Aker legevakt har satt opp en prøvetakingsstasjon der personer som mistenker at de er smittet av koronaviruset, kan komme med bil.
Aker legevakt har satt opp en prøvetakingsstasjon der personer som mistenker at de er smittet av koronaviruset, kan komme med bil.

Øker testkapasitet ved Oslo universitetssykehus. Ny test kan gi flere koronasvar

En ny test vil kunne øke kapasiteten for koronatesting betraktelig og dermed redusere smittefaren. Oslo universitetssykehus (OUS) har en testmaskin i bruk allerede og får ytterligere en til uka.

Publisert

Det er legemiddelselskapet Roche som står bak den nye såkalte cobas sars-CoV-2-analysen, som nå er blitt hurtiggodkjent i USA.

Testen kan tas i bruk i markeder som godtar CE-merket, og Norge er dermed omfattet.

Oslo universitetssykehus (OUS) har en testmaskin i bruk allerede og får ytterligere en til uka. Én havner også på Ahus og kanskje én i Stavanger, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Les også: Kokevarsel på Etterstad og Teisen oppheves. - Trygt å drikke vannet igjen

Kan ta 1.400 prøver i døgnet

Kapasiteten vil dermed øke betraktelig, siden hver maskin kan gjennomføre 1.440 tester i døgnet.

På Ahus analyseres nå om lag 500 prøver daglig, opplyser diagnostikk- og teknologidirektør Janne Pedersen til NTB. Hun peker på at selv om det nye instrumentet fra Roche teoretisk kan ta 1.400 prøver i døgnet i tillegg, vil dette trolig endres i faktisk drift.

— Derfor er det vanskelig å konkretisere effekten med nytt utstyr. Likevel forventer vi en kapasitetsvekst og frigivelse av personale fra dagens analyseplattform, som vil kunne omprioriteres til oppgaver som nå tilsidesettes, sier Pedersen.