Nå studiehjemmet i Geitmyrsveien 11 få en oppgradering av fasaden.

125 år gammelt Studiehjem for unge piker, på St. Hanshaugen, får 600.000 til fasaden

Kvinnehistorie syder ut av dette bygget som ble tatt over av stiftelsen Studiehjem for unge piker for over 100 år siden. Nå får bygget penger av Kulturminnefondet til å rehabilitere fasaden.

Publisert

Det var Norges første kvinnelige professor, Kristine Bonnevie, som grunnla stiftelsen, og med dette bygget kunne hun by på det første boligtilbudet i landet for kvinnelige studenter.

Kvinnekampen var ikke kommet så langt i 1916, da stiftelsen flyttet inn, så de etablerte noen grunnprinsipper:

«Der lægges særlig vækt paa at hjemmets beboere skaffes ikke bare rom og logi, men ogsaa arbeidsro og hjemlig hygge, og at omgangstonen er sund og god, saa at hjemmet - uten at øve patryk paa de unges personlige anskuelser – kan danne et betryggende miliø for deres naturlige utvikling».

Spennende historisk prosjekt

Murbygården ligger sentralt plassert ved St. Hanshaugen og fikk sitt nåværende uttrykk i 1896 og har beholdt mange av de opprinnelige detaljene og med materialer intakt.

Simen Bjørgen, fra Kulturminnefondet, roser eierne for å ha tatt initiativ til å bevare bygningen som representerer en sentral institusjon i landets historie.

I 1916 var studiehjemmet i tredje etasje og loftsetasje, men opp gjennom årene ble de lavere etasjene gradvis kjøpt opp og innlemmet i Studiehjemmet. Norges første kvinnelige arkitekt, Lilla Hansen, ble engasjert for å bygge om de øverste etasjene til hybler for kvinnelige studenter. Hun designet også alle møblene i hjemmet.

– Dette er et meget spennende historisk prosjekt og vi er glade for å kunne bidra med støtte til rehabiliteringen for et så viktig kulturminne, sier Simen Bjørgen som er direktør i Kulturminnefondet, i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS