbol på å støtte Russlands krigføring i Ukraina. For å vise sin motstand mot krigen vil Oslo nå fjerne z fra gatenavn. I første omgang der navnet begynner på z.

Publisert

APRILSNARR

I Bydelspolitikerne i bydel Frogner fikk mye oppmerksomhet, også utenfor landets grenser, da de døpte plassen utenfor Russlands ambassade for Ukrainas plass. Nå vil også det bystyret markere sin holdning til krigen i Ukraina på en lignende måte.

Byens politikere har enstemmig vedtatt at bokstaven z skal fjernes fra Oslos gater. I første omgang skal alle gatenavn og navn på offentlige plasser som begynner på z få nye navn.

I Russland har z blitt et symbol på å støtte invasjonen av Ukraina. Russiske sportshelter stiller med z på jakka når de deltar i TV-show for å støtte landets fører, Putin.

Bydelsutvalgsleder i bydel Frogner, Jens Jørgen Lie (H) avduker skiltet som viser at Ukrainas plass ligger rett ved den Russiske ambassade.

Det russiske forsvarsdepartementet forklarer symbolet med at z står for Za pobedu, for seier. Den samme z-en finnes i uttrykk som za zdorovje, for helsa, og za nas, for oss. Begge uttrykk som ofte sies når vodkaen skal tømmes.

Stemt eller ustemt s

Et forslag for nytt navn på Zetlitz gate er Setlits gate. Dette siden oslofolk flest ikke uttaler den stemte s-en i gatenavnet som z, men som en vanlig s.

Vegard Beider i klagenemda for stednavnsaker er imidlertid lite glad i denne løsningen. Han vil heller bytte ut navnene med kvinnenavn.

— Slik det er i dag har altfor få gater og plasser navn etter historiske kvinner, mener Beider.

Arbeidet med å skru ned gateskiltene vil starte allerede i dag.

Gater som skifter navn

I første omgang gjelder navneskiftet følgende oslogater:

Powered by Labrador CMS